Put Hakana Šukura: Od Mundijala i turske vlade do rada u pekari u Americi

Poručio je da će se vratiti jednog dana u Tursku

Put Hakana Šukura: Od Mundijala i turske vlade do rada u pekari u Americi

Endin Čaušević

Legendarni turski fudbaler Hakan Šukur trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama i vjerovatno do kraja svog života se neće moći vratiti u Tursku u kojoj je živio do prije nekoliko godina.

Šukur je bio jedan od najbolji igrača u historiju turskog fudbala, ali sva njegova dostignuća su izbrisana u ovoj državi. Nakon fudbalske karijere okrenuo se politici i bio je član turskog parlamenta, a u Sjedinjene Američe Država je otišao nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje nakon neuspješnog državnog udara.

Iako je pokušao dokazati da nije imao nikakve veze sa državnim udarom to mu nije prošlo. Kako bi se spasio zatvora morao je pobjeći iz zemlje, a danas trenutno živi u Palo Altu koji se nalazi u Kaliforniji. Šukur je otvorio pekaru, a često ga možete vidjeti kako uslužuje posjetitelje, a rijetko ko shvata da se radi o velikoj fudbalskoj ikoni.

U razgovoru za New York Times Šukur je odlučio da otvori dušu i kaže sve ono što nije mogao reći za medije u Turskoj. Još jednom je potvrdio da nije imao nikakve veze sa državnim udarom, ali isto tako da više nije želio biti dio politike vlade predsjednika Recepa Erdogana koji je zanimljivo bio gost na njegovom vjenčanju prije 20-tak godina.

"Svjestan sam da bih sada živio veoma lijepo i bio ministar u Turskoj da sam pristao igrati igru vlade i da sam radio onako kako su oni željeli i tražili od mene. Eto, nakon svega sada prodajem kafu i imam čist obraz. Hiljade ljudi žive u ovakvoj situaciji. Ne želim izgubiti poštovanje prema sebi da budem sebičan i branim samo svoja prava kako bih imao neku korist. Vjerujem da ću se jednog dana vratiti u Tursku jer tama ne može vječno trajati", rekao je Šukur.

Šukur pored posla u pekari ima vremena da se bavi i fudbalom kojem je posvetio gotovo cijeli svoj život. Možete ga vikendom vidjeti u parku u Califu gdje igra fudbal sa lokalnom ekipom.

Top Komentari

Korisnik
Erdogan je bolesnik
18 14
rifresh
jbg izdajica i licemjer,pio jeo sa erdoganom a onda kad se ukazala prilika noz u ledja,na njegovu stetu pa je erdogan mudar i dobar vladar i trenutno jaci od ovih rusitelja turske.jbg bio je legenda bio je dobar nogometas al eto kazu ne treba mjesati sport i politiku i izgleda su bili u pravu. a samo mi nije jasno kako nije bilo tih ljubitelja sporta da popljuju hakana jer je se umjesao u politiku .
9 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi