Oglasili se iz Sparsa: Ovo je najveća lakrdija u historiji bh. košarke!

Završni turnir nije odigran, Širokobriježani podigli pehar

Oglasili se iz Sparsa: Ovo je najveća lakrdija u historiji bh. košarke!

S. Mlaćo

HKK Široki po 11. put je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine u košarci.

Završnica u najjačem rangu bh. košarke trebala se igrati u Laktašima, ali je Igokea odustala od organizacije ovog turnira.

Odigravanje Final Foura je zbog toga bilo pod upitnikom, ali iz Širokog su se odazvali na poziv KS BiH i odlučili su da oni organizuju završni turnir.

Međutim, svi timovi osim Širokog izjasnili su se da su protiv odigravanja završnog turnira zbog zgusnutog rasporeda koji su imali u završnici ove sezone.

Tako na završnicu u Široki nisu došle ekipa Sparsa, Borca i Igokee, te je Širokom dodijeljena titula prvaka Bosne i Hercegovine.

Oglasili su se iz redova Spars i istakli da su razočarani dešavanjima vezanima za završni turnir.

"Potrebno je rasvjetliti kompletnu situaciju kako se u javnosti ne bi stvarala pogrešna slika o klubovima koji su cijelu sezonu pošteno igrali i poštivali Prvenstvo BiH i dostojno prezentirali BH košarku u regionalnim takmičenjima. Da li je nadležnost Košarkaškog saveza da „daje šanse svakom klubu da još jednom pokuša da osvojo što bolji plasaman koji ga vodi u regionalna takmičenja“ iako je sve predhodne šanse propustio ili je nadležnost Saveza da se brine za regularnost takmičenja, za zdravlje sportista i na vrijeme organizuje sprovođenje takmičenja ne mijenjajući propozicije čak tri puta kako je to bio slučaj u ovoj sezoni!! Zašto se uopće i organizovao bilo kakav sastanak ako konačnu Odluku donosi Upravni odbor bez obzira na dogovor i prijedlog klubova? Zašto se tražilo izjašnjenje klubova koje se neće uvažavati? Generalni sekretar je izjavio da će sankcije biti provedene prema propozicijama i pravilnicima Košarkaškog saveza koji su na početku sezone usvojeni a postavlja se pitanje šta je sve na početku sezone usvojeno a nije se ispoštovalo!!

Želimo hronološki da upoznamo javnost kako su se odluke za propozicije takmičenja mijenjale tri puta u toku prvenstva. Prema prvoj odluci trebalo je da se igra Liga 14 i Play off. Nakon Lige 14 prvak je trebao da izbori ABA 2 Ligu, a pobjednik play off -a je trebao da bude prvak države. Nakon što je naš klub bio prvak lige 14 promjenili su odluku i rekli da se igra još liga 6 i play of i pozvali su klubove da se izjasne o tome. Klubovi su se izjasnili da je dovoljno odigrati samo ligu 6, odnosno ligu za prvaka i da je to konačan plasman. Izjave svih klubova postoje i već su dokumentovane. Međutim nakon toga, kada Široki nije i u toj ligi ostvario željeni rezultat uveli su Final Four koji se nikada u historiji nije igrao i na taj način nije ni jedno prvenstvo na svijetu završeno.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Napomenut ćemo da je našem klubu naređeno da odigra 8 utakmica u 10 zadnjih dana što smo i učinili iako je to nezapamćeno u košarci. To, prije svega, nije bilo humano, ako uzmemo i da smo i prije toga imali takav raspored gdje smo igrali svaki drugi dan utakmice. Također i pored odluke Upravnog odbora da nam se izađe u susret zbog ABA lige, koja je postojala, nije nam se izlazilo u susret već smo morali igrati utakmicu pred finale ABA 2 lige, kao i u povratku sa finala.
Kulminacija je 8 utakmica u 10 dana gdje smo bukvalno ostali bez cijele ekipe zbog povreda i onda smo trebali još da idemo u Široki sa 4 igrača, koliko smo imali zdravih na raspolaganju za sastav ekipe.
Ovo je najveća lakrdija u historiji BH košarke, gdje je dodijeljena titula ekipi koja je u Ligi za prvaka imala omjer sa Igokeom, Borcem i Sparsom 0:6, i koš razlikom -100. Samo zadnju utakmicu u Širokom su izgubili od Igokee -34 razlike.
Nažalost, generalni sekretar, Amer Čolan, kaže da im treba dati i treću šansu i to nakon toga što su izmasakrirali neke ekipe, sa nezampaćenim rasporedom utakmica, da probaju možda tako pobijediti..
Mnogo je pitanja koja su stavila košarku u drugi plan i koja štete ugledu bh. košarke i Košarkaškom savezu BiH. U vrijeme kada i muška i ženska reprezentativna košarka raste i napreduje dobivajući novo brendiranje na evropskoj sceni, ovakva dešavanja su samo udari koji nas usporavaju da napredujemo!
OKK SPARS će sačekati zvanični stav Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH na osnovu kojeg će Uprava kluba donijeti odluke za dalje korake", stoji u saopštenju Sparsa.

📢ZVANIČNO SAOPŠTENJE IZ KLUBA📢 ✅Čekaju se odluke Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH ✅ Sinoć je uručena titula...

Posted by OKK Spars on Sunday, June 6, 2021

Top Komentari

Farense
Nemojte se brukat i sramotit
7 2
Humac
Sami su kao i Borac i Igokea pali,sami se ubili.Pa druge optužuju za ono što su kao i ostala dva kluba prouzročili.U kojoj bi to zemlji i sportu u Svijetu drukčije postupio Savez kad neko ne bi došao na utakmicu?Na šta bi to ličilo kad bi svako sam sebi birao termine mečeva na završnom turniru?Kakav primitivizam,osionost i kabadahijstvo tri kluba u BH košarci!Nije ni čudo što svrstaju BiH sa ovim zemljama gore zbog ovakvih stvari.Sad su se skačili Čolana ovi iz Sparsa zato što nije dozvolio javašluk,samovolju i nered ova tri kluba.Bolje po takvima da se to desilo pa bi on bio valjda nacionalno podoban kod svog naroda.Koji tupani,zato je i tako sve u raspadu u BiH što se nakaradni potezi pravdaju nacionalnim interesom!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi