Kanter na listi najtraženijih terorista Turske: "Glava mi je ucijenjena, čine sve da bi me ušutkali"
Nekadašnji turski košarkaš veliki je protivnik turskog predsjednika Erdogana i vlade ove zemlje, te je zbog svojih stavova proglašen teroristom (Foto: EPA)

Predsjednika Erdogana smatra tiraninom

Kanter na listi najtraženijih terorista Turske: "Glava mi je ucijenjena, čine sve da bi me ušutkali"

M. Šljivak

Nekadašnja NBA zvijezda Enes Kanter Freedom (30) tvrdi da je turska vlada na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ucijenila njegovu glavu na 10 miliona lira, odnosno na oko 500.000 dolara.

Turski košarkaš Enes Kanter Freedom odavno ne može ući u Tursku zbog političkih stavova. On je pripadnik pokreta FETO kojeg predvodi Fethullah Gulen i veliki je protivnik turskog predsjednika Erdogana i njegove politike.

Oštri politički stavovi donijeli su mu status državnog neprijatelja. FETO je organizacija koja je u Turskoj proglašena kao teroristička i svi koji su povezani s njom ne mogu kročiti u državu i da istog trenutka ne budu uhapšeni.

Kanter je u Turskoj trenutno na listi najtraženijih terorista, a u razgovoru za New York Post ovaj 30-godišnji košarkaš tvrdi da mu je glava ucijenjena na 10 miliona lira, odnosno oko pola miliona dolara.

"Prije nego što su mi ucijenili glavu, turska obavještajna služba je pokušavala doći do ljudi s liste", govori Kanter i nastavlja prozivati predsjednika Erdogana.

"Turska vlada mrzi što se mogu čuti moje riječi širom svijeta. Muka im je i čine sve kako bi me ušutkali".

Oglasi

Kanter je zbog toga pod konstantnom zaštitom. Policija i FBI ga čuvaju već duže vrijeme u Washingtonu.

"Čuvaju me 24 sata sedmično. Ovo sve govorim jer nisam jedini na toj listi. Dosta je tu običnih ljudi, novinara, aktivista, sportista, koji nisu poznati kao ja. Oni su mnogo lakše mete jer su sami", istakao je on.

Među neprijateljima turske države pored Kantera izdvaja se i ime nekadašnje fudbalske legende Hakana Šukura, koji je također već godinama u izbjeglištvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Košarkašku karijeru Enes Kanter je počeo u Fenerbahčeu. U NBA ligu je stigao 2011. godine kao treći pik NBA drafta i označen je kao jedan od najvećih potencijala generacije.

Međutim, nije ispunio očekivanja. Igrao je turski košarkaš solidnu ulogu u svim NBA ekipama, ali nije postao zvijezda kao što se očekivalo.

On je u prethodnih 11 godina nastupao po dva puta za Boston Celticse i Portland Trail Blazerse, a igrao je još za Utah Jazz, Oklahomu i New York Knickse. Kanter Freedom je u NBA karijeri na prosjeku od 11.2 poena i gotovo osam skokova u prosjeku.

Na kraju je u svijetu postao mnogo poznatiji zbog svojih političkih stavova i to ga je poprilično koštalo u životu. Pokušao je privući veću pažnju na svoj problem dodajući prezime Freedom (sloboda) svom imenu, ali njegovi stavovi su jednostavno nešto što mu je zauvijek zatvorilo vrata Turske.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi