Odluka je pala: ABA liga više ne donosi Euroligu!
Foto: ABA liga

Promjene u licenciranju klubova

Odluka je pala: ABA liga više ne donosi Euroligu!

Čelnici najjačeg klupskog takmičenja u Evropi danas su održali sastanak u Minhenu, a epilog istog nikako nije pozitivan za košarku u našem regionu.

Naime, ABA liga od 2020. godine neće davati direktnog učesnika Eurolige jer je odlučeno da se ugovor između pomenutih organizacija, koji ističe na kraju naredne sezone, neće produživati.

Svakako najvažnija tema sastanka čelnika Eurolige bila je raspodjela licenci, a donijeta je sljedeća odluka: Ponovo će ABA ligu igrati 18 timova, a osim licenci za "stalne" učesnike, dvije idu u ruke Bayerna i Asvela (dvogodišnje), dvije timovima iz EuroCupa, dok će tri biti poslane na adresu "sretnih dobitnika".

Dakle tri mjesta su rezervisana za one kojima bude uručen "wild card", dok je ABA liga izgubila jedno zagarantovano mjesto u prestižnom takmičenju.

Konkretno, četiri mjesta rezervisana za osvajače ABA lige, VTB lige, španske ACB lige i Bundeslige pretvorena su u tri "wild carda" i mjesto za dodatnog učesnika iz EuroCupa.

Iako osvajač ABA lige više neće direktno ići u narednu sezonu Eurolige, ističe se da će ovo regionalno takmičenje ipak imati povlašteni status pri dodjeli "wild carda".

Podsjetimo, u ABA ligi ne postoji nijedan klub sa "stalnom licencom" za Euroligu, pa bi učešče ekipa iz našeg regiona u prestižnom takmičenju u budućnosti moglo zavisiti od raspoloženja čelnika istog.

Ipak, tek treba vidjeti kako će u praksi izgledati novi sistem dodjele licenci.

Iz Eurolige se tvrdi da je novi sistetm uveden kako bi se svim klubovima omogućile šanse za učešće u ovom takmičenju, bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Na taj način se ukida i ograničenje za broj ekipa po državi.

U sezoni 2020/2021 Eurolige će se takmičiti sljedeće ekipe:

11 vlasnika "A" licence: Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Fenerbahče, Efes, Panathinaikos, Olympiakos, CSKA, Maccabi Tel Aviv, Želgiris, Olimpia Milano.

Dobitnici dvogodišnje licende: Asvel i Bayern.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Finalisti Eurocupa

Tri dobitnika "wild carda"

Top Komentari

nerminh74
Ja bih ukinuo ABA ligu, igrao nacionalna prvenstva na poluamaterskom nivou i nikada vise uleb
2 0
karlhajncbrazzzo
“Ponovo će ABA ?ligu igrati 18 timova, a osim licenci za "stalne" učesnike, dvije idu u ruke Bayerna i Asvela (dvogodišnje), dvije timovima iz EuroCupa, dok će tri biti poslane na adresu "sretnih dobitnika"
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi