Odbojkaški vikend u Sarajevu: Međunarodni memorijalni turnir "Maja Đokić"

Razgovor sa predsjednikom OK Bosna

Odbojkaški vikend u Sarajevu: Međunarodni memorijalni turnir "Maja Đokić"

E. Čaušević

Odbojkaški klub Bosna iz Sarajeva je organizator Međunarodnog memorijalnog turnira "Maja Đokić" koji će se održati 09. i 10. septembra u Sarajevu. Tim povodom, kontaktirali smo predsjednika OK Bosna, Almira Hodžića.

Primjetimo da je OK Bosna u priličnoj ekspanziji posljednjih sezona?

"Tako je. Hvala vam što ste to primjetili. Ambiciozna Uprava kluba je postavila nekoliko bitnih ciljeva i na njima se sistemski radi. Jedan od tih ciljeva je očuvanje uspomene na našu u ratu poginulu odbojkašicu, Maju Đokić. Riječ je o djevojci koja je poginula pri povratku sa treninga ispred zgrade Predsjedništva BiH, aprila '95. Turnir koji organizujemo je sasvim sigurno kvalitetom najjači u BiH, uz učešće vrlo jakih i respektabilnih ekipa iz zemalja regije, redom naših sportskih prijatelja. Održava se u periodu kada se sve ekipe pripremaju za nastup, što u nacionalnim prvenstvima, što u Evropskim takmičenjima. Moram reći da smo uradili veliki posao. Želio bih se zahvaliti na doprinosu Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, Općinama Centar i Novo Sarajevo te Predsjedniku Predsjedništva BiH, gospodinu Željku Komšiću, što prepoznaju važnost našeg turnira za društvo u cjelini".

Turnir se igra oba dana vikenda?

"Da. Turnir se održava u dvoranama D1 i D2 KSC Skenderija. Prva utakmica je u subotu u 10:00 sati, a svečano otvaranje turnira je u 11:30. Bosna prvu utakmicu igra u 12:00. Ulaz za sve utakmice je besplatan. Pozivamo i sve polaznike škola odbojke da nam se pridruže, da gledaju utakmice, jer nemamo baš svaki dan priliku gledati ovakve ekipe na djelu".

Na ovogodišnjem SFF-u je prikazan dokumentarni film o Maji Đokić?

Oglasi

"Dokumentarni film "Majin prekinuti let" je prikazan na SFF-u. Sretan sam zbog činjenice da su ulaznice za naš film rasprodate već nakon par sati od početka prodaje. Sala u kojoj smo prikazali film je zaista bila prepuna, a reakcije publike koja je vidjela film su bile iznad svih naših očekivanja. Film nas je nekako sve emotivno povezao. Upravo ovaj film će biti prikazan svim igračima noć uoči turnira u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Svjesni težine i hipoteke koju nosimo samim imenom kluba te kao klub sa najvećom odbojkaškom tradicijom u BiH, kakav je Bosna, na ovaj način čuvamo uspomenu na našu odbojkašicu".

Čini nam se da nam fali lijepih sportskih priča? Koja su očekivanja od naredne sezone?

Vaš portal SportSport.ba je jedan od onih medija na čijim stranicama smo svi dobro došli i koji promoviše bh sport u cjelini. Hvala vam na tome. Najviše radi takvog pristupa i promovisanja istih vrijednosti sa vaše strane, opredijelili smo se da na našim dresovima nosimo logo vašeg portala. Odbojkaški klub Bosna u ovu sezonu ulazi sa jako mladom, ali potentnom ekipom. Uz jednu dozu strpljenja, sigurni smo da će ova ekipa svoj puni potencijal doseći u godinama koje dolaze. Želimo igrati evropske utakmice svake godine i vjerujem da svi želimo jaku Bosnu".

Već nekoliko sezona poslujete bez dugovanja. Kako uspjevate, kada znamo da je sport skup posao?

"Domaćinski se odnosimo prema budžetu kluba i trošimo onoliko koliko imamo. Ni jedan fening preko toga. Ne želimo praviti dugovanja i opterećavati generacije koje će nas naslijediti. Jako smo svjesni toga da Bosna pripada cijelom društvu i nije interesna skupina. Već neko vrijeme smo svijetli primjer u ekipnim sportovima, u smislu da nemamo nikakvih dugovanja prema bilo kome".

Koliko je bitan novac u savremenom sportu?

Potražite više informacija na temu Odbojkaško prvenstvo BiH (Ž):

"Novac je u svakom sportu krucijalno bitan. Nemojte me pogrešno shvatiti, naravno da želim uspjeh svih naših klubova i sportista, ali teško je očekivati da se kroz fudbal ili košarku koji su najpopularniji sportovi kod nas, ali i daleko najskuplji, može ostvariti neki veći evropski uspjeh. Ekonomski gledano, sport je cikličan proces. Sezona prođe brzo, novac se potroši, okreće se novi list, dobije se neki novac, potroši se... Jednostavno, u našoj zemlji za sada nemamo dovoljno novca za velike rezultate u ovim sportovima, ali čini mi se da u odbojci i rukometu još uvijek nije nedostižno uhvatiti budžete evropskih klubova. Pogledajte primjerice Tursku ili Sloveniju koje su u posljednjih nekoliko godina doživjele procvat svojih klubova i odbojke u cjelini. Trebamo biti ambiciozni, ali i realni. Želimo li jake evropske utakmice u BiH, tada moramo biti jasni".

"Konačno, čini mi se da su institucije prepoznale da Bosna mora biti pokretačka snaga odbojkaškog sporta u Sarajevu, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Kanton Sarajevo je adresa na koju kucaju i strukovni savezi. Naravno, niko od nas ne kaže da tako ne treba to su naše reprezentacije. Ali, bilo bi lijepo kada bi državne institucije preuzele finansiranje državnih selekcija. Tako bi ostajalo više novca za sarajevske klubove. Na veliku žalost sportskih radnika, svjesni smo da strukovni savezi u svim sportovima iz različitih razloga ustupaju naše igrače drugim reprezentacijama, bez prevelikog otpora. Ne trebamo se praviti slijepi. Ali, bez jake klupske organizacije nema ni jake reprezentacije. Samo ujedinjeni, institucije, sponzori, mediji, javnost, uz pravilno postavljenu poslovnu strategiju klubova možemo ostvariti ciljeve u sportu".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi