Objavljen rezultat toksikološkog nalaza Diega Maradone
Foto - EPA

Pronađeni tragovi antidepresiva

Objavljen rezultat toksikološkog nalaza Diega Maradone

M. Šljivak

Diego Maradona preminuo je 25. novembra u 60. godini života.

Legendarni fudbaler preminuo je od plućnog edema, a nakon gotovo mjesec dana stigli su nalazi toksikološkog testa i u krvi nisu pronađeni tragovi droge i alkohola.

Maradona dakle prije smrti nije koristio nikakve droge, niti je koristio alkohol, ali su mu u krvi pronađeni tragovi antidepresiva.

Sada se provjera da li su ti lijekovi utjecali na njegovo srce koje je bilo gotovo dvostruko teže nego kod normalnih osoba, a težilo je 503 grama.

Također, Maradone je koristio lijekove za anksioznost, pio je tablete za spavanje, a u Argentini je tužilaštvo pokrenulo veliku istragu o eventualnim propustima ljekara u njegovom liječenju.

Prvi rezultati istrage Maradonine smrti: Nemar ljekara i velika neorganizovanost

Velika se prašina digla oko smrti legendarnog fudbalera. Podginuta je i optužba protiv ljekara koji se brinuo o njegovom zdravlju, a tužilac u San Isidru tvrdi da Maradona nije dobio adekvatnu ljekarsku pomoć.

Počela je istraga kako bi se otkrilo da li ljekari imaju ikakve veze sa smrću, a danas su javno objavljeni rezultati početnog dijela istrage.

"Niko se nije brinuo za pacijenta i bilo je nemara u ponašanju ljekara.. Stanje pacijenta nije praćeno kako bi trebalo biti i kako je njegovo stanje zahtjevalo. Nije dobio nikakve lijekove za srce", stoji u saopštenju tužioca i nastavlja se:

"Njegov ljekar Leopoldo Luque je koordinirao kućnom njegom koja je bila neorganizovana. Pacijent mu je slijepo vjerovao. Ljekar je bio Maradonin izbor, a on je želio ući u historiju kao ljekar koji je spasio Maradonu".

Luque bi na kraju mogao završiti u zatvoru zbog nemara, a vidjet ćemo hoće li na kraju biti podignuta optužnica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi