Živi od poena, ima unosan ugovor i preuzima stvari na sebe

Scotty Wilbekin

Živi od poena, ima unosan ugovor i preuzima stvari na sebe

E. Škorić

Scotty Wilbekin postat će uskoro novi član bosanskohercegovačke košarkaške reprezentacije.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine pokrenuo je postupak i Wilbekin bi trebao ubrzo dobiti državljanstvo Bosne i Hercegovine, nakon čega bi stekao pravo nastupa za naš nacionalni tim.

Dvadesetčetverogodišnji Amerikanac bi, ukoliko sve protekne po željenom planu, bio od velike pomoći Dušku Vujoševiću i njegovim saradnicima i vjerovatno jedno od zvučnijih inostranih pojačanja za Zmajeve. KS BiH užurbano radi na Wilbekinovom angažmanu, mada je pod velikim pitanjem igranje protiv Rusije ili Francuske u kvalifikacijam za Svjetsko prvenstvo, ali gledajući dugoročno - pravo rješenje.

Ko je on? U suštini, ono osnovno ste vjerovatno već i pročitali. Igrač je Darussafake i u turskom klubu je na prosjeku od 19 poena i 5,1 asistencija po meču u Eurokupu, što ga svrstava među ključne igrače tima iz Istanbula, koji je godinama unazad u vrhu turske košarke, a dobra izdanja imao je i u Euroligi prošlih sezona.

Odličan je košarkaš koji napreduje iz sezone u sezonu iako ima tek 24 godine, a prava je šteta što ove sezone ne igra Euroligu, gdje bi mogao da se prezentuje na još većem nivou i na još kvalitetniji način.

Njemu je Darussafaka ponudila unosan ugovor, pouzdan je igrač na obje strane terena i ima veliki domet za tri poena. Umije često da uđe  seriju pogodaka, brz je i itekako zna da uposli svoje saigrače na parketu. Veliki plus mu je i to što je odličan defanzivac na lopti. 

Konstantnost može da mu bude ponekad problem, no ove sezone igra vrhunski i drži kontinutet dobrih igara. Također, ima tu naviku da preuzme odgovornost na sebe i da sebe stavi u prvi plan, posebno nakon što su otišli Wanamaker i Clyburn. Poenter je, na taj način živi, ali u suštini zna i da na bilo koji drugi način pomaže ekipi. 

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Možda je, ako tražimo i neke nedostatke, jedini problem kako će se na terenu ponašati s Džananom Musom. Obojica su lideri na parketu, vole da se pitaju za mnoge stvari i da budu junaci, pa se postavlja pitanje kako će izgledati zajedno na parketu, ali to pitanje je već za Duleta Vujoševića, no Wilbekin je igrač kakav nedostaje bh. reprezentaciji i kao takav treba da napravi razliku u nekim bitnim mečevima.

Hoće li uspjeti u tome, vidjet ćemo, no najprije da se ozvaniči vijest da će igrati za BiH.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi