U Grudama šampionska zvona zvone: Košarkaši u eliti!

Procvat košarke u zapadnoj Hercegovini

U Grudama šampionska zvona zvone: Košarkaši u eliti!

Finalna serija play-offa, odlična košarka, prepune dvorane, neizvjesnost i na kraju titula u rukama HKK Grude. Kada je sirena označila kraj susreta u Gradskoj športskoj dvorani u Posušju moglo je početi i veliko slavlje košarkaša HKK Grude i gostujućih navijača koji su stigli u ovaj grad kako bi bodrili svoju ekipu do pobjede i osvajanja titule pobjednika košarkaškog prvenstva Herceg Bosne.

Finalna serija između Posušja i Gruda je zaista bila praznik košarke u zapadnoj Hercegovini. Svaka utakmica je donijela veliku neizvjesnost i bespoštedno nadmetanje, a posjeta u dvorani u Posušju, ali i u dvorani Bili Brig u Grudama je bila bolja nego na većini premijerligaških utakmica.

Na kraju su Grude sa 3-1 osvojile finalnu seriju i to nakon sinoćnje pobjede u Posušju rezultatom 72:70. Tako su Željko Leko, Mate Zucić, Nikola Andrijanić, Zlatko Galić, Marko Andrijanić, Ante Smolić, David Mikulić, Stipe Planinić, Ivan Šušak, Domagoj Mikulić i Bože Galić, na čelu sa trenerom Igorom Jelićem, odveli Grude do titule prvaka Harceg Bosne nakon sedam godina i podviga iz 2011. godine.

Uspjeh Gruđana ne čudi s obzirom da se u ovom klubu već godinama radi sistematski, a u dvorani Bili Brig su odavno odustali od potragom za "instant uspjehom". Umjesto toga, u HKK Grude su se opredijelili za rad sa vlastitim talentima i "proizvodnju" budućih prvotimaca.

Da je ovo recept koji bi trebali slijediti mnogi sportski kolektivi u BiH, ne samo košarkaški, dokaz je i uspjeh HKK Grude, ali i ljubav koju navijači gaje prema mladim momcima koji brane boje njihovog kluba.

U uspjehu HKK Gruda veliku ulogu imala je i čitava lokalna zajednica, koja zdušno pomaže ovom klubu, naravno koliko može. Jedan od onih kojima je stalo da u Grudama sport bude u prvom planu je i Draženko Vranješ prvi čovjek Opštine i čovjek sa dugogodišnjim stažem u klubu.

"Odlična sezone HKK Grude, u tijeku sezone samo jedan poraz u Čapljini, a onda i odlična finalna serija. Moram istaći posjetu koja je bila vrhunska na svakoj utakmici, na svakom susretu je bila zaista fenomenalna atmosfera, a Grude su na kraju stigle do velikog uspjeha", istakao je za SportSport.ba Draženko Vranješ.

Osim ljudi koji godinama rade sa mlađim kategorijama u HKK Grude, velike zasluge za sve uspjehe ovog kluba ima i trener Igor Jelić koji svim tim mladim igračima daje priliku iz sezone u sezonu, a titula prvaka Herceg Bosne je došla samo kao šlag na tortu njegovom petogodišnjem boravku na klupi Gruđana.

"U pripremi utakmice sam od svojih igrača tražio mirnoću i koncentraciju, a to sam i dobio. Istina imali smo problema tokom ove zadnje utakmice, stalno smo bili u zaostatku, ali vjerovao sam u svoje momke i vjerovao da će uspjeti okrenuti što se na kraju i desilo", prokomentarisao je Igor Jelić sinoćnju pobjedu za SportSport.ba.

Osvajanjem titule prvaka Herceg Bosne (takmičenja u organizaciji KS HB) HKK Grude je ostvario pravo nastupa u elitnom rangu bh. košarke, Premijer ligu, što je svakako mjesto gdje i pripadaju po svemu pokazanom.

Jedino što bi sada moglo zaustaviti Grude da naredne sezone snage odmjeravaju sa najboljima je finansijska situacija, koja je veliki problem bh. košarke u globali. Nije se jednom desilo da u našoj zemlji neki klub odustane od izborenog na terenu zbog loše finansijske situacije, pa se isto desilo i Grudama nakon titule u Prvoj ligi Herceg Bosne 2011. godine. I tada su Gruđani izborili plasman u eltini rang bh. košarke, ali su isti morali "odbiti" zbog nemogućnosti ispunjenja finansijskih uslova. Ipak, čini se da je danas situacije nešto bolja, pa u Grudama postoji optimizam da će se klub naredne sezone zaista naći u Premijer ligi.

"U ovom trenutku ne mogu reći, vidjet ćemo sve kada se stvari slegnu. Za sada nismo razmišljali o tome, išli smo iz utakmice u utakmicu. Osvojili smo titulu, a sada su ostale stvari na Upravi", odgovorio je trener Jelić na pitanje o tome da li će Gurde ispuniti finansijkse uslove potrebne za Premijer ligu, dok je Draženko Vranješ optimističan po tom pitanju:

"U klubu sam 16 godina i mogu reći da stvari sada stoje dobro. Nadam se da neće biti problema sa ulaskom u Premijer ligu... Inače, klub se finansira iz Opštine, iz Grada, kao i na ostale načine poput svih drugih sportskih kolektiva."

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Sigurno je da su Grude svojim igrama i čitavom atmosferom koja se stvorila u klubu zaslužile Premijer ligu, a koliko košarka znači svima u ovom malom hercegovačkom gradu svjedoče kadrovi slavlja koje se sinoć proteglo do duboko u noć.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi