Roman Abramovič uložio bogatstvo u izraelsku grupu optuženu za raseljavanje palestinskih porodica

Vlasnik Chelseaja je 2018. dobio izraelsko državljanstvo

Roman Abramovič uložio bogatstvo u izraelsku grupu optuženu za raseljavanje palestinskih porodica

Edmir Škorić

Firme koje su u vlasništvu ruskog tajkuna i predsjednika nogometnog kluba Chelsea Romana Abramoviča, donirale su 74 miliona funti Eladu, organizaciji optuženoj za pokušaj zauzimanja palestinskih naselja.

Kontroverzna izraelska doselječnička grupa optužena je za raseljavanje palestinskih porodica iz Jeruzalema, prema dokumentima koji su procurili i koje je objavio BBC News Arabic.

Ruski miljarder, koji od 2003. godine vodi londonski nogometni klub Chelsea, 2018. godine je dobio izraelsko državljanstvo, pošto je donirao ogromne iznose istraživačkim i razvojnim projektima i ulažući u firme u Izraelu.

Međutim, četiri firme koje on ili posjeduje ili kontroliše na Britanskim Djevičanskim otocima pridonijele su više od 100 miliona dolara Eladu, grupi koja podržava naselja u palestinskom susjedstvu okupiranog istočnog Jeruzalema zvanom Silwan, izvijestila je BBC News Arabic.

Te bi brojke značile da je u posljednjih 15 godina vlasnik Chelseaja ujedno i najveći pojedinačni donator Elada, hebrejske riječi koja znači "Božja vječna vjera".

Grupa, koja također prima veliku podršku od strane izraelske vlade, pokušala je ojačati židovsku prisutnost u susjedstvu Silwana na štetu svojih arapskih stanovnika.

Elad se, slično ostalim naseljeničkim organizacijama, proširio kupujući palestinske kuće i koristeći kontroverzne izraelske zakone koji državi omogućuju preuzimanje palestinske imovine. Otprilike 450 doseljenika danas živi zajedno s gotovo 10.000 Palestinaca u Silwanu.

BBC News Arabic otkrio je donacije Abramoviča pretražujući hiljade objavljenih dokumenata u kojima se detaljno opisuje 2 milijarde dolara potencijalno korumpiranih transakcija propranih američkim financijskim sustavom.

Novinski kanal citirao je glasnogovornika Abramoviča koji je rekao: "On je predan i velikodušan pristaša izraelskog i židovskog civilnog društva, a tokom posljednjih 20 godina donirao je preko petsto miliona dolara za podršku zdravstvu, znanosti, obrazovanju i Židovske zajednice u Izraelu i širom svijeta".

Aktivnosti naseljavanja na okupiranom zemljištu prema međunarodnom pravu smatraju se ilegalnima. Izrael argumentira čitav Jeruzalem kao svoj suvereni teritorij, iako ta tvrdnja uglavnom nije prepoznata.

Top Komentari

snupi
Supak ili straznjica kako mu odgovara.
9 0
Zoilomas
vidi mu se na licu da je ****o
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi