Zenički sportski klubovi od 1. decembra napuštaju Zenicu i Arenu?
Zenički sportski klubovi svoje utakmice će igrati van Zenice, ako se nešto ne promijeni u narednom periodu

Sport u Zenici već dugo na niskim granama

Zenički sportski klubovi od 1. decembra napuštaju Zenicu i Arenu?

D. Kurbegović

Sportski klubovi iz Zenice koji koriste prostorije Gradske arene “Husejin Smajlović” u Zenici za treniranje i odigravanje utakmica oglasili su se zajedničkim dokumentom po pitanju problematike finansiranja i korištenja njenih prostorija i terena.

Radi se o sljedećim klubovima: RK “Čelik”, RK “Čelik Junior”, KK “Vukovi”, OKK “Čelik”, ŽKK “Čelik”, ŽKK “Jumper”, Malonogometni klub “Neimari” i OKK “Zenica.

Kompletno saopštenje, putem kojeg zenički klubovi žele upoznati javnost sa pomenutom problematikom, prenosimo u cjelosti:

“Mi, dole potpisani, smatramo da je neophodno upoznati zeničku javnost sa situacijom u kojoj se naši kolektivi trenutno nalaze.

Naime, krajem mjeseca oktobra obaviješteni smo od strane JP za sportske objekte i terene d.o.o. Zenica, da će počev od od 01.11. početi fakturisanje termina za trenažne procese kao i zvanične utakmice. Do tog dana naše aktivnosti u Areni “Husejin Smajlović” su bile finansirane kroz Budžet Grada Zenice, putem transfera za sport.

Navedena situacija nas zatiče u trenutku kada su zvanična takmičenja tek počela, te je odigrano samo nekoliko kola u svim ligama. Naše finansijske projekcije za sezonu 2023./2024. su bazirane na saznanjima da nećemo imati troškove korištenja Arene, barem za tekuću godinu.

Oglasi

Nažalost, navedena situacija se ponavlja iz godine u godinu, što je posebno razočaravajuće. Smatramo da zenički sport, ne zaslužuje ovaj tretman, te smo spremni, svim raspoloživim sredstvima, da ukažemo na anomalije i da pomognemo da se iste koriguju ili eliminišu u potpunosti. Ako se ne mogu obezbijediti potrebna sredstva za korištenje Arene, onda je neophodno da to znamo, te da nastavimo treninge održavati u školskim dvoranama, a utakmice igrati u Kaknju, Žepču ili Vitezu.

Iz naše ljubavi prema sportu, našeg entuzijazma te podrške drugih ljubitelja naših kolektiva, nemoguće je generisati finansije koje bi pokrile komercijalne troškove korištenja Arene. Jesu li naše aktivnosti od javnog interesa, ili smo osuđeni na gašenje? Naširoko se hvalimo infrastrukturom i odličnim uslovima za razvitak sporta, a nemam niti jednog predstavnika u višem rangu takmičenja sa nekim zavidnim rezultatom?

Simbolično, 5 do 12 je za zeničke dvoranske sportove, koji nemaju alternative za svoje aktivnosti. Ako nismo potrebni ovome Gradu, onda je najbolje da prestanemo i trenirati i igrati. To ćemo nažalost i uraditi, svi zajedno, ako do kraja ovoga mjeseca ova problematika ne bude riješena. Od 01.12.2023.godine otkazat ćemo sve utakmice na domaćem terenu do daljnjeg.”

Već dugi niz godina, sport u Zenici je na niskim granama bez plana i strategije, a ni Gradsku upravu mnogo ne interesira ova oblast, koja je uvijek na zadnjem mjestu. Hoće li se šta promjeniti u narednom periodu, vrijeme će pokazati.

Top Komentari

Convict
Ko Bolan napusta Zenicu slabo si informisan mozda arenu al Zenicu...
0 0
Ss.ba
Opet vi glasajte za Fujdu
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi