Vinko Batinić: Mi radimo za košarku u BiH, a ne protiv nje!

Glavni tajnik Košarkaškog Saveza HB o stanju u domaćoj košarci

Vinko Batinić: Mi radimo za košarku u BiH, a ne protiv nje!

Košarkaški savez naše zemlje (KSBIH) zasigurno proživljava najteže dane još od proglašenja neovisnosti Bosne i Hercegovine. 

Ovakva konfuzija se odavno nije dogodila, previše nejasnoća, previše povreda pravila i previše frakcija koje vuku svaka na svoju stranu dovele su KSBiH praktički na prag rasula, a odgovore na neka pitanja potražili smo kod glavnog tajnika hrvatske komponente KS BiH, točnije, glavnog tajnika KSHB Vinka Batinića, bivšeg košarkaša te funkcionera HKK Široki koji već neko vrijeme uz predsjednika Dalibora Miloša vodi ovu instituciju. 

U razgovoru za SportSport.ba Vinko Batinić ističe da je trenutno stanje u KSHB u odnosu na ostale dvije komponente transparentno, te da je njegov rad u interesu košarke u BiH, a ne protiv nje. Glavnog tajnika ovog Saveza nije trebalo previše zapitkivati, kada, tko i što, lavina je krenula sama od sebe.

„Što se tiče stanja u KSBiH vidi se trenutačno jedna velika konfuzija i kaotično stanje. Možda će s moje strane biti neskromno reći, ali sa strane nas, tj. KSHB, Dalibor Miloš, Nikica Petrović i ja trudimo se iskazivati veliku profesionalnost. Zadnje tri godine nas trojica nismo propustili niti jednu sjednicu. Naša želja je velika da u skladu sa svim propisima i FIBA-inim normativima i aktima koje poštuju svi savezi zemalja iz regiona profunkcionira i naš savez. S druge strane, imate bezobrazluk članova saveza iz Republike Srpske. Oni u Savezu jedino protežiraju i provode naloge i naputke KK Igokee. S treće strane imate kukavičluk županijskih i kantonalnih saveza Tuzle, Sarajeva, Zenice koji bi više nego svi zajedno trebali braniti KS BiH a oni to ne čine i ja zaista ne znam iz kojih razloga. Mi iz KS HB branimo ovaj Savez i činimo sve što možemo da košarka u ovoj državi bude uređena. Pokušavamo realizirati želju klubova koji su uložili nova i pripremili timove da se ovo prvenstvo igra. Nečuveno je da je trojac iz Republike Srpske pred početak prvenstva došao bez ikakve najave na prošloj sjednici i da su rekli kako „zamrzavaju“ svoj status u Savezu. Njih samo zanima Igokea i petogodišnji ugovor s ABA ligom, dok ostale ekipe za njih doslovce ne postoje". - gotovo u jednom dahu i s puno emocija priča ovaj nekada vrsni košarkaš i nastavlja:

„Upravni odbor, kako je to davno odlučeno čine 3 Bošnjaka, 3 Srbina i 3 Hrvata. Nijedna odluka se ne može uvažiti ako barem dvojica iz te tri skupine nisu dali svoju suglasnost za nju. Ako za neko natjecanje trebaju tri suca, onda ide po jedan odasvud, ako treba šest, idu po dvojica, ako je trideset, ide ih po desetorica. Sve je jasno. Međutim, oni ne žele deset, oni bi odmah dvadeset. Mi iz Mostara se zalažemo da to bude sve kao što je bilo do sada, ravnopravno. Da nitko nikoga ne preglasava i da taj nacionalni paritet bude poštivan u svim tijelima KS BiH. Ovo što je na sceni nije ništa drugo nego direktni utjecaj KK Igokea jer oni misle da se mogu ponašati kako god zažele. Sad je na nama ostalo da budemo principijelni i da pomognemo ovim gore iz Sarajeva jer su kukavice. Pa taj KS BiH bi trebali braniti Bukva, Đonlagić i Delibašić puno energičnije nego što to radimo mi. Zašto to govorim? Zato jer smo mi a ne netko drugi uredili ovaj Savez. Krenut ću samo od našeg web sitea na kojem je dostupno apsolutno sve. Nijedna informacija nije propuštena. Ovo, siguran sam, nijedan web site ovih drugih komponenti Saveza nije ažurirao na ovaj način. Sve propozicije i pravila su tu, sve informacije o nama i našem radu. Imamo i statut, sve odluke donošene prije“.

„Nažalost, kod nas je sport uređen tako da dosta toga ovisi o političkim odlukama“. Imamo evo nedavni primjer HKK Grude. Grude su po kapacitetima potencijalnih sponzora i uređenosti općine i jakih firmi kadar sponzorirati Euroligaša. Čekali smo ih kao regularne prvake da igraju, međutim dobili smo obavijest da je jedan od tamošnjih gospodarstvenika rekao kako se povlači iz sponzoriranja košarkaškog kluba. ( navodno se radi o čelnom čovjeku tvrtke „Violeta“) Njegova projekcija je bila kako u HKK Grude može uložiti 100.000 km i ni pfeninga više, a ta suma nije ni približno dovoljna za pokrivanje troškova igranja Premijer lige. Poslije njih pravo igrati su imali Posušje, Čapljina, Tomislav, ali svi su odustali, nitko nije imao novaca ni uvjeta za to. Srećom, Student se javio, imaju budžet, imaju sve uvjete da igraju PL i stvarno smo sretni što naš savez ima još jednog člana".

„U ovom uredu i u ovom Savezu, otkako sam ja tu je sve posloženo i uređeno. Sve se zna. Najmanje sitnice su pokrivene. Sve je jasno i transparentno. Imamo i on line statistiku, što je s obzirom na rang natjecanja fantastično. Jedini od svih saveza participiramo i sudjelujemo u Ligi mladih. Niti Srbija, niti Hrvatska, niti nažalost netko drugi na razini ove države nije organizirao Ligu mladih. Mi jesmo. I uz sve to platili svima putne troškove. Organizirali smo i Kup Herceg Bosne i dali dignitet dom natjecanju. Učinili smo sve da se vidi da je ovo prava priča, da nije lakrdija i da ljudi vide na koju razinu smo doveli sve ovo".

Zbog čega je tako loša komunikacija između te tri komponente u našem savezu?

„Ja usitinu ne znam zašto je to tako. Razina komunikacije koju mi imamo je otprilike da i kada nešto dogovorimo, čim napustimo prostoriju ja ne znam hoće li išta biti od tog što je dogovoreno i hoće li biti implementirano. Na zadnjoj sjednici je sve dogovoreno. Eto, ta Igokea nema nikakve argumente da ne igra to. Igokea nije prvak ove države. Ako Zrinjski koji je šampion može igrati domaće prvenstvo, zašto ne može drugoplasirani? Ako Sparsi mogu, zašto oni ne mogu? Pa oni nemaju nijedan akt na koji se mogu pozvati, za koji se mogu pridržati i reći zašto odbijaju igranje u ligi".

Potražite više informacija na temu 1. liga HB:

Igokea je ipak ždrijebana s ostalim momčadima i 13.listopada treba zaigrati u Mostaru kontra Studenta. Koje su konsekvence koje doprvak BiH može snositi bude li bojkotirao prvenstvo? Kakav epilog svega očekujete?

„Pa nakon dva kola Savez ih može izbaciti iz lige, a onda Bože moj, zna se kako se opet dolazi u prvoligaško društvo. Preko nižih liga, pa sve do Premijer lige natrag. To su pravila koja su usklađena s FIBA-inim pravilnicima. Nitko tu nije ništa radio na pamet. Sve ovo što sam vam pokazao, od pravila do propozicija, apsolutno smo sve usklađivali s FIBA-om. Nije to nitko pisao ni pravio po onome kako nama paše i odgovara. Mi smo ispoštovali apsolutno sve. Održali smo i seminar za suce i trenere, je li koji drugi savez to napravio? Ispoštovali smo cijeli protokol i vjerujte, do nas više nije ništa! Napomenuo bih još da ova institucija nema ni marke duga ni prema kome ni prema čemu. Jedini smo i fiskalizirani od sva tri saveza u BiH. I te priče da smo nelegalni, to je smiješno. Posjedujemo sve regularne dokumente. Rješenje od federalnog ministarstva pravde. Pa mi smo prije registrirani nego KSBiH, jeste li znali za taj podatak? Znači ne u Širokom Brijegu, ne u Mostaru nego u FMP u Sarajevu! Tko god dođe i dokaže nam da smo nelegalni, ja odmah sutra selim i ovaj ured i sebe odavde. Znači i u FIBA-i i na federalnoj razini smo registrirani prije svih! Potpuno smo uređeni, regularni i garantiram vam da ovu razinu uređenosti nećete naći ni u jednom savezu, ne samo u našoj zemlji, nego mislim i na regionalne saveze“. – završio je generalni tajnik KS HB svoje iskreno i emotivno izlaganje za SportSport.ba.

Promo

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Svaka ti čast vinko veci si bosnjak od ovih iz tuzle i sarajeva. Nek crknu ovi iz rs i igokee. Napokon da neko iz hrvstske komponente stane u kraj destabilizatorima saveza i nade lijepe drzave. Aferim vinko
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi