Pudar je zadivila svijet, ali drugo bosansko čudo je stasavalo u plasteniku

Teške muke bh. talenata

Pudar je zadivila svijet, ali drugo bosansko čudo je stasavalo u plasteniku

A. Čaušević

Infrastruktura je gorući problem za svaki sport u BiH. "Kakve su uslovi, naši sportisti su i odlični", reći će neki koji odlično poznaju slike u prilike u bh. sportu.

Lana Pudar je u srijedu uzela evropsko zlato u disciplini 200 metara delfin i to u seniorskoj konkurenciji. Ova 16-godišnjakinja je potukla konkurenciju i impresionirala plivački svijet.

Za Pudar je to bila druga medalja na prvenstvu Starog kontinenta jer je ranije osvojila bronzu u disciplini 100 metara delfin. Ukratko, nikog nije ostavila ravnodušnim.

Uostalom kako bi bio neko mogao bit ravnodušan na fenomenalne rezultate djevojke koja je do istinskog podviga stigla iz grada koji nema olimpijski bazen.

Uslovi za treniranje plivanja u Mostaru su sve osim normalni, treneri su primorani da improvizuju pa sve što je uradila Lana se zaista može smatrati čudesnim.

Na putu da postane drugo plivačko čudo iz BiH je i 14-godišnja Iman Avdić, talentovana plivačica iz Sarajeva čija je priča obišla region.

Oglasi

Naime, jedno vrijeme je Avdić trenirala u plasteniku na imanju svog djeda u Doboj-Jugu kako bi zadržala formu. Bilo je to prije dvije godine u jeku pandemije koronavirusa.

Avdić koja se takmiči u disciplinama slobodno i mještovio je u međuvremenu pobjeđivala na međunarodnim mitinzima u regionu, dok je nastupila na Svjetskom prvenstvu.

Mlada Sarajka je u martu ove godine postavila i državni rekord u disciplini 800 metara kraul s vremenom 9:03.09 kada je završila ispred Pudar.

Avdić je posljednji nastup imala na EYOF-u slovačkoj Banskoj Bistrici gdje je donijela medalju za BiH osvojivši bronzu u disciplini 400 metara slobodnim stilom.

Bosni i Hercegovini nikad nije manjkalo talenta, ali u moderno doba talenat je samo dio "menija" ka konačnom uspjehu jer talenat postaje uzaludan kada ne postoje adekvatni uslovi.

Iz tog razloga je krajnje vrijeme da se svi nivoi vlasti konačno posvete poboljšanju uslova jer su kratkoročne pomoći u vanrednim situacijama kada se ostvari zapaženi rezultat ništa drugo nego populistički potezi i zamazivanje očiju javnosti.

Top Komentari

plemic
čitam puno nerealnih obećanja, ima i realnih. daj bože da nas ova djeca koliko-toliko ujedine i da natjeraju vlast da počme financirati amaterski sport, a ne davati gomile para profesionalnim nogometnim klubovima (poduzećima) koji bi trebali egzistirati od svoga rada-rezultata.
11 0
Muskarac1
Nase dvije djevojcice u plivanju zadivile svijet,samo ne BiH politicare.Hajdemo ljudi dobre volje,obicni narode,da mi izmedju sebe sakupimo novac za izgradnju olimpijskog bazena,kada nece ili ne zele BiH politicari.Neka im je na obraz i dusu
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi