Sir Mark Cavendish je glavna priča Tour de Francea: Ponižavajmo ga, tako ćemo mu pomoći
FOTO - EPA

Lovi 35. etapnu pobjedu

Sir Mark Cavendish je glavna priča Tour de Francea: Ponižavajmo ga, tako ćemo mu pomoći

Adnan Beganović

Sir Mark Cavendish će na ovoggodišnjem Tour de Franceu pokušati ostvariti svoju 35. etapnu pobjedu, što bi bio apsolutni rekord.

Etapom u Italiji juče je počeo Tour de France, biciklistička utrka koja jedan od najvažnijih sportskih događaja svake godine.

I iako ljubitelji ovog sporta u našem regionu Tour de France ponajviše prate radi sjajnih biciklista iz Slovenije, prije svega dvostrukog osvajača Toura Tadeja Pogačara, glavna priča ovogodišnjeg izdanja Tour de Francea je britanski sprinter Mark Cavendish.

Naime, iako je napunio 39 godina Sir Mark Cavendish je i ove godine učesnik Toura i u lovu je na etapnu pobjedu koja će mu donijeti vječnost.

Britanac sa 34 etapne pobjede drži rekord na Touru zajedno sa legendarnim Belgijancem Eddyjem Merckxom i budućni da prošle godine pa i zbog teške povrede ključne kosti nije uspio ostvariti nijednu etapnu pobjedu, Sir Mark je odlučio još jednom pokušati.

Neće mu biti lako jer godine čine svoje, a na Touru je mnogo mladih sprintera željnih slave, no Mark neće odustati. Iskustvo je na njegovoj strani, članovi njegovog tima će u sprinterskim utrkama raditi za njega, a jedan od onih koji je govorio o Cavendishovom lovu na vječnost je Jens Voigt, bivši njemački biciklist.

Oglasi

Voigt je danas komentator na Eurosportu i on vjeruje da bi Mark mogao crpiti snagu iz riječi velikog broja stručnjaka, koji mu ne daju gotovo nikave šanse za etapnu pobjedu.

Voigt ima i prijedlog kako mu pomoći. Zvučni smiješno, no njemački biciklist vjeruje da bi ogromne kritike, da ne kažemo ponižavanje Cavendisha, zapravo Britancu dalo dodatnu snagu.

"Vjerovatno zvuči smiješno, ali mu želimo pomoći da osvoji etapu, svi bismo trebali govoriti protiv njega kako bismo ga natjerali da osjeća da to ne može. To će ga jako naljutiti", rekao je Voigt.

"Mislim da će onda sam sebi reći da će osvojiti etapu samo da pokaže kako nismo bili u pravu. Doista, Cav je tip osobe koja uživa u izazovima", dodao je bivši njemački biciklist.

Voigt smatra da Britanca ne treba otpisivati zbog njegovih nekoliko velikih povrataka.

"Koliko je čudesnih povratkama imao? Epstein-barr virus, padovi, neuspješna potraga za ekipom i uvijek se uspio vratiti. Sir Mark Cavendish je još uvijek dovoljno dobar za etapnu pobjedu i od mene ima veliku podršku", zaključio je Voigt.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi