Pojavile se fotografije tajanstvenog mjesta legendarnog Pelea: Prije pet godina pala je teška odluka
FOTO: Craig Macnaughten

Uživao je skoro četiri decenije, a puno je značilo i porodici

Pojavile se fotografije tajanstvenog mjesta legendarnog Pelea: Prije pet godina pala je teška odluka

H. Zilić
Teme:

Krajem prošle godine, tačnije 29. decembra 2022. godine u 83. godini života preminuo je legendarni Pele, za mnoge najbolji fudbaler svih vremena. Pele je preminuo nakon teške bolesti s kojom se borio posljednje vrijeme.

Nakon Peleove smrti mnogi klubovi, fudbaleri, odali su čast Peleu. Brazilac će dobiti i svoj stadion, ali kako to biva lagano dolaze i priče koje su obilježile Peleov život.

Legendarni Brazilac je u karijeri igrao za dva kluba. Tu su Santos i New York Cosmos. U Santosu je proveo punih 18 godina od 1956. do 1974. godine. Odigrao je 496 utakmica i postigao čak 504 gola.

Upravo kratak boravak u New York Cosmosu značio je puno za popularizaciju fudbala u SAD-u.

Steve Ross je osnovao fudbalski tim New York Cosmos 1970. i pet godina kasnije ponudio je Peleu ugovor vrijedan otprilike 4,5 miliona dolara, te tako privukao ogromnu pažnju na inače malo poznati "fudbal" u SAD-u.

Ross je bio milijarder i zaljubljenik u fudbal i posjedovao prostrani kompleks Cody House u otmjenoj četvrti Georgica.

Oglasi

U to vrijeme Ross se dosta bavio i nekretninama pa je nagovorio Pele a da kupi kuću na obali u četvrti Clearwater Springs na sjevernoj obali East Hamptona. Pele je to učinio i kuću platio 156.000 dolara.

Opis nije dostupan.

Ni slutio nije da će upravo dom u New Yorku biti dio života njega i njegove porodice.

Skoro 40 godina Pele i njegova prodocia koristili su kuću u SAD-u, a kćerke su svako ljeto dolazile na odmor.

Pelé je proširio kuću od 3.400 kvadratnih metara drugim spratom. Kuća također ima bazen i vanjski tuš. Da stvar bude uzbudljivija, kuća ima svoju marinu, kao i svoju plažu.

Oglasi

Iako je imao ponuda, Pele nije želio iznajmljivati kuću jer je za njega predstavljala pravi mali raj.

Opis nije dostupan.

Ipak 2018. godini Pele se definitivno vratio u svoj Brazil zbog zdravstvenih problema i uz konsultacije sa porodicom odlučio je prodati ovo nevjerovatno izdanje u SAD-u. Pele je prodao nekretninu za 2,85 miliona dolara.

Opis nije dostupan.

Novi kupac se može pohvaliti da je kupio kuću koja je četiri decenije bila u vlasništvu najbolejg fudbalera svih vremena.

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u brazilskom mjestu Tres Coracoes u saveznoj državi Minas Gerais, a nedugo zatim njegova porodica se preselila u mjesto Baure u saveznu državu Sao Paulo. Njegov otac Joao Ramos bio je profesionalni igrač u Fluminenseu, no morao je prekinuti karijeru zbog povrede.

Uz očevu podršku Pele je uspio u fudbalu i na kraju postao jedan od najvećih fudbalera svih vremena.

Po završetku karijere oprobao se i u drugim sferama života. Tako je od 1995. do 1998. godine bio na poziciji ministra sporta u Brazilu. U rodnom Brazilu je proglašen i za jednog od najvećih sportista svih vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi