Od igrača Željezničara do velike muzičke zvijezde

Haris Džinović 02. jula nastupa na Ljetnoj pozornici Ilidža

Od igrača Željezničara do velike muzičke zvijezde

A. Beganović

Legenda bosansko-hercegovačkog folka, jedna od najvećih zvijezdi bivše Jugoslavije, Bosanac i Hercegovac, rođeni Sarajlija, „mahalac iz Ćemerline“, multiinstrumentalista i multilingvista, fenomenalni kafanski poeta... - Haris Džinović će u subotu, 02. jula 2022. godine, sa početkom u 21 sat održati solistički koncert na Ljetnoj pozornici Ilidža u Sarajevu.

Ulaznice za koncert, koji se održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice KS i njenog predsjednika Kenana Magode, mogu se kupiti putem platforme www.kupikartu.ba, na štandu u ulici Ferhadija, YU Cafeu na Ilidži, a na sam dan koncerta i na biletarnici Ljetne pozornice Ilidža.

O Harisovoj iznimnoj muzičkoj karijeri gotovo da se sve zna, ali malo je poznato da se u mladosti aktivno bavio sportom. Još od malih nogu sa rajom na Logavinoj igrao je fudbal, a onda počinje i trenirati u „Želji“, a potom se i profesionalno baviti „najvažnijom sporednom stvari na svijetu“.

U jednom trenutku Haris svojim talentom i strpljivošću stiže čak i do prvog tima „Plavih sa Grbavice“. I u tom poslu će biti dobar, kao uostalom u svemu što je radio, ali ipak ne toliko da bi istisnuo nekoga iz tada čuvene generacije „Ribarevih beba“, koja je za „Želju“ osvojila i šampionsku titulu bivše SFRJ 1972. godine, jedinu šampionsku titulu u bivšoj državi.

Ipak, kako i sam kaže, fudbalu može da mu bude zahvalan, jer mu je od njega ostalo zdravo tijelo, tako da i danas moze da zaroni na dubinu od dvadeset i pet metara i izdrži tri sata na bini. Poznata je i Harisova ljubav prema skijanju, tenisu, atletici, podvodnom ribolovu…

Sport je volio, ali pravila sportskog života – nikako. Haris je uvijek želio da živi život punim plućima, jer je osjećao da u srcu nosi vatru koju nije htio da guši strogim i isposničkim načinom sportskog zivota. Muzika ga je privlačila još od malih nogu, a ona je nekako najbolje išla uz raspoloženu raju do kasno u noć, gitare, vino, mjesečinu, šetnje po obali…

Tako da se Haris potpuno okrenuo svojoj prvoj ljubavi – muzici, sa kojom je doživio svjetsku slavu, nastupajući sa Gipsi Kingsima, dok su njegove pjesme oduševljavale i Mick Jaggera, Jacka Nicholsona, Stinga, Jon Bon Jovia...

Ipak, da nije zaboravio svoje „fudbalsko porijeklo“ pokazao je i nedavno, kada je na inicijativu Nedima Lipe, donedavnog člana Upravnog odbora FK Željezničar, ušao u Klub „Željinih 11“ i postao jedan od donatora izrade replike Trofeja fudbalskih šampiona SFRJ, upravo onog trofeja koji je njegova fudbalska generacija i donijela na Grbavicu.

Ovog puta, tačno na 50 godina od osvajanja šampionske titule, na Grbavicu je Trofej donio upravo Džinović i ostatak ekipe „Željinih 11“.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mele
Jaka faca bas, njega da slusam, pa nisam travu pusio, on se dere kao da ga kolju, gdje tu umjetnost, to su slavuji kao Ferid. Zehra, Hanka, Koke...itd. ovoga samo na koridu, sa Serom da pjeva, haha..
0 6
SeoRusilac
Bježi jbt ovakva slika ja pomislio da je lik umro
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi