Pehar namijenjen Svjetskim Prvacima otišao tamo gdje mu je i mjesto
Sjajni Ricky Rubio bio je liderom selekcije Španjolske koja se zasluženo okitila zlatnom medaljom (foto:Sportando.basketball)

Furija je igrala najbolje onda kada je najviše trebalo

Pehar namijenjen Svjetskim Prvacima otišao tamo gdje mu je i mjesto · Komentar

Pale su zavjese na još jedan Mundobasket na koji se čekalo pet godina. Dugo najavljivani i očekivani finale između SAD-a i Srbije nije viđeno. Taj sraz se, neočekivano, dogodio tek u borbi za plasman od 5-8 mjesta.

Ekipa Španjolske okitila se zlatnom medaljom razbivši u finalu najljepšu priču ovog Svjetskog Prvenstva, reprezentaciju Argentine predvođenu maestralnim i neuništivim Luisom Scolom. Španjolci koji su već poslovično u turnir ušli kao teretni voz, tromo i polako a završili ga poput supersoničnog aviona. Sergio Scariolo potvrdio je ovim turnirom da je jedan od najboljih svjetskih trenera. Jedine probleme na turniru stvorili su mu Australci u polufinalu. Mnogo se i sad priča o faulu Boguta na Gasolu, blago rečeno diskutabilnom faulu, no treba biti iskren i reći kako su u završnici tog  susreta Australci sami sebi „pucali u nogu“ te najviše zahvaljujući vlastitim pogreškama i bespotrebnim srljanjima, promašenim bacanjem Millsa, ostali bez finala.

Najveći dužnici prvenstva svakako su ostali reprezentativci Srbije i Sjedninjenih Američkih Država. Srbija je uz veliku pompu došla na prvenstvo, bez poraza u pripremnim utakmicama te kao prva selekcija svijeta po FIBA rankingu. Sve je to izgledalo dobro u grupi protiv Angole, Italije i Filipina, no upravo prvi ozbiljniji test koji je došao baš protiv Španjolaca ogolio je slabosti Srbije kao i njihovog izbornika Đorđevića koji se nije znao izmigoljiti iz zamki sjajnog Scariola koji ga je potpuno uništio miksanjem različitih obrana te pick and roll igrom koju Srbi s čak četiri teška centra nisu umjeli braniti. Bez imalo izvučenih pouka iz tog susreta, Srbija je pomalo bahato shvatila ogled s Argentinom u četvrtfinalu gdje argentinski izbornik nije previše odstupao od Scariolovog recepta. Sjajni Facundo Campazzo je do ludila dovodio obranu Srbije a na kraju su Gauchosi reprezentaciji kojoj je forte bila čvrsta obrana ubacili čak 97 poena i poslati prve favorite prvenstva u razigravanje od 5-8 mjesta. Sve to koštalo je izborničke pozicije Aleksandra Đorđevića a Srbija će morati igrati kvalifikacije za OI naredne godine u Tokiu.

Svakako, kako smo rekli, najljepša priča ovog Mundobasketa bili su Luis Scola i Argentinci. Bez ijednog NBA igrača u rosteru Gauchosi su predvođeni 39-godišnjim Scolom i omalenim fantastičnim playmakerom Campazzom razbijali svoje protivnike s pomalo atipičnom košarkom, ali košarkom zbog koje se isplatilo dati novac za ulaznicu, košarkom prepunom vica i improvizacije, te bez previše šablona kojima današnja moderna košarka robuje.

Puno se prašine diglo oko suđenja, posebno u polufinalnom meču kada su Australci ispustili veliku prednost protiv Španjolaca, no već smo rekli kako su, sem spornog faula Boguta na Gasolu, „Boomersi“ i bez sudačkog uticaja propustili veliku priliku da završe Španjolce i odu u veliko finale. Velika šteta za njih jer je i njihova košarka nudila nešto drukčije u odnosu na većinu reprezentacija.

Najbolji onda kada je bilo najpotrebnije

Ovo prvenstvo je potvrdilo kako NBA liga nije nužno mjerilo za kvalitete ekipa ili igrača. Gregg Popovich se u pripremnom periodu suočio s otkazima svih košarkaša koji su trebali biti nositelji reprezentacije no i uz sve te otkaze, barem poimenice gledajući Amerikanci su na Mundobasket poveli više nego jak tim predvođen Kembom Walkerom i Donovanom Mitchelom uz još niz košarkaša koji u svojim klubovima imaju multimilionske ugovore i važe za NBA zvijezde. No i pomalo limitirana selekcija Turske je tu selekciju stavila na muke i samo neviđenim čudom propustila uzeti senzacionalnu pobjedu. Sve su to kasnije naplatili Francuzi u četvrtfinalu, te kasnije Srbi u razigravanju od 5-8 mjesta i još jednom potvrdili ono što je Kobe Bryant rekao. A to je da su vremena totalne dominacije SAD-a prošla. Posebno bez najvećih zvijezda. U nekim momentima, poput prve četvrtine u utakmici protiv Srbije, Amerikanci su izgledali pogubljeno.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Ovo prvenstvo donijelo je iskorak reprezentacija Poljske i Češke koje su pokazae da plasman na SP nije bio slučajnost. Oba ova tima etablirala su se kao sjajne reprezentacije i eventualni budući uspjesi ovih timova ne bi trebali biti nikakve senzacije jer se u ovim selekcijama sustavno i kvalitetno radi.

Suma sumarum je da Španjolci uistinu jesu najviše pokazali. S formom sjajno tempiranom za završnicu prvenstva uzeli su sve što im je ponuđeno. Objeručke. Bili su najbolji kada je najviše trebalo.  Nakon povratka iz ambisa protiv Australaca nekako je bilo za očekivati da je Furija favorit protiv Argentine, ali ko je mogao otpisati Južnoamerikance nakon njihovog puta do finala? Španjolska je uzgred, prvak Europe u uzrastima U-16, U-18, a u U-20 su viceprvaci a i tu bi bili prvi da se prvenstvo igralo negdje drugo a ne u Izraelu kojem su suci itekako pomogli u finalu protiv mlade selekcije Furije. Španjolci imaju sustav, imaju pobjednički mentalitet i na njihovom naslovu nema packe. Uz najzreliju košarku karijere Ricky Rubia, genijalnost Marca Gasola te nove mladosti Rudy Fernandeza i Victora Clavera, te maestralnog Scariola, pehar namijenjen Svjetskom Prvaku nalazit će se u prostorijama španjolskog košarkaškog saveza. Sve do 2023 kada će Mundobasket opet biti odigran na Dalekom Istoku, ovaj put u zemlji izlazećeg sunca, Japanu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi