Ludnica u Dohi: Hrvatska je svjetski prvak!

SP u vateprolu

Ludnica u Dohi: Hrvatska je svjetski prvak!

E. Škorić

Vaterpolisti hrvatske reprezentacije odigrali su danas finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u Dohi protiv Italije. Nakon velike drame i peteraca postali su svjetski prvaci.

Hrvatskoj je ovo bilo četvrto finale svjetskih prvenstava u historiji i prvo nakon 2017. godine. Poslije velike borbe stigla je do trećeg zlata.

Kao i u polufinalu, ponovo neizvjestan i napet meč te borba do samog kraja, a na kraju su Barakude pet sekundi prije kraja uspjele da izvuku peterce.

Prvu četvrtinu Italija je dobila sa 3:2, a identičnim rezultatom je Hrvatska bila bolja u drugoj, pa je rezultat na poluvremenu glasio 5:5.

Poslije tri četvrtine Hrvatska je vodila 8:7. Dosta uzbudljivo bilo je i u zadnjoj dionici. Naši susjedi poveli su 10:9 golčinom iz daljine, ali je Italija izjednačila, a potom De Lungo brani Fatoviću s igračem manje, nakon čega je Italija golom Fondellija iz peterca povela 11:10.

Minutu prije kraja Italijani su stigli do preokreta, a Hrvatska u samom finišu stiže do izjednačenja (11:11) i do novih peteraca, jer su upravo na taj način prethodno savladali Francusku. Rino Burić je pet sekundi prije kraja pronašao put do mreže Italijana.

Marinić-Kragić je zabio za 12:11, a Fondelli izjednačio na 12:12. Potom De Lungo brani udarac Fatovića, a Presciutti pogađa za 13:2 u korist Italijana. Burić je bio siguran, a onda Echenique promašuje, nakon čega danas sjajni Harkov pogađa za 14:13.

Anić je zatim odbranio Di Fulviju, a Žuvela pogađa za 15:13 i na kraju donosi Hrvatskoj novo zlato.

Top Komentari

Samo_Realno
Sve cestitke najboljim na planeti... Go Cro...
1 0
Prazina
Neka pati koga smeta...... .
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi