eSport - fenomen sadašnjosti i ključ budućnosti

Magični svijet online igranja

eSport - fenomen sadašnjosti i ključ budućnosti

S. Mlaćo
Teme:

Video igre postale su neizostavan dio za milione ljudi širom svijeta, a mnogi upravo kroz esport žele razviti svoja strateška razmišljanja, upoznati ljude širom svijeta, biti kreativniji, digitalno napredovati, ali i na kraju zaraditi novac.

Godina je 2023. i mnogo toga zasniva se u virtuelnom svijetu. Za mnoge je danas nezamisliv život bez interneta, a sve više osoba ulazi u gaming svijet, koji je odavno na višoj razini jer, vjerovali ili ne, oni koji profesionalno igraju razne video igre imaju bogate ugovore, timove, sponzore i nastupaju na najprestižnijim turnirima.

eSport (elektronski sport) takmičenja su sve popularnija, sve je veći broj igrača, ali i sve više mogućnosti da se zaradi igrajući omiljene video igre. Uostalom, prema nekim statistikama, postoji više od 1,2 milijarde igrača, a većina ih igra igrice online, za razliku od prije 15-20 godina kada se sve zasnivalo na offline modu igranja i odlascima u igraone.

eSport je najmodernija grana sporta gdje se najbolji igrači natječu jedni protiv drugih. Sada je to ipak posao vrijedan milijarde dolara, jer se radi o ogromnim novačnim nagradama. Neke od najpopularnijih svjetskih esports naslova su League of Legends, Dota 2, Counter-Strike, Call of Duty, Fortnite, Rainbow Six Siege..

Ukoliko želite zaploviti u svijet profesionalnih igrača i trebate pravo mjesto za vlastiti napredak, onda je 22esport ono što vam treba. 

Mnogi igrači danas nastupaju za određene timove, koji imaju velike sponzore koji im omogućavaju putovanja na velika svjetska takmičenja. Svjetsko prvenstvo u League of Legends-u je, naprimjer, godišnji turnir koji je poznat po tome što svake godine rotira svoja mjesta u različitim glavnim zemljama i regijama.

Oglasi

eSport se, dakle, odnosi na video igre koje se tretiraju kao profesionalni sport, koji uključuju plaćene igrače, ogromne fanove, rasprodane arene, sponzorstva i ogromne isplate turnira. Tokom posljednjih nekoliko godina, izvoz je postao industrija od više milijardi dolara koja se proteže u svakom dijelu svijeta.

On danas funkcioniše na mnogo načina kao i sport poput košarke ili nogometa. Postoje vlastita pravila za svaku igru, ciljevi, igrači, timovi, neophodne su razne vještine. Neki igrači imaju bogate ugovore, a oni najbolji u svojim žanrovima žive poput holivudskih glumaca.

Kao i stvarni sportisti, tako i esportisti marljivo treniraju i rade svakog dana kako bi ostvarili što bolje rezultate. Njihovi timovi najčešće se sastoje od tri do šest članova, koji zajedno vježbaju po osam sati na dan, uključujući i vikende.

Neki od esportista u ovaj svijet ušli su prerano. Victor De Leon III ili zvani Lil Poison je sa samo šest godina ušao u profesionalni svijet video igara. Drži mjesto u Guinnessovoj knjzi rekorda kao najmlađi profesionalni igrač u historiji.

Oglasi

Najbogatiji igrači u historiji esporta, a bogatstvo je igrajući CS:GO zaradio i gamer iz BiH

Johan Sundstain pod nickom "N0Ttail je se takmičio na preko 120 turnira igrajući popularnu igru Dota 2, te je dva puta uspio da osvoji svjetski The International šampionat sa svojom ekipom OG. Sva ova dostignuća su mu donijela zaradu od gotovo 7 miliona dolara. Nevjerovatno!

Ako isključivo posmatramo njegovu zaradu, moglo bi se reći da je N0tail najuspešniji igrač u historiji esporta.

Na drugom mjestu je zvijezda Fortnitea pod imenom "Bugha" koji je osvojio čak tri miliona dolara 2019. godine na Fortnite World Cup Finalsu.

Početkom ove godine bh. kameri NiKo i huNter osvojili su prestižni CS:GO turnir IEM Katowice.

Nikola, poznat pod nickom NiKo i njegov rođak Nemanja, odnosno huNter u svijetu gaminga, kao G2 tim su u finalu turnira pobijedili tim Heroic rezultatom 3:1. Ovaj trijumf je posebno značajan za NiKu, koji je prethodno igrao četiri finala turnira IEM Katowice, a sada ga je napokon osvojio.

Pobjednički tim osvojio je 400.000 dolara, dok je drugoplasiranom pripalo 180.000 dolara. Niko Kovač dolazi iz Brčkog i predstavnik je BiH na velikoj gaming sceni. Interesantno da je trenutno skuplji od bilo kojeg nogometaša iz bosanskohercegovačke lige.

I dok oni trče za loptom po kišu, jakon suncu ili snijegu, Kovač iz udobnosti svoje stolice zarađuje ogroman novac. Njegove nastupe online gledaju mnogi, a naročito njegovi Brčaci koji su ponosni na njegovo nevjerovatno dostignuće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi