Svi sportisti iz Južne Koreje od danas su zvanično godinu dana mlađi

Ukinuto tradicionalno računanje godina

Svi sportisti iz Južne Koreje od danas su zvanično godinu dana mlađi

Midhat Šljivak

Sportisti iz Južne Koreje koji nastupaju širom svijeta od danas su zvanično godinu dana mlađi nakon što je njihova država promijenila svoj tradicionalni način računanja godina.

Sportisti iz Južne Koreje od danas su barem godinu dana mlađi, a neki od njih i dvije.  Ova država je odlučila promijeniti svoje tradicionalne metode računanja godina i prešli su na način kojeg većina svjetske populacije priznaje.

U Južnoj Koreji je do danas važilo pravilo da dijete po rođenju već ima godinu dana. To je značilo da su djeca godinu dana starija u odnosu na vršnjake iz ostatka svijeta.

Ipak, ta se praksa promijenila. Usvojen je zakon po kojem se godine u ovoj zemlji od danas računaju u ostatku svijeta i brojni sportisti iz ove zemlje su sada godinu dana mlađi.

Tako će recimo najbolji fudbaler ove zemlje Heung-Min Son umjesto 32 godine koje bi 8. jula napunio po starom zakonu, imati 31 godinu, baš kao što je to slučaj na internacionalnom nivou gdje su mu se računale 'normalne' godine.

Oglasi

Sistem računanja godina u Južnoj Koreji bio je zaista nevjerovatan. Svaka osoba je automatski postajala godinu dana starija 1. januara nove godine bez obzira na datum rođenja.

Tako su bebe koje su rođene i posljednjeg dana stare godine 1. januara postajale dvogodišnjaci. Jednu godinu bi imali po rođenju, a drugu bi napunili prvog dana nove godine.

Dolaskom na vlast novog predsjednika Yoon Suk Yeola odlučeno je da se tradicionalna metoda računanja godina promijeni i sada je i u Koreji sistem računanja kao i svugdje u svijetu.

Son odgovorom na ponudu iz Saudijske Arabije oduševio svakog istinskog ljubitelja fudbala na svijetu

Heung-Min Son jedan je od rijetkih fudbalera koji su odbili ponudu iz Saudijske Arabije. Koreanac ne želi zbog novca pojačati Al Ittihad i jasno je poručio kako mu je draže igrati u engleskoj Premier ligi.

Njegova izjava izazvala je poštovanje kod mnogih ljubitelja fudbala. Novac mu je u životu najmanje bitan i to je istakao u odgovoru na ponudu.

"Imam dosta toga za napraviti u Premier ligi. Novac mi trenutno nije bitan i važniji mi je ponos što igram fudbal u omiljenoj ligi. Pripremit ću se što bolje za povratak u Spurse", poruka je čudesnog Koreanca.

Heung-Min Son je već osam godina stanovnik Londona. Stigao je u Tottenham na mala vrata i postao je istinska zvijezda Premier lige i Spursa. Ukupno je za ovaj klub odigrao 372 utakmice i postigao je 145 golova, ali nažalost, trofeji su izostali i ne može se pohvaliti da je išta osvojio.

Prethodno je 31-godišnji ofanzivac nosio dres Bayer Leverkusena i HSV-a, a njegova godišnja plata u Spursima je 10 miliona funti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi