Nekad najbolji na svijetu je pravi mamin sin: "Stid me, ali do 38. godine nisam znao ništa bez nje"
Foto - Instagram

Nevjerovatno

Nekad najbolji na svijetu je pravi mamin sin: "Stid me, ali do 38. godine nisam znao ništa bez nje"

Midhat Šljivak

Kada fudbaleri postanu istinske zvijezde u tinejdžerskim danima dosta toga se moraju odreći zbog slave koju postignu. Mnogi od njih po završetku karijere se nađu u problemu jer ne znaju kako funkcioniše 'običan svijet', a takav primjer je legendarni engleski fudbaler Michael Owen.

Michael Owen postao je velika fudbalska zvijezda sa samo 17 godina. Liverpool je u njemu imao istinsku zvijer od napadača i tokom osam godina na Anfieldu sjajni fudbaler je radio prava čuda na terenu.

Činjenica da je rano postao profesionalac napravila mu je poprilične probleme u običnom životu. Owen nikada nije platio račun, nikada nije imao račun u banci, a brigu o svemu je više od 20 godina vodila njegova mama.

Owena je sramota što je morao priznati da s 38 godina nije imao vlastiti račun i što je čekao da mu mama i pri kraju karijere vodi račune i daje mu novac kada treba.

"Sramota me priznati, ali tek sam s 38 otvorio račun u banci na svoje ime. Do tada mi je sve mama plaćala i brinula za sve troškove."

Oglasi

Michael Owen je 2001. godine proglašen najboljim igračem svijeta (Foto: EPA)

Razlog je sasvim jednostavan. Owen nije znao drugačije da živi, navikao je da mu te sitnice mama završava.

"Tako je uvijek bilo bez obzira što sam živio sam od 1998. godine u velikoj kući sa svim troškovima iz dana u dan. Nije to bilo zbog toga što sam lijen već što nisam znao drugačije".

"Bio sam premlad kada sam postao zvijezda. Srećom, novac su mi roditelji i agent Tony Stephens sačuvali sa strane i gotovo sve su mi oni završavali. Htjeli su da se fokusiram samo na fudbal", otkrio je Owen.

 Na kraju se slavni Englez ipak osamostalio. Sa 44 godine je često viđen gost na stadionima i ima ulogu fudbalskog analitičara.

Odlazak u Real Madrid greška života

Michael Owen je od 1996. do 2004. godine nosio dres Liverpoola i iz godine u godinu je bio najbolji strijelac uz postignutih 158 golova u 259 utakmica. Potom je uslijedio poziv Real Madrida kojeg nije mogao odibiti.

U ljeto 2004. godine Owen seli na Santiago Bernabeu. Transfer je vrijedio samo osam miliona funti, no Englez se nije najbolje snašao među Kraljevima. Otišao je nakon samo jedne sezone uz 16 golova u 45 nastupa.

Potom je otišao u Newcastle. Povrede su ga potpuno uništile na St. James Parku, potom je igrao za Manchester United, da bi karijeru okončao 2013. godine u dresu Stoke Cityja.

Najveći trofej karijere mu je osvajanje Zlatne lopte za najboljeg fudbalera svijeta koju je dobio 2001. godine ispred Raula i Olivera Kahna, a od trofeja ima Premiership s Unitedom, FA Kup i Kup UEFA s Liverpoolom, te nekoliko drugih titula.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi