Naoružani Hrvati su okružili Salihamidžića, pokazao im je pasoš, počela je tortura, kad odjednom...

Kako je Braco stigao do Njemačke?

Naoružani Hrvati su okružili Salihamidžića, pokazao im je pasoš, počela je tortura, kad odjednom...

Admin Čaušević

Hasan Salihamidžić se opravdano smatra jednim od najvećih, ako ne i najvećim bh. fudbalerom u historiji, pogotovo ako se u obzir uzmu brojni trofeji i šta je sve uradio u svojoj karijeri. 

Još u omladinskim danima Salihamidžić je pokazivao nevjerovatan talenat, dovoljno govori da ga je kao tinejdžera htjela potpisati Crvena zvezda, početkom 90-ih godina jedan od najboljih evropskih timova.

Kada je počela agresija na BiH Salihamidžić je bio u Beogradu, ali je nekako uspio doći do Jabalnice, gradića u Hercegovini gdje su mu živjeli roditelji i ostatak uže rodbine.

Poslije toga je Salihamidžić odlučio da krene put Njemačke. Sve je organizovao Ahmed Halilhodžić koji je uspio nagovoriti HSV da primi na probu tadašnjeg velikog talenta.

Međutim, problem za golobradog Bracu bio je kako se prebaciti do Njemačke, pogotovo jer je imao bh. pasoš. Sve je išalo kao podmazano do granice sa Hrvatskom.

Naime, tada su naoružani hrvatski vojnici zaustavili autobus u kojem se nalazio Salihamidžić. Kad su vidjeli da je njegov pasoš drugačiji od ostalih putnika krenulo je maltretiranje, ali je na kraju ipak pušten.

Oglasi

"Mislio sam da neću stići živ u Njemačku kada su nas na 11. kontrolnoj točci zaustavili naoružani hrvatski vojnici, koji su nam tražili pasoše."

"Svi putnici su imali hrvatske pasoše, osim mene koji sam imao pogrešnu boju isprava. Odmah su me okružili i počeli me ispitivati ko sam i što sam, da bi nakon dugog uvjeravanja povjerovali da sam fudbaler."

"Nakon toga jedan od hrvatskih vojnika mi je rekao: 'Idi igraj fudbal', rekao mi je jedan od njih", prisjetio se Hasan.

Nakon toga je Salihamidžić počeo igrati fudbal u HSV-u gdje je brzo postao jedan od najboljih igrača, poslije čega je uslijedio i transfer u veliki Bayern.

U karijerij od velikana nastupao i za italijanski Juventus. Poslije okončanja karijere dugi niz godina bio je sportski direktor Bayerna.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1676370670
Kako neoziljni naslovi ibtextovi..."Kad odjednom......."hahahahah... Kao oni srpski tablodi sto prate estradu i parove...Na sta ste spali...Ova prica ispricana 100 puta...
1 1
plemic
članak je mali doprinos ovog portala političkom haosu koji se ovih dana dešava u bih.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi