Imali su sve što su htjeli: Fudbaleri koji su bili bogati i prije nego što su postali popularni

Novac većinu njih nije "razmazio"

Imali su sve što su htjeli: Fudbaleri koji su bili bogati i prije nego što su postali popularni

E. Čaušević

Fudbaleri su već godinama među najplaćenijim sportistima na svijetu, a mnogi od njih se tokom karijere uspiju finansijski osigurati do kraja života.

Već je daleko poznato da je fudbal postao jedan od najunosnijih poslova na svijetu, a mnogi fudbaleri danas uživaju u ogromnim platama zbog kojih većina njih čak ne mora da razmišlja do kraja života o svom bankovnom računu.

Zbog toga više nije iznenađenje i kada fudbaleri iz nekih slabijih liga idu u Kinu, Katar, Japan ili Koreju kako bi igrali jer su tamo daleko plaćeniji nego u većini Evrope, te ne kriju da na daleki istok idu zbog činjenice da osiguraju egzistenciju.

Međutim, nisu baš svi fudbaleri u ovaj sport ušli iz nekih siromašnijih i radničkih porodica jer ima i onih koji su od malih nogu navikli na bogatstvo, a kroz fudbal su to uspjeli samo još više da povećaju.

Engleski The Sun objavio je listu igrača koji su bili bogati i prije nego što su napravili nešto ozbiljno u svojim fudbalskim karijerama, a naravno to je zahvaljujući tome što su dolazili iz bogatih porodica.

Prvi na ovoj listi je legendarni italijanski fudbaler Gianluca Vialli koji je imao zaista odličnu karijeru. Mnogi pamte Viallija po sjajnim igrama u Chelseaju i reprezentaciji Italije, a od fudbala i danas zarađuje ogroman novac.

Oglasi

 Gianluca Vialli has always enjoyed the high-life

Ipak, njemu je i djetinjstvo bilo bezbrižno jer je njegov otac milioner, a on je odrastao u dvorcu Castello di Belgioiso koji se nalazi u Cremoni. Vialliju nikada nije falilo novca i luksuza, ali ga to nije spriječilo da u fudbalu bude istrajan i napravi fantastičnu karijeru.

 Vialli grew up in a 60-room castle called the Castello di Belgioioso in Cremona

Vialli se nakon završetka posvetio trenerskom poslu i trenutno je član stručnog štaba Roberta Mancinija u reprezentaciji Italije. Pokazao je da je rođeni pobjednik jer je nedavno uspio da pobijedi i rak.

Drugi na listi igrača koji dolaze iz imućnijih porodica je Frank Lampard. Legenda Chelseaja dolazi iz fudbalske porodice, a njegov otac je mogao da mu priušti sve što je htio. Poznato je da je njegov ujak Harry Redknapp i da je imao odlične mentore dok se probijao na vrh scene.

Oglasi

 Frank Lampard went to posh Brentwood High School

Svojim talentom i trudom je sve to uspio da ostvari, te nije dopustio da mu novac bude najbitniji u karijeri i životu. I pored povlastica koje je uvijek imao Lampard je najčešće birao onaj teži put u karijeri i to mu se itekako isplatilo.

Poprilično lagodno djetinjstvo imao je i defanzivac Barcelone, Gerard Pique, čiji otac je bio uspješni advokat i biznismen, a mama mu je bila direktorica jedne bolnice u Barceloni.

 Gerard Pique's dad Joan is a successful attorney and businessman, while mum Montserrat is the director of a hospital in Barcelona

Od oca je naslijedio očito sposobnosti u biznisu jer je već pored fudbala raznim ulaganjima zaradio ogromno bogatstvo, te je osigurao sebe i porodicu do kraja života.

Oglasi

Na ovoj listi nalazi se i nekadašnji igrač Leicestera, Faiq Bolkiah, koji je prije par dana prešao iz Maritima u tajlandski Chonburi. On je nećak sultana od Bruneja čije bogatstvo iznosi oko 20 milijardi dolara.

 Faiq Bolkiah is a former Leicester City trainee and nephew of the Sultan of Brunei

On je kao član kraljevske porodice od rođenja imao lagodan i luksuzan život, te se nije brinuo oko novca. Njegov otac Jefri je poznat kao veliki rasipnik. Navodno, mjesečno troši oko 40 miliona dolara na automobile, luksuz, satove i druženje sa lijepim ženama.

Na listi se nalazi i sin nekadašnjeg vođe Libije, Muammera Gaddafija, Al-Saadi koji je igrao svojevremeno u Perugiji, Udineseu i Sampdoriji. Penzionisao se 2011. godine kako bi postao dio vojske u Libiji gdje je imao čin komandira.

 Al-Saadi Gaddafi was the son of Colonel Gaddafi

Oglasi

Gaddafijev sin je čak bio svojevremenoi savjetnik Diega Maradone, te privatni trener kanadskog atletičara Bena Johnsona.

 Gaddafi played in Italy before becoming an army general

Iz imućnije porodice dolazi i golman Tottenhama, Hugo Lloris, koji je odrastao u Nici. Njegova mama je bila advokatica, dok je otac bio bankar i živjeli su na veoma luksuzan način. Lloris je prvo trenirao tenis, a potom se fudbalom počeo baviti kada je napunio 13 godina.

 Hugo Lloris could have been a tennis star instead of a footballer

Na listi je i Robin van Persie koji je odrastao u Rotterdamu. Otac i majka su mu bili poznati umjetnici, a rastali su se kada je bio dijete. Otac je mislio da će i on postati umjetnik i slikar, ali se to nije desilo.

Oglasi

 Robin Van Persie's parents were artistic

I italijanski čarobnjak Andrea Pirlo dolazi iz nešto bogatije porodice. Njegov otac Luigi imao je firmu čelika u kojoj Andrea i danas ima dionice, te je zarađivao ogroman novac od samog osnivanja iste.

Pirlo je uživao u luksuzu koji mu je mogla pružiti njegova porodica, ali to nikada nije želio da ističe. U fudbalu je kao igrač ostavio dubok trag, ali i zaradio je ogroman novac. Pored trenerskog posla ima i svoj vinograd gdje je boravi često u posljednje vrijeme.

 Andrea Pirlo learned about the finer things in life as a youngster

Nije tajna da je iz bogatije porodice i legendarni Kaka. Njegov otac je bio inžinjer, a mama mu je bila profesiorica. Ipak, uvijek je bio skroman i nije ga novac pokvario zbog čega je kasnije u fudbalu napravio zaista fantastičnu karijeru.

 Brazilian legend Kaka lived a comfortable existence growing up

Igrači u Brazilu obično dolaze iz siromašnih porodica i fudbal im je jedini spas da nešto naprave u životu, ali Kaka je jedan od rijetkih kod kojeg novac nije bio problem u porodici.

Top Komentari

Klicko
Zar postoje ovakvi?Kontam svi krenuli od nule,siromastvo i to
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi