Saša Vasiljević - Veliki borac i vođa

Kraj jedne velike karijere

Saša Vasiljević - Veliki borac i vođa

D. Rakanović

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Saša Vasiljević sutra će u Laktašima okačiti patike o klin. 

Saša Vasiljević je u utorak imao emotivan oproštaj od domaće publike u Sarajevu, a u subotu će u Laktašima u majstorici za prvaka odigrati svoj posljednji meč u karijeri. Nakon završetka igračke karijere, kako je i sam rekao, napustiće Sarajevo i Bosnu kako bi proveo što više vremena sa porodicom koja mu je na prvom mjestu. 

Prošle sezone se popularni Sale vratio u Sarajevo u Bosnu u trenucima kada je ekipa bila na sedmom mjestu u drugoj A-1 ligi Federacije BiH. Kada je na trenersku klupu sjeo Dušan Gvozdić i trebao pojačanje koje će napraviti razliku, jedini logični izbor bio je Saša Vasiljević. Saletov odgovor bio: Kad je trening?

Istina, prošle sezone je to izgledalo malo i neprofesionalno, s obzirom da Sale nije bio u takmičarskoj formi, ali svojim iskustvom i znanjem pomogao je ekipi da se vrati u najviši rang takmičenja. 

Ono što malo ko zna je da je Vasiljević planirao da okači patike o klin već nakon završetka protekle sezone, pa je čak bio i na nekim trenerskim kampovima. Na jednom od takvih kampova na Kopaoniku u Srbiji, Dušan Gvozdić ga je bukvalno molio da odigra u dresu Bosne narednu sezonu. Nakon dugih razgovara u hotelskim sobama na Kopaoniku, Saša je pristao i ove sezone zaista sjajno vodio svoju ekipu do finala i majstorice protiv Igokee koja će biti odigrana sutra. Bez obzira na sutrašnji rezultat utakmice, u kojoj je Igokea apsolutni favorit, kao što je i Vasiljević izjavio, navijači Bosne Royal i košarkaši entuzijazisti uopšte trebali bi iskazati poštovanje jer sutra se od košarke oprašta sjajan igrač i čovjek kakvih rijetko ima. 

Kakav je Saša borac dokazuje i činjenica da je protekla dva mjeseca nastupao povrijeđen. A situacija je kulminirala u Mostaru na drugoj utakmici polufinala play-offa i sve utakmice finala igrao je pod jakom upalom tetiva. Mnogi igrači bi jednostavno odustali, rekli treneru da ne mogu igrati, ali ne i Sale. I u utorak na posljednjoj utakmici pred domaćom publikom u posljednjoj četvrtini se povrijedio, ali je stegao zube i završio utakmicu do kraja. Valjda je to ono što se probudi u igraču, i razmišlja još malo izdrži, oporavljaćeš se u košarkaškoj penziji. 

Saša Vasiljević rođen je u Hrvatskoj u Osijeku, 23. marta 1979. godine. Profesionalnu kariejeru počeo je u KK Srem davne 1996. godine, a u karijeri je još igrao za Slogu iz Kraljeva, Hemofarm, Bosnu, Menorcu, AEK iz Atine, Kolossos, Donetsk, Khimik Yuzhny, Ikaros Kallitheas, Politehniku, AENK, Koroivos Amaliadas, nakon čega je uslijedio prvo povratak u Srem, da bi u proljeće 2016. godine se vratio u Sarajevo i Bosnu Royal. 

Nastupao je Vasiljević i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Bio je član tima na Eurobasketu 2011. godine u Litvaniji.

U Bosnu je prvi put došao još davne 2005. godine iz vršačkog Hemofarma. Kako je i sam Sale nedavno rekao, u prvom mandatu kada je došao, prve dvije sedmice bio je stranac u svlačionici, ali navijači sarajevskih Studenata vrlo brzo su ga zavoljeli, jer su prepoznali njegovu žar i borbu za svaku loptu, i veoma brz je postao ljubimac sarajevske publike. 

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Saša je uvijek bio prava raja, a to Sarajlije vole. Poznato je da Sarajlije ljude dijele na raju i papke, a Saša je upravo ovo prvo. Nikada mu nije teško stati, slikati se sa navijačima, podijeliti pokoji autogram. Pa i u utorak u Skenderiji, ostao je pola sata poslije utakmice kako bi se slikao sa mnogobrojnim navijačima. 

Bosna će uvijek ostati u mom srcu, bile su riječi Saše na oproštaju od sarajevske publike, a sigurno je da će Sale ostati u srcu svakog navijača Bosne.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi