Talibani su srušili snove mlade Afganistanke koja se dugo spremala za Paraolimpijske igre

Afganistan neće nastupiti na Paraolimpijskim igrama

Talibani su srušili snove mlade Afganistanke koja se dugo spremala za Paraolimpijske igre

E. Škorić

Mladoj afganistanskoj sportistkinji uskraćena je prilika da nastupa za svoju zemlju na Paraolimpijskim igrama.

Zakia Khudadadi trebala je biti jedna od dvije sportistkinje koje bi predstavljale Afganistan na Paraolimpijskim igrama, ali sve se raspalo nakon što su talibani ponovo preuzeli vlast u toj zemlji.

Talibani već nekoliko sedmica osvajaju grad po grad u Afganistanu, da bi u nedjelju uspjeli ući u glavni grad Kabul. Pobunjenici kontrolišu granične prijelaze, a afganistanski predsjednik Ashraf Ghani napustio je zemlju i otišao u Tadžikistan.

Dramatična situacija pogađa mnoge stanovnike ove zemlje, uključujući i sportiste. Prema posljednjim izvješćima, Afganistan koji je zapao u haos povlači se s Paraolimpijskih igara u Tokiju. Manifestacija će započeti 24. augusta i trajat će do 5. septembra.

"Sa žaljenjem vas moramo obavijestiti da Afganistanski nacionalni paraolimpijski odbor neće sudjelovati na paraolimpijskim igrama u Tokiju. Svi aerodromi u zemlji su zatvorene i sportisti ne mogu putovati u Japan. Nadamo se da će sportisti i aktivisti ostati sigurni i zdravi u ovo teško vrijeme", rekao je glasnogovornik Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

Prije nekoliko dana na računima društvenih mreža Paraolimpijskih igara objavljen je video zapis u kojem sretna Khudadadi, inače koja nastupa u taekwandoou, govori o mogućnosti predstavljanja svoje zemlje.

"Ovo je prvi put da će neki igrač predstavljati Afganistan na Olimpijskim igrama i jako sam sretna zbog toga. Samo želim biti tamo s drugim sportistima iz cijelog svijeta i dati sve od sebe. Ovo je prilika da pokažem svoje vještine. Bit ću jako ponosna što će se moći natjecati sa svim tim sportistima", kazala je tada Afganistanka, ne znajući šta će uslijediti.

Njeno sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama također je bilo značajno kao dokaz rastuće uloge žena u afganistanskom društvu. Priliku za sudjelovanje na sportskim događajima stekli su prije 20 godina. Međutim, nakon što su talibani preuzeli vlast, pojavili su se izvještaji o nametanju ograničenja ženama.



Top Komentari

kaskada24
Brđani i njihova barbarstva!
0 4
makelele
I vi poceli prati sa Afganistanom... svaki mediji, samo Afganistan, Afganistan, Afga... a zapravo to ne interesuje nikog ni 2%
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi