Spektakularan meč u Tokiju: Batum čudesnom blokadom zaustavio Sloveniju!

Nevjerovatna utakmica

Spektakularan meč u Tokiju: Batum čudesnom blokadom zaustavio Sloveniju!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Francuske plasirala se u finale Olimpijskih igara nakon što je danas u Tokiju savladala selekciju Slovenije rezultatom 90:89.

U veoma uzbudljivom meču na kraju je Francuska imala više iskustva i strpljenja i zakazala je duel sa SAD-om u finalu. Slovenija će igrati za bronzu sa Australijom.

Prvo poluvrijeme donosi izuzetno brzu košarku sa obje strane. Oba tima su uzimala veliki broj šuteva, imali su periode bolje igre, a Slovenija je ta koja stvara prvu znajačjniju prednost.

Predvođeni Lukom Dončićem uspjeli su u jednom trenutku otići na plus osam, ali Francuzi dopustili da im Slovenija pobjegne na veću razliku. Odigralu su bolje završnicu prve dionice i smanjili su zaostatak na minus dva (29:27) nakon deset minuta igre.

Šuterski su obje ekipe bile mnogo slabije u drugoj dionici. Znali su vezati po nekoliko napada bez poena, a protivnik to nije znao da iskoristi.

Slovenija je i dalje bila ta koja je većinom bila u prednosti, a na odmor se otišlo sa dva poena prednosti u korist ove selekcije, 44:42.

Oglasi

Drugo poluvrijeme bolje otvara selekcija Francuske. Krenuo ih je šut za tri, igrali su jako dobru odbranu, a sa druge strane Luka Dončić nije mogao sam protiv svih.

Imali su Francuzi u jednom trenutku i plus 10, ali Slovenija se nije predavala, iako ih nije išlo, pa su u posljednju dionicu ušli sa minusom od šest poena, 71:65.

Došli su Slovenci na samo minus jedan na otvaranju posljednje dionice (73:72), ali je potom Evan Fournier vezao pet poena i ponovo je podigao prednost Francuske.

Uspjela je potom Slovenija doći do izjednačenja rezultata 78:78, a potom sudije prave veliki grešku i ne priznaju čiste poene ovoj selekciji. Jaka Blažić je dobio tehničku, a De Colo zatim pogađa i trojku za 82:78.

Nije tu bio kraj uzbuđenjima. Slovenija je na tri minute do kraja došla do 85:85, ali su zatim promašili tri napada zaredom kod 87:85 za Francuze. Luwawu Cabarrot pogađa trojku na minut do kraja za 90:86 i približio je Francuze pobjedi.

[twitter]https://twitter.com/LaurentJordan23/status/1423265372782960642[/twitter]

Slovenija se međutim i dalje ne predaje. Prepelič je pogodio trojku za 90:89 na 30-ak sekundi do kraja i sve je bilo otvoreno. Imala je Slovenija šut za pobjedu, Prepelič je krenuo na polaganje, ali Batum ga je brutalno blokirao i Francuska je otišla u finale.

Nando De Colo predvodio je Francuze sa 25 poena, a Evan Fournier je dodao 23. Mike Tobey je kod Slovenije ubacio 23 poena, a Luka Dončić je imao triple-double učinak od 16 poena, 18 asistencija i 10 skokova.

Top Komentari

1946
Viva La France! Goodbye janezi
5 9
Deda3003992
Šteta
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi