U novoj disciplini 13-godišnja Japanka osvojila zlato, srebro pripalo još mlađoj takmičarki

Skateboarding

U novoj disciplini 13-godišnja Japanka osvojila zlato, srebro pripalo još mlađoj takmičarki

E. Škorić

Japan je bez premca u novoj disciplini na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Trinaestogodišnja Momiji Nishiya osvojila je zlatnu medalju u ženskom uličnom skateboardingu s rezultatom 15,26.

Skateboarding je jedna od disciplina koja je debitovala na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Skateboarding za muškarce i žene novost je uz 3x3 košarku ili BMX slobodno s 20-inčnim kotačima. Prve zlatne medalje na takmičenju u skateboardingu osvojili su igrači iz Japana.

Takmičenje za žene u ponedjeljak u Ariake Urban Sports Parku bilo je vrlo uzbudljivo. Igrači su imali dvije vožnje od 45 sekundi, tokom kojih su mogli predstaviti svoje vještine i izvesti pet trikova.

Konkurencija je bila izuzetno jaka, a 13-godišnja Momiji Nashiya iz Japana pretposljednjim trikom osvojila je zlatnu medalju, gdje je osvojila 4,66 bodova. Takmičarka iz Tokija nastup je završila rezultatom 15,26 bodova.

To je bila druga zlatna medalja za Japan u skateboardingu, pošto je u nedjelju Yuto Horigome osvojio zlato u muškoj konkurenciji. Ona je iza sebe ostavila Brazilku Rayssu Leal, koja ima također samo 13 godina, dok je bronca pripala 16-godišnjoj Nakayami Funi.

Inače, Japanka Nishiya je postala druga najmlađa ljetna olimpijska prvakinja - na dan finala imala je 13 godina i 330 dana.

Samo je Marjorie Gestring bila mlađa od nje kada je na Olimpijskim igrama u Berlinu sovojila zlato u skoku s trampolina. Imala je tada 13 godina i 268 dana.

Što se tiče ukupnog poretka po broju medalja u Tokiju, Kina je lider sa 15 medalja (6 zlata), SAD ima 13 i također 6 zlatnih medalja. Japan je na osam medalja, od čega je šest zlatnih.

Promo

Top Komentari

realno_govoreci
Ovo nije sport,niti je bio,niti ce biti
1 0
amer_sa90
Skoricu idiote jel kotacima
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti