OK Bosna počela sa priprema, od naredne sezone dva tima

Odbojkaši trenirali uz novi sport

OK Bosna počela sa priprema, od naredne sezone dva tima

S. Bošković

Odbojkaši Bosne počeli su polako s pripremama za novu odbojkašku sezonu u Bosni Hercegovini.

Bosna će svoj premijerligaški put započeti utakmicom Kupa BiH, koja je na rasporedu 28. septembra, a nakon toga će uslijediti i početak Premijer lige.

Iz Bosne ne kriju svoje visoke ambicije u predstojećoj sezoni, pogotovo nakon sjajnih rezultata u prošloj, sezoni prekinutoj pandemijom koronavirusa, u kojoj nije proglašen prvak.

Danas je na rasporedu bila prozivka igrača, a ona je donijela dobre vijesti za sve navijače i ljubitelje odbojke. Naime, po riječima predsjednika kluba Almira Hodžića, prvi put će nakon rata postojati dva tima Bosne. Bosna "2" i Bosna "1". Drugi tim Bosne će se takmičiti u Federalnoj Superligi, dok će prvi tim nastupati u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Na prozivci se pojavilo oko 30 igrača, te će od tih igrača biti formirane dvije ekipe. Prva ekipa imat će šampionske ambicije, a drugi tim će služiti za kaljenje mladih igrača. Razlog odluke za dva tima je taj da se mladim igračima da više takmičarskog iskustva, kako bi kroz godinu ili dvije prvi tim Bosne mogao da se osloni na igrače iz vlastitog pogona.

"Jedino smo premijerligaš u Kantonu Sarajevu, te mislimo da Sarajevo zaslužuje da ima ekipu koja će biti spremna da napadne prvo mjesto. Znat ćemo još dosta više o pojačanjima u narednim danima, želja nam je još nekoliko igrača. Poduzeli smo maksimalne napore da bi imali najbolje uvjete za treniranje. Imamo najboljeg trenera u BiH, doktora odbojke i bivšeg selektora Bosne i Hercegovine", govori Hodžić za SportSport.ba, te se osvrće i na igrački kadar u kojem se nalazi dosta bivših reprezentativaca BiH.

"Sanjin Bezdrob je bivši kapiten BiH, tu je još i Amar Fatić, i od Makaša očekujemo puno. No, najviše nas brine kakav će biti protokol oko sezone, te šta će savez propisati, a ujedno i hoće li se igrati sezona".

Na treningu OK Bosna vlada sjajna atmosfera. Odbojkaši su nakon lakšeg zagrijavanja imali priliku da isprobaju jedan potpuno novi sport. Teqvoly. Sport koji spaja stolni tenis i odbojku. Pravila sporta veoma su slična odbojci, teren oko stolnoteniskog stola je obilježen, te predstavlja prostor igre. Na sredini terena je stol, koji je iskrivljen na krajevima, a na njegovoj sredini je pregrada, te se igra dva na dva. Ovakvu zabavu za odbojkaše Bosne organizirao je ACAR Events.

No, na licima odbojkaša Bosne mogle su se primijetiti određene frustracije, naravno, nisu bile zle namjere, najveći problem im je bio servis. Na početku su se teško navikavali da servis mora biti kraći, ali nakon nekoliko odigran mečeva i privikavanja bilo je pravo zadovoljstvo gledati odbojkaške minijature na malom prostoru.

Zadovoljan prikazanim bio je i trener Bosne, Ifet Mahmutović, a dok je gledao svoje odbojkaše iskoristili smo priliku da porazgovaramo s njim.

"Najbitnije je to da je ekipa kompletna. Trebamo dobiti još jednog igrača, ali stvarno sam zadovoljan s momčadi koju imam na raspolaganju. Fizička sprema polako dolazi, ipak veliki dio proteklog perioda se nije radilo, ali do početka sezone će biti sve u planu", govori Mahmutović, te se osvrće na dugu pauzu koja je bila u svijetu sporta, pa tako i odbojke.

"Generalno, igrali smo Final Four, te je dobro. No, šteta je za odbojku što neće niko igrati u Evropi. Mi smo prošle sezone bili iznenađenje, ali ove sezone ćemo biti jedni od favorita kad je u pitanju vrh tabele, što nam je i cilj. Napravili smo jedan dobar sistem, te je sada samo ostalo da radimo najbolje što možemo".



Mahmutović, koji je profesor na fakultetu, te i doktor odbojke, dao je svoje mišljenje o situaciji u BiH i odbojci u njoj. 

Potražite više informacija na temu Odbojkaško prvenstvo BiH (M):

"Odbojka u Bosni i Hercegovine je na niskim granama. Moram konstatirati da nikad nismo imali više škola odbojke, a manje odbojkaša. Generalno se slabo prati rad s mladim igračima, te s tim školama nema neke suradnje. Ženska odbojka je u prednosti nad mušku, ali vidite da se polako vraća odbojka u Skenderiju i u Sarajevo", kaže, ali i dalje potencijalno rješenje: 

"Rad s mlađim kategorijama mora biti sistemski. Mora se društvo opredijeliti da li želi da ima ovaj sport ili ne, te u tome leži problem. Tek tad ćemo moći da razmišljamo o nekoj pozitivnoj odbojci".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi