"Šta stojiš pi*ka ti materina!? Idi i zabij gol - i on zabije!" - Legendarna anegdota s kultnog meča
Pokojni Miroslav Ćiro Blažević vodio je reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog baraža u historiji.

Tada je cijela nacija slavila Zmajeve

"Šta stojiš pi*ka ti materina!? Idi i zabij gol - i on zabije!" - Legendarna anegdota s kultnog meča

E. Ganibegović

Jučer je preminuo legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Trener svih trenera, kako mu je bio nadimak, preminuo je u 88. godini nakon duge i teške borbe s karcinomom.

Rođeni Travničanin je u trenerskoj karijeri vodio i fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Selektor Zmajeva bio je 2008. i 2009. godine, te je našu selekciju po prvi put u historiji odveo u baraž.

Bilo je to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2010. godine igralo u Južnoj Africi. U grupi pored reprezentacija poput Španije, Turske i Belgije, napravili smo sjajan rezultat i došli korak do Mundijala.

Ipak, tamo nas je sačekao Portugal i s dva puta po 1:0 izbacio iz takmičenja. Ćiro je ostavio temelje jedne sjajne generacije koju je upotpunio Safet Sušić i četiri godine kasnije smo, ipak, u Brazilu zaigrali na Svjetskom prvenstvu koje je, nažalost, za sada i jedino veliko takmičenje na kojem smo nastupili.

Vratimo se Ćirinoj eri i periodu kada je bio selektor. S njim smo proslavili neke legendarne pobjede poput one u Genku protiv Belgije (2:4). Ta utakmica upamćena je po golčini Edina Džeke koji je tada od Marjana Mijajlovića dobio nadimak "Dijamant", a za taj se meč veže još jedna anegdota koju je ispričao sam Ćiro.

"Imali smo jedan prekid kod kornera, a ja vidim Jahića kako stoji k'o Sveta Gera. "Šta stojiš tu, pi*ka li ti materina!?", zagalamim na njega: "Idi tamo, zabij gol!" Ode on i, pazite molim vas ovo, zabije. Utakmica se tu prelomila (poveli smo 1:2 u 76. minuti, op.a). 

Do kraja smo im zabili ukupno četiri komada i ostvarili jednu od najvećih pobjeda reprezentacije Bosne i Hercegovine u historiji. Revanš se igrao za svega pet dana na Bilinom polju u Zenici. Stadion je bio rasprodan, a atmosfera uzavrela.

Mi tome, međutim, nismo podlegli i bili smo na razini zadatka koji je stavljen pred nas. Već nakon 15 minuta vodili smo 2:0. Edin Džeko je zabio oba gola, a ja sam samo zadovoljno sjedio, smješkao se i gledao svoje remek-djelo", ispričao je jedne prilike pokojni Ćiro. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodio je 17 puta, ostvario je osam pobjeda, dva remija i sedam poraza uz gol-razliku 34:24. Pamti se i ona pobjeda protiv Estonije od 7:0, koja je uz trijumf nad Lihtenštajnom od 1:8 i najveća u historiji naše selekcije. 

U trenerskoj karijeri mu je najveći uspjeh bronzana medalja s Hrvatskom na Mundijalu 1998. u Francuskoj, a bio je još prvak Švicarske s Grasshopperom, osvajač Kupa te zemlje sa Sionom, hrvatski prvak s Dinamom dva puta (1993. se zvao HŠK Građanski), prvak Jugoslavije s Dinamom i osvajač Kupa bivše države, osvajač Kupa Hrvatske, a 2014. godine je sa Slobodom osvojio i Prvu ligu FBiH i vratio tuzlanski tim među bh. elitu.

Top Komentari

F1F
Ovo si samo Ti Ćiro znao a ostali ... Hmm
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi