'Dream Team' je spreman - šest igrača već je potvrđeno

Steve Kerr sprema spisak

'Dream Team' je spreman - šest igrača već je potvrđeno

E. Škorić

Američki mediji već su imenovali polovicu ekipe koja će nastupati na Svjetskom prvenstvu 2023. godine na Filipinima, u Japanu i Indoneziji.

Prvi sastav koji će Steve Kerr moći oblikovati u svojim rukama kao novi selektor Sjedinjenih Država već je u kuhinji. U štampi su već počela curiti imena igrača koji će biti među izabranima za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. koje će se održati na tri mjesta: Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Kerr, koji je posljednjih godina bio pomoćnik, od Gregga Popovicha preuzima zapovjedništvo za olimpijski ciklus koji će završiti u Parizu.

Navodno su potvrđeni Anthony Edwards iz Timberwolvesa, Tyrese Haliburton iz Pacersa, Mikal Bridges iz Netsa, Bobby Portis iz Bucksa i Austin Reaves iz Lakersa, dok se navodi da je tu i playmaker Jalen Brunson iz Knicksa.

Ostaje za vidjeti hoće li na ovom događaju biti i neke od velikih zvijezda koje su bile u prošlosti. Zvijezde Celticsa, Tatum i Brown, također Khris Middleton (koji pati od dugotrajne povrede ove sezone) ili, još dalje, Durant u nedavnom izazovu sa Sunsima ili LeBron koji je čak rekao da će razmisliti o svojoj budućnosti nakon pada s Lakersima. Jamesov ovogodišnji kolega, Reaves, pravi je protagonist ove mini liste jer su ga iz Njemačke pitali želi li postati državljanin i to je postala realna mogućnost.

Oni koji su odgovorni za američku košarku bili su brzi s čovjekom iz Arkansasa, kao što su bili u svoje vrijeme s Adebayom (s precima u Nigeriji) i teže učiniti isto s Embiidom (novim državljaninom Francuske).

Sjedinjene Države počet će svoje pripreme na kampusu koji će započeti 3. avgusta u Las Vegasu.
Debitovat će u prijateljskim utakmicama s Portorikom te će kao gosti sudjelovati na mega-turniru za stotu obljetnicu koji je FEB zakazao u Malagi između 11. i 13. tog mjeseca zajedno s Dončićevom Slovenijom i, naravno, Španijom.

SAD će na Svjetskom prvenstvu igrati u gurpi sa Jordanom, Grčkom i Novim Zelandom, a prvensto otvara utakmicom protiv Novog Zelanda 26. avgusta.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Bez ikakve sumnje SAD će biti glavni favorit za zlato bez obzira na roster s kojim Kerr bude raspolagao.

Grupa u kojoj su Amerikanci svoje mečeve igra u Payayju, na Filipinima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi