Real je izgledao kao amaterski tim: Panathinaikos je prvak Evrope!

Prva titula nakon 13 godina

Real je izgledao kao amaterski tim: Panathinaikos je prvak Evrope!

Edmir Škorić

U nedjelju je u Berlinu odigrano finale Eurolige između Real Madrida i Panathinaikos, a na kraju je titulu prvaka Evrope osvojio grčki tim koji je slavio sa 95:80. Ovo im je sedma titula u historiji.

Real je kao rekorder po broju naslova u Euroligi (11) ušao kao favorit u meč protiv još jednog evropskog košarkaškog diva, Panate. Sam početak meča bio je kao iz smova za Madriđane i za Džanana Musu posebno, ali s vremenom su stvari postajale sve teže i teže...

Branioc naslova Real imao je 10:3 na startu meča, vodio je tokom cijele prve dionice, bilo je u više navrata +10, a na kraju iste i maksimalnih 11 poena prednosti (36:25). Real je otišao i na +14 na startu drugog perioda i izgledalo je da bi Madriđani mogli slomiti do kraja Grke.

No, onda slijedi veliki povratak Zelenih, koji su se primakli na samo poen zaostatka, a na poluvremenu je prednost Kraljeva iznosila +5 (54:49). Početkom četvrte dionice grčki tim pravi seriju, dolazi do vodstva, a onda se evidentno uvukla panika u redove Reala.

Trojkom Granta na nešto više od sedam minuta Panathinaikos je poveo 73:65 i djelovalo je da će Real teško da se izvuče iako to, naravno, nije prednost koju jedan euroligaški tim ne može da nadoknadi, naročito ako govorimo o najtrofejnijem na Starom kontinentu.

Uslijedili su važni 2+1 poeni Marija Hezonje, koji je odlučio da preuzme odgovornost u tako delikatnom trenutku finala. I onda mirna ruka Llulla i trojka za 73:71 i potpuni povratak kraljevske ekipe u ovaj duel, ali uzvraća Sloukas trojkom. Hezonjin promašaj za tri, potom nova trojka Sloukasa za ludnicu među navijačima Panate (79:71), ali još jednom je Llull pokazao da nije za staro gvožđe.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Tavares je Musinu asistenciju pretvorio u važne poene za 79:76 i za najavlju velike drame u samom finišu meča. Prave 4:0 seriju Grci i odlaze na 83:76, a onda dobra odbrana i promašaj Campazza, koji potom pravi peti faul nad Lessortom i odlazi napolje na 2:36 prije kraja. Mitoglou ostaje sam i pogađa tricu za 86:76 i već tada je bilo jasno da će Panathinaikos prvi put nakon 13 godina biti prvak Evrope.

Sloukas je predvodio Panatu sa 24 poena, dok je Nunn ubacio 21, Lessort 17, Grant 11 poena. Real je predvodio naš Musa sa 18 poena, a imao je još pet skokova i četiri asistencije. Campazzo je još jedini bio dvocifren sa 12 poena, dok je većina Realovih igrača večeras jednostavno dala premalo i to je rezultiralo porazom i izgubljenom titulom.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1574859714
Dole frankovi fašisti
0 1
user1620593935
Nadam se da ce ovako biti i prvog Juna. Dortmund spasava sport od lopova i fasista
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi