Misimović odgovorao na škakljiva pitanja: Da li je prodao Ćiru, sukob s Bajevićem, status Begovića?
"U fudbalu je logično da na stadionu imaš 30 hiljada selektora i svi znaju bolje. Najteže je selektoru. Lako je poslije pričati na TV kako se trebalo uraditi ovo ili ono..."

Bivši Zmaj gostovao u našoj garaži

Misimović odgovorao na škakljiva pitanja: Da li je prodao Ćiru, sukob s Bajevićem, status Begovića? · Intervju

S. Grebović

U 11. izdanju podcasta portala SportSport.ba "Moja garaža, moja pravila", gostovao je proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Zvjezdan Misimović, koji je govorio o svojoj bogatoj fudbalskoj karijeri, ali i svom životu nakon što je okačio kopačke o klin.

Misimović je sigurno jedan od najboljih bh. fudbalera koji je igrao u dresu naše reprezentacije. Najbolje dane karijere proveo je u dresu Wolfsburga s kojim je 2009. godine bio prvak Njemačke, te je imao nevjerovatnu saradnju s Edinom Džekom u toj sezoni, a ona se kasnije nastavila i u bh. reprezentaciji.

Nakon što je prije nekoliko godina završio karijeru odlučio je ostati u fudbalu, a trenutno obnaša jednu od funkcija u Nogometnom savezu naše zemlje. U ovom podcastu Misimović je objasnio kakva je njegova funkcija u Savezu, kako je izgledao izbor selektora i u kakvim odnosima je s Emirom Spahićem. Također, dotakao se svog igranja za reprezentaciju, otkrio da li je "prodao" Ćiru, te se dotakao i nedavnog sukoba sa Duškom Bajevićem.

Legendarni veznjak otkrio je šta se treba desiti da se osvoji titula u Bundesligi pored superiornog Bayerna, za kojeg evropskog velikana navija i da li ima istine da su bh. reprezentativci u njegovo vrijeme izlazili po kafanama tokom okupljanja.

Kako si u fudbalskom smislu, da li ti fali fudbal? Jesi li bolji na funkcionerskom mjestu ili ti je draže bilo ono na terenu?

Karijera je bila tu. To je bilo fino vrijeme ne žalim ni za čim, bilo prošlo. Moglo je i bolje, ali i lošije. Što se tiče moje funkcije sada to je jedna skroz druga uloga i ona nema veze sa terenom.

Oglasi

Koja je tvoja funkcija tačno u Savezu?

Može se reći da sam ja savjetnik predsjednika i Izvršnog odbora. Bio sam skupa sa Spahićem u tom izboru za selektora.

U kakvim si sada odnosu sa Spahićem?

Mi smo u ok odnosima. On meni čestita Uskrs, ja njemu Bajram čujemo se porukama kao i ranije. Nema ništa loše između nas. On je jednostavno imao svoj stav i viđenje, ja sam drugačije malo razmišljao, a na kraju su čelnici Saveza donijeli tu odluku.

Uvijek na kraju 'dobiješ račun'. Potvrdilo se ono što sam očekivao i vidio u Petevu. Petev je stručnjak koji ima iskustvo. Svi mu nabijaju to sa Dinamom, ali on je stvorio dosta igrača u tom periodu u Dinamu i osvojio je u karijeri dosta drugih titula. Atmosfera u ekipi je dobra, igrači su ga prihvatili i prepoznali njega i njegov kvalitet i to se osjeti.

Oglasi

Čini li ti se da se izgubio klut repezentacije?

Može se vratiti sigurno. Mislim da se taj kult stvorio kod Ćire, naravno bilo je toga i ranije. Kada je Baka Slišković dobio otkaz i kada je Muzur došao i nakon onog famoznog pisma bilo je jako ružno vrijeme. Utakmica sa Norveškom kada je bilo 1.000 navijača na stadionu je jasan pokazatelj kakav period je bio. Mnogo igrača je tada bojkotovalo. Teško je sada bilo šta reći što se tiče trenutnog stanja oko reprezentacije, normalno da se mora vratiti taj duh. Dosta se igrača iz tog perioda oprostilo. Spaha, Ibišević, ja, Džeko je pri kraju karijere, Pjana je prešao 30 godina.. Trebaće nam novih igrača. Rezultati su ti koji nam najviše trebaju. U fudbalu je logično da na stadionu imaš 30 hiljada selektora i svi znaju bolje. Najteže je selektoru. Lako je poslije pričati na TV kako se trebalo uraditi ovo ili ono...

Opis nije dostupan.

Vidim da ti dobro ide "nagovaranje" mladih igrača širom Evrope da igraju za nas.

Šta znači dobro? Kao što sam rekao rezultat će sve pokazati. Pričao sam sa par kandidata koji su interesantni. Sa Anelom i Dennisom smo uspjeli da odluče za nas. Nadam se da će još dosta naših igrača u dijaspori odlučiti se za BiH. Žao mi je ja malog Hasića što se povrijedio. Mislim da je imao potencijal da bude u A reprezentaciji. Ja vjerujem u njega i vratiće se sigurno. U kontaktu sam sa Gigovićem, on želi da se prvo razvija u klubu. Moramo svi imati strpljena. Ervin Omić iz Juventusa je također sa nama u kontaktu, jako je interesantan. Nadam se da ćemo imati uspjeha sa svima njima. Treba fokus staviti i na našu djecu u Bosni i Hercegovini.

Oglasi

Pratiš li Premijer ligu BiH?

Pratim, a ne navijam ni za nikoga. Sa naših prostora jedino navijam za Zvezdu. To je 90-tih godina bilo aktuelno kad su osvojili Ligu prvaka. Tad su svi navijali za Zvezdu.

Ima li potencijala u Premijer ligi BiH?

Ima sigurno zanimljivih igrača. Nekad možda i reprezentacija može da stvori nekog igrača, da mu pomogne da se proda. Sve zavisi. 

Kako gledaš na to što ponajbolji igrač lige ode u Saudijsku Arabiju?

Oglasi

Što se tiče reprezentacije to nije dobar potez. Ima tu raznih faktora. Atraktivna je samo finanskijska strana, a što se tiče same karijere mislim da to nije idealno. U Kinu sam ja otišao na kraj karijere. Kao mlađi kad odeš to je već problem.

Reci nam nešto o Kini? Kako ti je bilo tamo igraiti i živjeti?

Jako mi je teško bilo na početku. Kultura njihova i ishrana se ne mogu uporediti. Porodica mi je ostala u Njemačkoj, ali poslije sam se snašao i bilo mi je dobro. Na početku sam jeo samo rižu i jaja.

Imao si dosta problema sa trenerima kroz svoju karijeru. Ćiro, Safet, Hagi, Petrescu... Sa svima njima si imao nedoumice?

Sa Safetom nisam imao neki problem. Protiv Bjelorusije me je stavio na klupu i onda sam ušao i pokazao najbolje šta mogu. To su bile emocije i ništa više od toga. Nisam igrač koji je šutio. Svašta se tu pričalo, bili su razni spinovi. Ja sam uvijek govorio svoje i dolazilo je do sukoba. Galatasaray mi je bio zadnja opcija. Imao sam ponude Fiorentine, Atletica i Schalkea. Na kraju me nisu htjeli pustiti tamo i ostala je opcija samo Galata. Što se tiče Hagija optužio me da zvačem žvaku, da se smijem kod himne i tako dalje. Poslije me suspendovao i tražio da mu se izvinim. Možda sam trebao preći preko toga, ali tada sam ostao na svom stavu i nisam vidio razlog da se izvinim. Sjećam se da smo te sezone ostali bez Evrope i da je trener kasnije doveo četiri Rumuna u ekipu...

Oglasi

Misimović je otkrio šta treba da se desi da neki klub osim Bayerna postane prvak Njemačke, da li je "prodao" Ćiru, ima li klanova u reprezentaciji, sukobu s Bajevićem...

Najbitnije je da Bayern ne bude na nivou. Ako budu, nema šanse. Prvi dio sezone smo bili deveti. Imali smo 16-17 bodova manje od Hoffenheima koji je te sezone ušao u ligu. Kasnije smo zaredali deset pobjeda za redom, a Bayern je imao tu krizu sa Klinsmannom. Iskoristili smo taj momenat i osvojili titulu. Nemoguće je bilo stići 17 bodova, ali uspjeli smo. Nešto slično što je i Borac uradio kod nas... S vremena na vrijeme desi se tako neko iznenađenje. Sada je jedan Lille uzeo titulu ispred PSG-a.

Jesi li prodao Ćiru kao što se govorilo?

Ćiro je došao u pravo vrijeme i repku. On je digao atmoferu na tri levela iznad. Imao je mlade momke, došli su novi igrači koji su bili i kod Muzura kao što su Vedo, Edin, Sejo Salihović. Imali su neki rejting, a kod Ćire su eksplodirali. Ćiro je tražio uvijek krivca poslije poraza. Malo je udario na mene tad. Te teme su škakljive na našim prostorima. Utakmicu sa Portugalom nisam mogao igrati zbog povrede. Pitali su me u Wolfsburgu mogu li igrati taj vikend, na šta sam rekao da ću vidjeti. Rekli su mi nemoj nisi igrao za reprezentaciju, imaćeš probelma. Nažalost ja sam tad igrao i dao gol.

U prvoj utakmici sa Portugalom u onom prvom baražu imali smo šanse da damo gol. Stativa, prečka, ma svašta svasša... U revanšu smo bili kartonirani. U zadnjoj utakmici u kvalifikacijama bila je opcija da očistimo kartone. Ćiro to jednostavno nije dozvolio i želio je da idemo na prvo mjesto protiv Španije koja nas je pobijedila sa 5:2.

Prije deset godina je bila dobra sinergija navijača, medija i igrača. Kasnije je to pucalo. Imam dojam da bi bolje bilo kad bi opet bila neka opuštenija atmosfera.

Sigurno da je tako. Čim je tu uspjeh tu su i pare. Zavidnost što je neko uspješniji od nekog. Ako nemaš vođu ekipe to brzo padne u vodu.

Klanovi u reprezentaciji?

Normalno je da se neki više druže, a neki manje. To ima u svakoj ekipi. Na terenu je bitno da svi kao jedan igraju i dišu. Sjećam se u Bayernu niko nije pričao ni sa kim, ali je kvalitet bio tu i igra. Što se tiče A reprezentacije tu nema klanova i klapa. Svi su stvarno dobri momci, možda i predobri.

Bajević i sukob s njim? 

On je legenda. Najtrofejniji trener sa naših prostora. Kapa dolje, veliki igrač je bio. Došao je u nezgodan momenat u reprezentaciju. Nemam ništa loše reći o njemu. Napao me je jer je imao neke lažne informacije da ja želim postati selektor. Ja zaista nemam te ambicije. Moglo se to i drugačije riješiti. Nije bilo davljenja nikakvog.

Ima li starih repova u i oko reprezentacije?

Sve je krenulo sa intevjuom kad sam ispričao šta se ranije dešavalo. Ja nisam taj koji o svemu odlučuje. Ima zanimljivih projekata sa terenima od strane Saveza, kao i za VAR. To bi mnogo značilo našoj ligi. Bilo je dosta spornih situacija.

Ti u FK Sarajevo?

Rekao sam da ne navijam ni za koga iz PLBiH. Imam najviše drugova koji navijaju za Sarajevo. Bio sam sa Ibrakovićem i Selimovićem i pričali smo, ali nije bilo ništa konktretno. Utakmica u Gradačcu između Zvijezde i Sarajeva se igrala u velikom blatu i pomislio sam kako bi se nakon te utakmice, da sam je igrao, spakovao, sjeo u auto i odmah vratio u Minhen. 

Družiš li se sa nekim od starih reprezentativaca?

Što se tiče Pjane i Edina koji su lideri sa njima imam najviše kontakta. Sa ostalima koji su se oprostili čujemo se za praznike i ponekad van toga.

Šta kaže Pjanić o Barceloni i jer ne igra?

Novo iskustvo za njega, nije imao takvu sitauciju u karijeri do sada. Upozorio sam ga. Po mom mišljenju Juventus je veći i stabilniji klub zadnjih godina, ali Barcelona je vrhunac karijere za jednog igrača.

Begović?

Bio je kod Duška pozvan. Mene nije obavjestio kada je želio da ide sa priprema kad smo izgubili sve šanse za plasman na EP. Šehić je tada dobio koronu, a poslije toga je otišao. To nije bilo ok. Možda je bio ljut jer nije igrao.

Da li to znači da je on završena priča u reprezentaciji?

Nema ništa između mene i njega. Nismo pričali. Selektor je taj koji odlučuje. Šehić je zadnjih godina bio najstandarniji i najbolji.

Najdraža utakmica u životu?

U reprezentaciji sa Litvanijom, bez sumnje. Bilo je i drugih lijepih utakmica poput one pobjede u Norveškoj poslije bojkota od 2-1.

Da li si tad želio otići iz reprezentacije?

Selektor je došao do Minhena tada i pričali smo na aerodromu i bilo je sve ok. Falilo je komunikacije prije toga. Bio sam ljut zbog kapitenske trake. Kodro je tada imao sukob sa savezom i došao je tu u pogrešno vrijeme. Nekad je dobro i svađati se, kao i u braku.

Imaš tri sina ako se ne varam. Kako si sklapao privatni život sa porodicom?

Na supruzi je bio teret. Pogotovo kad sam otišao u Kinu. Ona je tu bila menadžerica u kući i držala je sve pod kontrolom i ja sam se kasnije morao uklopiti u taj režim. Jedan sin mi igra u 1860 Munchenu, neka gura dokle može. Više prihvata savjete od drugih nego od mene.

Je li mu teret imati poznatog oca?

Mislim da jeste. Upoređuju ga sa mnom a drugi je tip. Visok metar i 83cm, špic, lijeva noga, brz, sve kontra od mene...

Šta je sa Višćom koji se nedavno oprostio?

Bili smo u kontaktu sa njim. Krenuo je da igra za klub poslije povrede i nakon toga zvali smo ga, ali on je rekao da nije spreman psihički. Kasnije je pričao sa selektorom i rekao mu je da ne želi više igrati za reprezentaciju. Osjećao je da fizički i psihički nije u stanju pomoći. Protiv Francuske nam je on mogao pomoći svojom brzinom u zadnjih 20-ak minuta. Sigurno da je šteta da gubimo brzo takve igrače.

Ima li istine u tome da su se igrači potukli na Mundijalu u Brazilu?

Ja ne znam da se iko potukao tamo. Nemam tu informaciju. Mene niko nije napao, a ni ja nikog. Kasnije sam sve riješio mitraljezom. (smijeh)

Ofsajd Nigerija?

Ta reprezentacija je zaslužila da ode na neko veliko takmičenje i ranije. Da nismo izvukli Portugal u baražu u dva navrata ko zna šta bi bilo. Ili da je tada bio sistem kao danas kad prve dvije ekipe dalje prolaze, a treća ide u baraž.  Imali smo šansu u Ligi nacija i u grupi kasnije, ali nismo uspjeli. 

Jesi li pričao sa Barbarezom?

Jesam, razgovarali smo. Bio je kandidat. Spaha je njega predložio, ja sam Simeonija i Peteva jer je moje mišljenje bilo da je stranac bolja opcija. Ja sam maksimalno profesionalno na to gledao i to odradio. Ne vidim razlog zašto bi se neko trebao ljutiti na to. Vidjećemo na kraju da li je to uspjelo.

Najdraži gol u klubu i reprezentaciji?

Gol Bjelorusiji hajmo reći da je to bio. Što se tiče u klubu ne znam, možda protiv Werdera zadnje kolo kad smo osvojili titulu.

Najdraži saigrač?

Neću reći Džeko. Šalim se. Dvije godine smo dijelili svlačionicu. Edin naravno.

Protiv koga ti je bilo najteže igrati?

Protiv Pepea. Igrao je flastera tu prvu utakmicu i udario me malo u toj prvoj utamici.

Ima li nekih naznaka da će se Džeko u skorije vrijeme oprostiti?

Nema zaista. On ima želju da igra još dugo. Nije se još umorio. On je uvijek tu. Kao pojava i kao osoba može nam mnogo pomoći. Primjer je za mlade igrače kako da se treba ponašati n terenu i van terena. Možda se vidi u nekim trenerskim vodama. Ja u to ne bih ulazio. To nije za mene. Jednom me je sinov trener zamolio da malo vodim trening i jako loše sam se snašao sa djecom. Mogu misliti kako bi tek bilo na nekom većem nivou.

Nedostaju li ti treninzi i profesionalni fudbal?

Igram kad god imam vremena sa prijateljima termine u Njemačkoj. Za vrijeme lockdowna smo se morali kriti po parkovima, ali snalazili smo se. 

Živiš u Minhenu. Jesi li stalno na relaciji BiH - Njemačka i kako si proveo lockdown općenito?

Više sam bio tamo, ali sam i zbog izbora selektora često dolazio ovamo. Situacija sa koronom se popravlja, brojke idu dolje. Čitam danas, 40 posto Nijemaca se vakcinisalo. Mislim da će još ove godine biti kakvih takvih problema, te da će se već od naredne sve vratiti u normalu.

Navijaš li za neki evropski velikan?

Kao dijete uvijek je to bio Real Madrid. Što više starim nemam neki klub za koji 'ginem'. Jako je čudno da niko iz Reala nije pozvan u reprezentaciju Španije za EURO.

Opis nije dostupan.

Kako je teklo tvoje kretanje prema Savezu? Ima li interesa da bi još neko od starih igrača želio da se uključi u rad Saveza?

Ima sigurno. Dosta bivših igrača je krenulo trenerskim putem. Svako je dobrodošao ko ima dobru namjeru. Nekima je to škakljiva tema. Neki se ne vide u tome, ali ok. Svako je dobrodošao ko želi, no uvijek se može sjesti i popričati. Što se tiče Izvršnog odbora ima put kako se tu ulazi. To je BiH i to ne može niko promjeniti.

Često se oko reprezentacije pričalo da se izlazi po kafana kada je okupljanje. Ima li istine u tome?

Nisam nikad bio po kafanama. Ja sam duša od čovjeka. (Smijeh) Mogu shvatiti da igrači kada dođu u reprezentaciju žele da vide porodicu, domovinu, da se opuste i tako dalje. Znalo se kad je trening i utakmica daje se sto posto. Magath je nama rekao radite šta hoćete, lumpujte do 8, ali da znate u 10 je trening. Ako neko voli popiti pivo nek popije. Teren je zato najbitniji i on je jedino mjerilo. Mislim da igrači nikad nisu bili profesionalniji i mirniji nego sad. Ne vidim problem sa disciplinom sadašnje generacije. Fudbal je brži i moderniji nego ikad.

Možemo li u ovim kvalifikacijama išta uraditi? Objektivno govoreći?

Uvijek se nadaš, što je normalno. Ja sam uvijek govorio prvo mjesto nije realno, nije ni sada. Prije sam govorio da će biti gusto za to drugo mjesto. Boriće se tri ekipe za to. Nije neki imeprativ da budemo drugi ili moranje. Naravno da nećemo odustati. Mi nemamo veliki fond igrača kao druge zemlje. Na primjer odnos prema reprezentaciji mi se svidio kod Kosova. Bili su neporaženi na 15 utakmica, a nemaju neke zvijezde. Kad raja prepoznaju da igrači ginu na terenu vratit će se i klut reprezentacije. Treba biti malo otvoreniji za sve. Komunikacija nam treba biti prioritet.

Top Komentari

kobe24
Miske, yebi se
24 13
Mig_Mig
"Utakmicu sa Portugalom nisam mogao igrati zbog povrede. Pitali su me u Wolfsburgu mogu li igrati taj vikend, na šta sam rekao da ću vidjeti. Rekli su mi nemoj nisi igrao za reprezentaciju, imaćeš probelma. Nažalost ja sam tad igrao i dao gol." To je to. Ciro legendo.
17 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi