Zrinjski je prvak: Zašto onda Igokea igra ABA ligu?

Već mjesecima se zna ko ide u ABA ligu

Zrinjski je prvak: Zašto onda Igokea igra ABA ligu?

E. Čaušević

Košarkaši mostarskog Zrinjskog su novi prvaci Bosne i Hercegovine nakon što su u finalnoj seriji bh. prvenstva savladali Igokeu sa 3:1.

Plemići su večeras u Laktašima u dramatičnoj utakmici uspjeli da dođu do pobjede čime su postali novi prvaci Bosne i Hercegovine. Zrinjski je slavio sa 3:1 u finalnoj seriji, a večeras su savladali Igokeu sa 77:73.

Međutim, i pored toga što je Zrinjski novi prvak BiH naredne sezone neće igrati u ABA ligi. Naime, prije nešto više od dva mjeseca ABA liga je saopštila imena 11 sigurnih učesnika u narednoj sezoni, a BiH će predstavljati Igokea bez obzira što nije prvak.

Prvi čovjek ABA lige Nebojša Čović objasnio je zbog čega su dva mjeseca prije kraja prvenstava u ligama već donijeli odluku o timovima koji će se naredne sezone takmičiti u ABA ligi.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

"Skupština ABA lige, održana 13. marta 2018. u Beogradu predstavlja samo logičan nastavak svega što klubovi rade prethodnih godina u svojoj ABA ligi. I dalje ne mogu da vjerujem, da mnogi ne razumiju i ne čitaju odluke koje smo donijeli, dok sa druge strane imamo i grupaciju onih koji su šokirani, zlonamjerni i na prvom mjestu potpuno neupućeni u cijeli projekat, ali imaju šta da kažu? Moram da podsjetim da je ABA liga – liga klubova, dakle vlasnici lige su ravnomjerno klubovi koji se vode i njom upravljaju. Sve odluke na Skupštini u ponedjeljak donijete su gotovo jednoglasno. Pa i odluka da jedan klub ulazi u prvu ABA ligu", rekao je predsjednik ABA lige Nebojša Čović prije nekoliko mjeseci, te dodao:

"Da li mi imamo kvalitet u regionu za više od 12 klubova u prvoj ABA ligi, i 12 u drugoj ABA ligi? Nažalost, nemamo! Naš je interes, tu mislim svih klubova, da imamo što bolji kvalitet liga, jer je to proizvod svih klubova kojim moramo da zainteresujemo sponzore. Ovo nije vrijeme SFRJ iako imamo ligu klubova iz regiona, jer ovo nisu vremena gdje će se budžeti praviti i voditi klubovi novcem raznih SOFK-i i slično. Mi taj novac moramo da zaradimo i da se za njega izborimo kroz sponzorske ugovore, poput ovog višegodišnjeg koji imamo sada i koji nam obezbjeđuje 1,8 miliona eura po sezoni za prava TV prenosa. Time pokrivamo i troškove smještaja, prevoza, sudija,za sve klubove u prvoj ABA ligi, a i u drugoj ABA ligi za sada bez pokrivanja troškova prevoza".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije