Kina i Japan vode po broju osvojenih medalja, BiH i dalje čeka svoju prvu

Kina i Japan vode po broju osvojenih medalja, BiH i dalje čeka svoju prvu

E. Škorić

U toku je treći dan Olimpijskih igara u Tokiju, a neki će ubrzo imati i dvocifren broj osvojenih medalja.

Na listi najuspješnijih je Kina koja ima ukupno devet metalja. Kinezi imaju čak pet zlata, jedno srebro i tri bončane medalje.

Iza je Japan sa pet medalja, od čega četiri zlatne i jedna srebrena. Treće mjesto pripada Sjedinjenim Američkim Državama. Iako su prvog dana bili bez ijedne medalje, sada se slika popravila po Amerikance, pa imaju čak osam medalja - dva zlata, dva srebra i četiri bronce.

Južna Koreja je četvrta sa pet medalja, od čega su dvije zlatne i tri brončane. Zatim slijede ruski sportisti koji se takmiče pod nazivom "ROC" (Ruski olimpijski komitet) koji su ostvarili četiri medalje (zlato, dva srebra i jedna bronca).

Italija ima također četiri medalje, jednu zlatnu, jednu srebrenu i dvije brončane. Australija je osvojila po jedno zlato, srebro i broncu. Tunis ima zlato i srebro, a Austrija, Ekvador, Mađarska, Iran, Kosovo i Tajland po jednu zlatnu medalju.

Od susjednih zemalja, Srbija ima dvije medalje, jednu srebrenu i jednu brončanu, a Hrvatska, baš kao i BiH, čeka svoju prvu medalju u Tokiju.

Oglasi

Naravno, naša olimpijska delegacija nikada prije nije osvojila nijednu medalju, a najbliže tome smo upravo u Tokiju. Naš taekwondoista Nedžad Husić borit će se danas za brončanu medalju, nakon što je u polufinalu poražen od Uzbekistanca Rashitova.

Olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, svečano su otvorene u glavnom gradu Japana u petak i trajat će do 8. augusta. Ceremonija otvaranja, shodno pandemiji korona virusa, nije bila spektakularna kao ranije, a tokom programa odata je počast svim žrtvama bolesti zbog koje su Igre odložene prošle godine.

Olimpijsku zastavu Japanu predao je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Sportisti i ostali učesnici biće redovno testirani, njihovo kretanje biće ograničeno i moraće da se pridržavaju posebnih mera, nakon što se svakodnevno u Olimpijskom selu prijave slučajevi zaraze.

Organizatori su zapretili diskvalifikacijom svakog sportiste koji se ne bude pridržavao pravila.

Top Komentari

Arnel925
Moramo biti realni nemamo sportiste koji bi mogao uzeti medalju osim Tukana
1 11
CeZenicaLik
Bice ih a.B.d.
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi