Blatter se emotivnom porukom oprostio od legende: "Dragi Ćiro..."

Bivši predsjednik FIFA-e

Blatter se emotivnom porukom oprostio od legende: "Dragi Ćiro..."

E. Ganibegović

Nažalost, prije dva dana osvanula je tužna vijest. Napustio nas je trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević.

On će biti sahranjen 15. februara, a od Travničanina se oprašta fudbalski svijet. Tako je stigla poruka i od Seppa Blattera, nekadašnjeg prvog čovjeka FIFA-e. 

"Dragi Ćiro, bio si jedan od najvećih trenera i divna ličnost. Istinski prijatelj. Moj naklon tebi i tvom životnom djelu. Počivaj u miru", napisao je Blatter na Twitteru.

Podsjetimo, Miroslav Ćiro Blažević dva puta je pobijedio rak, no treći put je bio koban. Legendarni trener je izgubio bitku, no ostat će upamćen po svojoj harizmi i sportskim uspjesima.

Između ostalog, itekako ćemo ga pamtiti u Bosni i Hercegovini. Kao selektor naše reprezentacije gdje je bio 2008. i 2009. godine, ostvario je prvi plasman u baraž za neko veliko takmičenje.

Oglasi

Bilo je to za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi kada smo u play-offu dva puta sa po 1:0 poraženi od selekcije Portugala.

Za te kvalifikacije vežu se neke legendarne utakmice, a jedna od njih je i ona u Genku kada smo Belgiju pobijedili 2:4. Tada je ispričana fenomenalna anegdota.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodio je 17 puta, ostvario je osam pobjeda, dva remija i sedam poraza uz gol-razliku 34:24. Pamti se i ona pobjeda protiv Estonije od 7:0, koja je uz trijumf nad Lihtenštajnom od 1:8 i najveća u historiji naše selekcije. 

U trenerskoj karijeri mu je najveći uspjeh bronzana medalja s Hrvatskom na Mundijalu 1998. u Francuskoj, a bio je još prvak Švicarske s Grasshopperom, osvajač Kupa te zemlje sa Sionom, hrvatski prvak s Dinamom dva puta (1993. se zvao HŠK Građanski), prvak Jugoslavije s Dinamom i osvajač Kupa bivše države, osvajač Kupa Hrvatske, a 2014. godine je sa Slobodom osvojio i Prvu ligu FBiH i vratio tuzlanski tim među bh. elitu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi