Bosanskohercegovački grad učinio veliku čast Zlatku Daliću

Priznanje iz Tomislavgrada

Bosanskohercegovački grad učinio veliku čast Zlatku Daliću

Eldar Ganibegović

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatkse, Zlatko Dalić, postao je počasni građanin još jednog bh. grada, nakon rodnog Livna.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske nije stigla do prvog trofeja u historiji, ali zato jeste do četvrte medalje što je svakako veliki uspjeh.

Nakon što je pokojni Miroslav Ćiro Blažević s Hrvatskoj osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, Hrvatska je u posljednjih pet godina osvojila još tri medalje.

Prvo su Vatreni bili drugi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, da bi nešto više od četiri godine kasnije osvojili bronzu u Kataru.

Ovog juna igrali su final-four Lige nacija, te su ušli u finale gdje su na penale igrali protiv Španije, no izgubili su i okitili se novim srebrom.

Dakle, tri medalje je Hrvatskoj donio Zlatko Dalić, te je zasigurno najuspješniji selektor u historiji Hrvatske i pitanje je kada će i da li će se pojaviti neko bolji.

Oglasi

Dalić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Livna, gdje ima status počasnog građanina, a sada će to dobiti u još jednom bh. gradu.

U pitanju je Tomislavgrad, a odluka o davanju ove titule Daliću jednoglasno je donesena u Općinskom vijeću Tomislavgrada.

"Općinski vijećnici podržali su prijedlog Matice hrvatske Tomislavgrad da se Dalića proglasi počasnim građaninom. Naveli su kako mu se priznanje dodjeljuje zbog sportskih uspjeha, ali i zbog toga jer je kao fudbalski trener zbog svog djelovanja i postupaka pridonio razvijanju međusobnih odnosa naroda i država, odnosno Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, povezujući sve Hrvate po cijelom svijetu", poručili su. 

Kako je N1 prenio, ova odluka biti će i zvanično potvrđena 6. jula 2023. godine na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad, koja će se povodom Dana općine.

Top Komentari

user1676286668
Zaslužio je nema sta
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti