Nurkić u top deset najboljih strijelaca iz Evrope

Bh. centar ima dobru sezonu

Nurkić u top deset najboljih strijelaca iz Evrope

E. Ganibegović

Prva polovica sezone je skoro iza nas, a evropski igrači prave dosta buke u NBA ligi. Eurohoops je na svojoj stranici predstavio lidere u svakoj statističkoj kategoriji, a svoje mjesto je našao i bh. centar Jusuf Nurkić.

Nakon tri mjeseca uživanja u NBA i njegovoj regularnoj sezoni, neki timovi i igrači su se istaknuli. Od tih igrača, velik dio njih je iz Evrope. Giannis Antetokounmpo igra na razini MVP-a, Kristaps Porzingis je na razini All-Stara, a novaci Bogdan Bogdanović i Lauri Markkanen nameću svoje ime kako bi svijetu dokazali da se NBA mijenja.

Kada je u pitanju prosjek poena daleko najbolji je Giannis Antetokounmpo sa 29,1 po utakmici, dok je na drugom mjestu Kristaps Porzingis sa 23,6. Dennis Schroder po meču ubacuje 19,6, Marc Gasol 18,3, Nikola Vučević 17,4, Nikola Mirotić 17,4, Goran Dragić 16,7, Nikola Jokić 15,7, Lauri Markkanen 14,9, a svoje mjesto u top deset našao je i centar Portlanda Jusuf Nurkić sa 14,5 poena po utakmici.

U skokovima prednjači Clint Capela sa 11 po meču, dok su se u top deset naši Nikola Jokić sa 10,1, kao i Nikola Vučević sa 9,3.

Dennis Schroder je najbolji asistent, a po meču upisuje 6,7 dodavanja. Nikola Jokić kotira visoko i u ovoj statističkoj kategoriji sa 4,8 aistencija, kao i Goran Dragić sa 4,8 dodavanja, dok Nikola Vučević ima 3,3 asistencije po susretu.

Clint Capela ima najbolji procenat šuta iz igre kada su u pitanju igrači koji dolaze iz Evrope. Centar Houston Rocketsa je na 67,1 % šuta iz igre, a u top deset su se još našli Nikola Jokić sa 49,2 % i Nikola Vučević sa 49,1 %.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi