Tour de France: Zaboravljena Covid infekcija zadaje udarac dvostrukom prvaku
FOTO - EPA

Vingegaardov klupski kolega zbog Covida van stroja

Tour de France: Zaboravljena Covid infekcija zadaje udarac dvostrukom prvaku

Adnan Beganović

Od 29. juna do 21. jula na rasporedu je Tour de France. Ljubitelji biciklizma će uživati, a uoči početka Toura je glavno pitanje da li Danac Jonas Vingegaard može do trećeg uzastopnog naslova.

Ljubitelji biciklizma su počeli odbrojavati dane do početka Tour de Francea. Utrka je to koja je veća od svake druge i koja je jedan od najznačajnijih sportskih događaja u godini.

Dobro, na našim prostorima, ukoliko izuzmemo Sloveniju, biciklizan i nije nešto popularan, ali širom svijeta se Tour de France iz godine u godinu sve više prati.

Ovogodišnji, 111. po redu počinje 29. juna i to u Italiji, odnosno u Firenci, a završava se 21. jula u Nici. Prva etapa od Firence do Rimija je duga 206 kilometara i samo su dvije duže i to druga Piacenza - Torino (229 kilometara) i deseta Evauy-les-Bains - Le Lioran (211 kilometara).

Na Touru učestvuju 22 ekipe, a branitelj naslova je Danac Jonas Vingegaard koji je dvije godine unazad bio najbolji na najzahtjevnijoj biciklističkoj utrci.

No, Vingegaard se suočava sa ozbiljnim problemima uoči početka Toura s obzirom da se njegov klupski kolega iz Visma tima, Sepp Kuss, inače pobjednik Vuelte, nije oporavio od infekcije Covidom.

Oglasi

Kuss će propustiti Tour de France, što je za aktuelnog prvaka loša vijest. Mijenjat će ga Nizozemac Bart Lemmen.

"Ovo je naravno vrlo gorko za Seppa prije svega. Njegov doprinos timu uvijek je vrlo važan, ali on mora biti potpuno spreman. Nažalost, morali smo zajedno shvatiti da to nije dovoljno spreman nakon Covid bolesti," rekao je sportski direktor Visma tima Martijn Zeeman.

"Srećom imamo spremnu dobru zamjenu u Bartu Lemmenu", dodao je on.

Međutim, nije to jedini problem koji je zadesio Visma tim, pa samim tim i Vingegaarda. Naime, nakon teškog pada na Tour of the Basque Country početkom aprila, Danac više nije učestvovao ni u jednoj utrci.

A, da stvar bude još goda, Dylan van Baarle i Steven Kruijswijk, drugi važni kotači Visma tima, nisu dostupni za Tour de France nakon nesreća.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti