Jedan od najvećih sportista u povijesti SSSR-a otišao u rat

Volkov brani Ukrajinu

Jedan od najvećih sportista u povijesti SSSR-a otišao u rat

Edmir Škorić

Poput mnogih drugih, ni slavni i legendarni bivši košarkaš Aleksandr Volkov (57) nije mirno posmatrao dešavanja u Ukrajini.

Rat u Ukrajini naveo je mnoge bivše sportiste, uključujući braću Kličko, Usyka i Stahovskog, sa ili bez vojne obuke, da odu na liniju kako bi odbranili svoju zemlju od ruske invazije. To je slučaj i sa "Sašom" Volkovom, bivšim olimpijskim prvakom s košarkaškom reprezentacijom SSSR-a na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Jordi Villacampa, nekadašnji Volkovov rival iz 80-ih i 90-ih, objavio je dvije fotografije, jednu iz 2006. godine, na kojoj je s bivšim ukrajinskim košarkašem, a drugu novum, s Aleksandrom Volkovom odjevenim u vojničku uniformu i sa puškom u rukama.

"Užas", napisao je Villacampa na svom Twitter računu.

Volkov je bio jedan od prvih Evropljana koji je ušao u NBA 1989. godine, kada je zaigrao za Atlanta Hawkse. Igrao je i za Budivelnik Kijev, CSKA Moskvu, Panathinaikos, Olympiakos i Reggio Calabri.

Nakon umirovljenja bio je ministar sporta Ukrajine i predsjednik Košarkaškog saveza.

Najveći uspjeh u njegovoj karijeri je osvojeno zlato na Igrama u Seulu 1988. godine nakon što je tadašnji SSSR ui finalu pobijedio Jugoslaviju 76:63. Bivši centar je 1991. godine izabranm među 50 najboljih košarkaša u povijesti.

Interesantno da je Ukrajinac koji je rođen u Rusiji, ali nije puno razmišljao nakon što je počeo nesretni rat. Sada se sa mnogim zemljacima pokušava spasiti od ruskih napada koji traju više od dvije sedmice.

Top Komentari

VenamaHrabrih
'Vako su i naši Pape, Škoro, Meša... Smijete li vi dnovinari postaviti pitanje bilo kom našem sportisti, tzv legendi, zašto nisu učestvovali u odbrani zemlje??
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi