MOK donio odluku: Suspendovana Rusija za ZOI 2018!

MOK donio odluku: Suspendovana Rusija za ZOI 2018!

E. Škorić

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta suspendovao je ruski tim sa Zimskih olimpijskih igara u Pjončangu 2018. godine.

MOK je odluku o suspenziji Ruskog olimpijskog komiteta donio nakon niza optužbi za sistematski i državno podržan doping sportista.

Ruski sportisti mogu da učestvuju jedino pod nazivom "olimpijci iz Rusije", a da na dresovima nose zastavu ZOI, a umjesto ruske slušat će olimpijsku himnu ukoliko osvoje medalju.

Nijedan ruski zvaničnik ne može da se akredituje za ZOI, a sa svih budućih Olimpijskih igara suspendovani su ministar za sport u Rusiji Vitalij Mutko i njegov zamjenik Juri Nagornik.

Odluku o suspenziji Rusije je objasnio i prvi čovjek Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

"Ovo je bio napad bez presedana na Olimpijske igre i sport. Izvršni odbor MOK je donio proporcionalnu sankciju ovoj sistemskoj manipulaciji, a pritom je zaštitio i čiste sportiste. Ova odluka bi trebala da povuče liniju pod ovu štetnu epizodu i da služi kao katalizator za mnogo efektniji anti-doping sistem koji sprovodi Svetska antidoping agencija", rekao je Bah.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi