Spojili se KK Cedevita i KK Olimpija: Ovo je avangarda, niko još nešto slično nije napravio!
Foto: Twitter

U Ljubljani predstavljen novi klub

Spojili se KK Cedevita i KK Olimpija: Ovo je avangarda, niko još nešto slično nije napravio! · Zvanično

Hrvatski KK Cedevita i slovenački košarkaški velikan KK Petrol Olimpija više nisu dva različita kluba.

Naime, jedan od najbogatijih Hrvata i prvi čovjek Cedevite Emil Tedeschi je preselio klub u Ljubljanu.

Osim što se preselila u Ljubljanu, Cedevita se spojila sa Olimpijom, a iz fuzije dva kluba nastao je poptuno novi - KK Cedevita Olimpija.

Tako je Hrvatska ostala bez najtrofejnijeg kluba u skorijoj historiji, pošto se sjedište istog preselilo u Sloveniju.

Ipak, slovenačka novinarka Sanja Modrić piše da Cedevita Olimpija neće igrati u prvom dijelu slovenačkog šampionata, ali će se naredne sezone takmičiti u ABA ligi i EuroCupu.

Danas je u Ljubljani održana i press konferencija na kojoj su se predjsednici do sada samostalnih klubova, Cedevite i Olimpije, Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik obratili medijima.

"Sve ovo radimo jer volimo košarku. Stvaramo... Pratit ćete jednu pionirsku, novu, avangardnu djelatnost. Po prvi puta u Europi dva profesionalna kluba spajaju se preko granice. To nitko u Europi nije napravio. Ovo nitko nikada nije napravio ni u jednom sportu. Ponosan sam i uzbuđen. Ovo nije dolazak još jednog velikog sponzora u KK Ljubljana. Ovo nije odlazak jednog kapitala iz jedne države u drugu. Ovo je ravnopravno spajanje dva košarkaška kluba", izjavio je Tedeschi, pa se osvrnuo na možda i glavni razlog napuštanja Zagreba, nedostatak publike:

"Sve se radi zbog publike, a u Ljubljani imamo izvanredne uvjete. Stožice su košarkaški hram Europe. Postoji interes za košarkom jer je Slovenija aktuelni europski prvak. To spajanje je toliko uzbudljivo, da se sve primjedbe da izdajemo nacionalni interes čine smiješnima. Ne brojimo nikome krvna zrnca, nas samo zanima zabava, veselje, pobjede."

Također, na današnjoj press konferenciji je predstavljen novi grb novog kluba iz Ljubljane - KK Cedevita Olimpija.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Treba napomenuti da se o želji provog čovjeka da preseli Cedevitu špekulisalo već neko vrijeme, a pominjalo se da bi novi dom njegovog kluba moglo biti i Sarajevo.

Ipak, i u špekulacijama se Ljubljana smatrala realnijom opcijom, a danas je takav scenarij i zvanično potvrđen.

Top Komentari

Honduras
Sto se nisi jarane spojio sa Bosnom,svaka utakmica 10 000 u dvorani,ni jedan grad u bivsoj Jugi ne voli košarku kao Sarajevo,naravno uz dužno poštovanje.
12 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi