Konačno se oglasili i iz Telemacha: "Uradili smo isto što i drugi operateri 2020. godine"

Nakon ukidanja Arenasporta

Konačno se oglasili i iz Telemacha: "Uradili smo isto što i drugi operateri 2020. godine"

Admin Čaušević

Dosta negodovanja među svojim pretplatnicima izazvao je Telemach iznenađujućim potezom da ne produži saradanju s Arenasportom i tako mnoge svoje korisnike ostavi bez izuzetno kvalitetnog sportskog program. 

Razočarani i šokirani tom odlukom pretplanici su se obratili Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošaća i dobili su odgovor kojeg je potpisao Saša Marić.

U obrazloženju Marić je naveo kako potrošaći imaju pravo tražiti do kraja januara, ili raskinuti ugovor - bez obveze plaćanja penala, dodaju, budući da se radi o jednostranom potezu Telemacha kojim se sam ugovor čini bespredmetnim, ili tražiti naknadu štete kroz "nove" pogodnosti.

Nekoliko dana kasnije uslijedila je i reakcija Telemacha. Iz ove kompanije su žestoko kritikovali Ombudsmena s porukom da se prestane s diskriminacijom i pritiskom na korisnike.

"Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića povodom isteka ugovora Telemach BH sa Telekomom Srbija o emitovanju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH.

Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj šemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informisali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala - televizije Nova BH.

Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera zbog izostanka mogućnosti da gledaju sadržaje od nacionalnog značaja poput utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine u više sportova. Ombudsman je usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih sedam dana potpuno ignorisao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prenose najboljih evropskih i svjetskih takmičenja, utakmice njemačke Bundeslige, engleske Premier lige i FA kup, Euroleague i Eurocup, turske fudbalske lige, košarkaško Evropsko prvenstvo za žene 2021. i Evropsko prvenstvo za muškarce 2022. godine, gdje će igrati i košarkaški Zmajevi, čiji je Telemach ponosni sponzor, kao i najatraktivnije teniske turnire i trku Formule 1 i MotoGP.

Ombudsman nije našao za shodno da javno reaguje, niti je imao bilo kakve primjedbe na postupanje M:tel-a, a ponajmanje nije upućivao javne pozive i davao instrukcije pretplatnicima tih operatera kako da raskinu ugovor, navode dalje.

Oštrom reakcijom usmjerenom samo protiv Telemach BH i potpunim izostankom reakcije u slučaju M:Tel, institucija Ombudsmana, koja bi trebalo da podjednako vodi računa o pravima svih potrošača i koja bi trebalo podjednako da postupa prema svim operaterima, izabrala je da 'ispituje' isključivo Telemach BH. Ne možemo a da se ne zapitamo da li ovi jednostrani napadi Ombudsmana na Telemach BH predstavljaju samo nastavak njegovog pasivnog držanja povodom monopolizacije tržišta telekomunikacija na 49% teritorije Bosne i Hercegovine gdje je nezakonito odobrenim akvizicijama Telekomu Srbija omogućeno da u potpunosti zatvori tržište Republike Srpske i korisnike liši izbora drugog operatera.

Telemach BH poziva Ombudsmana da prema svim operaterima primjenjuje jednake standarde i da se uzdrži od aktivnosti kojim vrši nedozvoljen pritisak na korisnike Telemach BH", navodi se u saopštenju.

Top Komentari

ISTINA
Ove glupe igre ste počeli vi iz Telemacha jer nažalost to vam prolazi samo na Balkanu.Kada ste poslije tri sudske presude gđje ste izgubili preko 500 000 KM konačno morali dati Sportklubove po tržišnim zakonima izmislili.ste Nova BH i Nova SPORT da bi najbolle utakmice prebacili na te kanale.Zbog takvog ponašanja ste istjerani iz Slovenije,Crne Gore a sada vjerovatno i iz Srbije tako da će vam ostati BiH da se iživljavate.Samo vas pitam zašto te fazone ne.prosipate po Njemačkoj ili nekoj drugoj uređenoj zemlji nego samo na Balkanu to radite.Fuj.
19 0
ryan.giggs
A nikakav komentar Telemacha ZAŠTO nema više Arena sporta u programskoj šemi i ZAŠTO su prevarili ljude prilikom potpisa novih ugovora obećavajući Arene.
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi