Benzema donio neočekivanu odluku u slučaju "sextape": Očito mu je dosta svega

Neće uložiti žalbu

Benzema donio neočekivanu odluku u slučaju "sextape": Očito mu je dosta svega

Eldar Ganibegović

Karim Benzema odustao je od žalbe u tužbi protiv bivšeg saigrača Mathieua Valbuene, koja je završila uslovnom kaznom od godinu dana.

Benzema je također bio prisiljen platiti kaznu od 75.000 eura na suđenju u novembru prošle godine u Versaillesu, gdje se najboljem strijelcu Lige prvaka sudilo zbog sudjelovanja u pokušaju ucjene.

Ovaj 34-godišnji nogometaš jedan je od pet osuđenih u tom procesu. Suđenje mu je trebalo biti 30. juna i 1. jula na Žalbenom sudu u Versaillesu, ali je njegov advokat Hugues Vigier u petak navečer objavio da je Benzema odustao od žalbe.

Slučaj Benzema - Valbuena, šta se zapravo dogodilo?

Skandal datira iz juna 2015. godine, kada je Valbuena bio u procesu pridruživanja Lyonu, godinu dana nakon što je napustio Marseille, gdje je bio heroj publike. Veznjak je zamolio čovjeka u Marseilleu, Axela Angota, da prenese sadržaj s njegovog mobilnog telefona na novi uređaj.

Angot je pronašao seksualno eksplicitan materijal i, zajedno s drugim muškarcem, Mustaphom Zouaouijem, optužen je da je pokušao ucijeniti Valbuenu prijetnjom da će objaviti snimku ako im ne isplati novac.

Valbuena je otišao u policiju, koja je organizovala tajnu operaciju. To je otkrilo umiješanost Benzeminog prijatelja iz djetinjstva, Karima Zenatija. Sam Benzema bio je umiješan kao "posrednik", tvrde tužitelji, jer je u oktobru 2015. prišao Valbueni na trening kampu u Francuskoj i potaknuo ga da plati ucjenjivače.

Oglasi

Benzema je inzistirao da je jednostavno pokušavao pomoći svom saigraču da zaključi potencijalno neugodnu epizodu, iako je policija do tog trenutka prisluškivala telefone grupe, a sud je kasnije čuo kako su presreli poziv u kojem je zvijezda Real Madrida rekla Zenatiju: "Ne shvata nas ozbiljno."

U novembrz 2015. Benzema je pozvan u policijsku postaju u Versaillesu i proveo je noć u pritvoru. On je stavljen pod formalnu sudsku kontrolu.

Deccembra te godine Francuski nogometni savez (FFF) objavio je da je Benzema suspendovan iz reprezentacije na neodređeno vrijeme. Predsjednik Saveza Noel Le Graet rekao je: "Ovo je slučaj koji uključuje dvije osobe za koje sam jako vezan."

"Valbuena je izniman čovjek. Kao član francuske momčadi, nikada nije propustio ni najmanju priliku da zablista. On je izniman igrač."

"Onda je tu Benzema... rođen je u teškoj četvrti i nije promijenio prijatelje. Njegovi prijatelji nisu krenuli naprijed dok je on postao zvijezda, medijska ličnost, neko ko je izuzetno dobrostojeći. Posebno dobro komunicira, ali je inteligentan u igri. Ono što je očito je da je pravio neko loše društvo."

Oglasi

Le Graet je dodao da je "uvjeren da je Benzema uhvaćen u nešto potpuno ludo što mu je prošlo preko glave, ali je potvrdio da se napadač neće pojaviti na Evropskom prvenstvu 2016. sve dok je pod sudskom kontrolom.

Benzemin status postao je nacionalna tema za razgovor, a tadašnji premijer Manuel Valls rekao je da ne bi trebao igrati za Francusku.

Nakon što je potvrđeno da se neće pojaviti u Deschampsovim planovima za EURO 2016., Benzema, koji je alžirskog porijekla, rekao je da je trener poklekao pritisku rasističkog dijela Francuske.

Nakon razočaranja na EURO-u 2016., Francuska je bila bolja i podigla trofej Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a tamo je zablistala nova superzvijezda, Kylian Mbappe.

Možda jedina pozicija na kojoj je Francuskoj nedostajala dubina bila je ona u vrhu napada gdje Olivier Giroud nije baš blistao. Deschamps je napravio senzacionalan preokret. U maju 2021. Benzema je ponovo pozvan u reprezentaciju za održano Evropsko prvenstvo.

Top Komentari

Klicko
U zatvor gofnara.Mrš silovatelju i ucjenjivaču
0 8
denimen9
Giroud nije blistao? Henry 51 gol, Giroud 48 golova. Nije ni Henry onda nešto blistao za Francusku reprezentaciju.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi