Otkrivena tajna slavnog košarkaša: "Na svakoj utakmici je bio pijan, morao je"
Foto - AFP

Manute Bol je imao priče za pamćenje

Otkrivena tajna slavnog košarkaša: "Na svakoj utakmici je bio pijan, morao je"

Midhat Šljivak

Čuveni sudanski košarkaš Manute Bol ostavio je dubog trag u NBA ligi iako nije imao neke spektakularne brojke. Njegova visina od 231 centimetar i mršavi izgled su privlačili pažnju, pa je Sudanac postao velika zvijezda. Sada je otkriveno da je na utakmice konstantno dolazio pijan i to kao dio plana za povećanje kilaže.

Manute Bol je drugi najviši košarkaš u historiji NBA lige. Sudanac je s 231 centimetrom na vrhu s Rumunom Ghergheom Muresanom, no od svih ga je izdvajala kilaža koja je jedva prelazila 90 kilograma.

Zbog toga su ljudi oko njega činili sve kako bi ga udebljali. Jedna od metoda bila je i konstantno pijenje piva, a to je otkrio njegov nekadašnji saigrač iz Philadelphia 76ersa Jayson Williams.

"Tjerali su Manutea Bola da konstantno pije. On je pio pivo po cijeli dan kako bi nabacio kilograme. Čovjek nikad nije bio trijezan na utakmici", rekao je Williams i nastavlja:

"Posljednji se oblačio u svlačionici. Izašao bi ispod tuša. navukao bi čarape i zatim hodao okolo potpuno gol pijući pivo", istakao je ovaj nekadašnji košarkaš.

Oglasi

Bol međutim nikako nije mogao da se udeblja. Kilaža mu je manje-više ostala ista sve do 2010. godine kada je preminuo u 48. godini života.

Bol je profesionalnu karijeru završio s više blokada (3.3) nego poena u porsjeku (2.6) i dva puta je zbog toga proglašavan najboljim defanzivcem lige.

Sudanac je u NBA karijeri nastupao za Washington Bulletse, Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse i Miami Heat. Najbolje dane imao je u Warriorsiam gdje je ubacivao gotovo četiri poena po meču uz 5.8 skokova i 4.3 blokade.

Iza sebe je Bol ostavio šestero djece među kojima je i aktuelni NBA košarkaš Bol Bol koji nastupa za Phoenix Sunse.

Oglasi