Bordo prijatelji se pitaju: Tjera li vlast FK Sarajevo iz općine Centar?

Saopćenje namijenjeno načelniku Nedžadu Ajnadžiću

Bordo prijatelji se pitaju: Tjera li vlast FK Sarajevo iz općine Centar?

A. Čaušević

Nakon posljednjih dešavanja koja se odnose na stanje u kojem se nalazi stadion Asim Ferhatović Hase, udruženje Bordo prijatelji 1946 je objavilo saopćenje namijenjeno načelniku općine Centar, Nedžadu Ajnadžiću. 

Saopćenje bez ikakvih korekcija prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine načelniče,

Svojim predhodnim obraćanjem u formi otvorenog pisma koje smo vam uputili vjerovali smo da ćete shvatiti sve svoje greške koje ste napravili najavljujući brzu i spektakularnu rekonstrukciju stadiona Asim Ferhatović Hase i da ćete izaći u javnost sa nekom vrstom izvinjenja zbog toga što niste za tri godine svog mandata uradili ništa značajno na rekonstrukciji stadiona Asim Ferhatović Hase. Koristimo priliku da vas podsjetimo da ste najveći dio svoje predizborne kampanje za poziciju načelnika općine Centar bazirali na obećanju da ćete ako budete izabrani u vrlo kratkom roku rekonstruisati stadion Asim Ferhatović Hase. Na žalost od vašeg izvinjenja javnosti, a pogotovo navijačima FK Sarajevo i reprezentacije Bosne i Hercegovine kao najzainteresiranijim za pitanje rekonstrukcije stadiona nije bilo ništa.

Umjesto toga prvo JU Centar za sport i rekreaciju u javnost izlazi sa saopštenjem kojim pokušava senzibilizirati javnost i predstaviti FK Sarajevo u negativnom kontekstu, jer je JU Centar za sport i rekreaciju drastično snizila troškove korištenja stadiona Asim Ferhatović Hase za FK Sarajevo, a predstavnici FK Sarajevo krajnje nezahvalni obmanjuju javnost dezinformacijama. Ovom pitanju ćemo se javiti u nastavku našeg obraćanja i detaljno ćemo ga pojasniti kako bi javnost imala potpuni uvid u „dobročinstvo“ koje je JU Centar za sport i rekreaciju uradila za FK Sarajevo.

Nakon probnog balona u vidu obraćanja javnosti općinske firme JU Centar za sport i rekreaciju kojim se pokušava amortizirati opravdano nezadovoljstvo javnosti zbog činjenice da FK Sarajevo neće igrati europsku utakmicu na matičnom stadionu nastavlja se sinhronizirana akcija „spašavanja obraza načelnika Ajnadžića“ javnim obraćanjem općine Centar. Obraćanje općine se na žalost ne bavi informisanjem javnosti o nekim eventualno nepoznatim činjenicama koje bi doprinijele kvalitetu javne rasprave nego isključivo odbranom vašeg lika i djela. Na vašu žalost nisu uspjeli, jer ste vi i vaša općinska administracija u ovom slučaju napravili previše grešaka i postoji previše neispunjenih obećanja sa vaše strane kada je rekonstrukcija stadiona u pitanju da bi iko iole ozbiljan mogao shvatiti javno obraćanje općine Centar kredibilnim i konstruktivnim doprinosom javnoj raspravi. Niti u jednoj jedinoj rečenici u ova dva obraćanja javnosti se ne navodi bilo kakva odgovornost ili greška općinske administracije sa vama na čelu niti preduzeća koje gazduje svom sportskom infrastrukturom koja se nalazi na teritoriji općine Centar uključujući i stadion Asim Ferhatović Hase. Naprotiv u oba obraćanja se dijele lekcije prije svega FK Sarajevo, a indirektno i cjelokupnoj javnosti. Klasično obraćanje sa pozicije sile vlastodržaca odnosno uhljeba koji žive na grbači ovog naroda. Iako spominjete velike finansijske iznose koji su uloženi u rekonstrukciju stadiona Asim Ferhatović Hase moramo vas podsjetiti da je sve uloženo isključivo radi potreba održavanja igara mladih EYOF, a ne da bi zadovoljile infrastrukturne kriterije koje propisuju UEFA i FIFA da bi dozvolile odigravanje utakmica u takmičenjima koje organizuju. Da je to istina dokaz je i zabana odigravanja utalmice trećeg pretkola Lige Europe na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Sada je vrijeme da se vratimo obraćanju JU Centra za sport i kulturu i „famoznom“ popustu koji su dali FK Sarajevo za korištenje stadiona Asim Ferhatović Hase. Da bi javnost razumjela cijelokupnu situaciju o „famoznom“ popust treba da razumije širu sliku i ima potpune informacije kako bi donijela adekvatan zaključak. JU Centar za sport i rekreaciju nije svojim sredstvima napravio objekte koje je dobio na upravljanje. Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju kao i druge slične ustanove je jedna u suštini „parazitska“ organizacija koja gazduje onim što su svi građani kantona Sarajevo nekada napravili. Ako se izuzmu časni izuzeci unutar ove organizacije koji znaju raditi svoj posao na profesionalan način većina zaposlenih se ne ponaša kao dobar domaćin niti se trude da unaprijede sadržaje kojim gazduju. Menadžment sadržaje kojim gazduje isključivo koristi za prostu reprodukciju te na taj način osigurava plate zaposlenim, a infrastruktura neumitno propada, jer se očigledno ne vodi računa o amortizaciji objekata. I tu se zatvara začarani krug upravljanja nad sportskim objektima u općini Centar. Menadžment ove javne ustavnove vječito kuka i traže pomoć svog osnivača i drugih nivoa vlasti u državi za bilo kakvu investiciju vezanu za rekonstrukciju objekata kojim gazduju. Dakle „pojeli“ smo novac od amortizacije isplaćujući sebi plate pa sada neka nam neko obnovi i rekonstruiše objekte da bi mi i dalje gazdovali i djelili plate Narodski rečeno koga briga za razvoj sporta u općini Centar i stvaranje novih šampiona koji negdje trebaju trenirati da bi postali šampioni. Mnogo važnije je osigurati plate zaposlenim, jer svi sadržaji kojima gazduju postoje jedino i isključivo da bi oni osigurali da im ne kasne plate. Klasična priča nekog ko je zaposlen na državnim „jaslama“ i koji će do zadnje kapi krvi braniti onoga ko mu omogućava da tako uhljebljen čekaju penziju. I kao vrhunac bahatosti menadžmenta ove javne ustanove je odbijajanje ponude gospodina Nana kao većinskog vlasnika upravljačkih prava FK Sarajevo da klub investira u rekonstrukciju stadiona do nivoa koji zadovoljava igranje utakmica klupskih europskih takmičenja i utakmica reprezentacije, a u isto vrijeme sami nisu sposobni obezbjediti potrebna sredstva da se uradi takva rekonstrukcija.

Sa druge strane FK Sarajevo posluje u tržišnim uslovima i ukoliko ne uspije obezbjediti svoj budžet niko u klubu neće dobiti ništa. Ni igrači profesionalnog pogona, ni svi zaposleni treneri ni administracija. Niko ništa. Na svoju nesreću FK Sarajevo je jedini kolektiv koji kontinuirano koristi glavni i pomoćne terene stadiona. Glavni teren povremeno koristi prvi tim dok dva pomoćna terena sa umjetnom travom koje je napravio kanton Sarajevo koristi omladinski pogon odnosno škola fudbala Asim Ferhatović Hase koja egzistira pri FK Sarajevo. Iste ove terene koriste i mnogi drugi lokalni klubovi i privatne škole fudbala, ali je FK Sarajevo najveći zakupac i ako bi ono prestalo koristiti ove terene njihova ekonomska isplativost bi značajno pala. Omladinski pogon koristi devedeset posto vremena, a profesionalni pogon svega deset posto vremena koje FK Sarajevo ukupno koristi na Koševu, jer klub ima svoj trening kamp u kome trenira profesionalni pogon kluba i akademija FK Sarajevo. Do vašeg dolaska na mjesto načelnika općina Centar je dijelimično sufinansirala termine treniranja omladinskoj školi Asim Ferhatović Hase kao što većina lokalnih zajednica radi širom Bosne i Hercegovine. Govorimo o cca 400 dječaka različitog imovinskog stanja koji treniraju u omladinskom pogonu FK Sarajevo. Usput FK Sarajevo je mnogo prije postoljalo, treniralo i igralo na Koševu od JU Centar za sport i rekreaciju, a sigurno će je i nadživijeti…

Vašim dolaskom na mjesto načelnika sve ove subvencije cijene za omladinski pogon se ukidaju, a JU Centar za sport i rekreaciju dramatično uvećava svoje cijene termina za treniranje djeci iz omladinske škole kao i cijenu odigravanja utakmica prvom timu na glavnom terenu stadiona. Kada su se sabrale te mnogostruko uvećane cijene termina za treniranje i odigravanje utakmica došlo se do tog „famoznog“ iznosa od 430 hiljada KM koje bi FK Sarajevo trebalo plaćati za korištenje terena na Koševu. Napominjemo da niko i nikad ovoliko nije plaćao ove usluge. Kako FK Sarajevo odbija da prihvati ove „reketaške“ cijene dolazi do novih pregovora i do kompromisnog iznosa od 86 hiljada maraka koje FK Sarajevo prihvaća da plaća i taj aranžman trenutno traje. I ovaj iznos je gotovo duplo više od onog što je FK Sarajevo plaćalo prije vašeg dolaska na mjesto načelnika. Zaključujemo priču o JU Centar za sport i rekreaciju jednostavnom konstatacijom. Od kada ste vi načelnik općine Centar svako dijete koje trenira u omladinskom pogonu škole Asim Ferhatović Hase mora duplo više plaćati za korištenje terena. Pozivamo javnost da provjeri koliko plaćaju za treniranje omladinskog pogona ostali klubovi poput FK Željezničara, NK Zrinjski, NK Široki brijeg, FK Velež, FK Sloboda, FK Čelik, FK Olimpik itd. Načelniče ovim postupkom ste iz nama nerazumljivih razloga pokazali da vam je važnije da budu sretni i zadovoljni zaposlenici JU Centra za sport i kulturu bez obzira kako poslovali, umjesto da ste stali na stranu i prednost dali dječacima i djevojčicama njih cca 400 koji svaki dan vrijedno treniraju uz pomoć i podršku svojih trenera u omladinskom pogonu Asim Ferhatović Hase.

Načelniče, moguće je da će neko od ovih mališana postati u budućnosti biti novi Hase, Spenser, Rajković, Šljivo, Pape, Paja, Hadžija, Brko, Joza, Čala, Boban, Škoro, Merso, Krste, Vladan, Nihad itd., i biti ponos grada i države. Tada ćete se rado slikati sa njima. Sa druge strane uz sav respekt i poštovanje prema zaposlenicima JU Centar za sport i rekreaciju, jer znamo da dio njih časno i pošteno zarađuje svoju platu svakodnevno se brinući o funkcionalnosti objekata kojima gazduju, oni postoje zbog korisnika usluga koje pružaju, a ne obrnuto. Sportska infrastruktura prevashodno postoji da bi se na njoj stvarali šampioni i da bi se djeca bavila sportom i zdravo odrastala, a ne obrnuto. Takođe moramo javno istaći da smo svjesni da bitku za „odbranu“ načelnika prevashodno i isključivo „bije“ menadžment ove javne ustanove i da oni stoje iza javnog obraćanja isped JU Centar za sport i rekreaciju. Međutim, menadžment zaboravlja ne postoji radi odbrane lika i djela načelnika nego da upravlja povjerenom sportskom infrastrukturom i da je unapređuje. Izgleda da su to zaboravili pa koristimo ovo javno obraćanje da ih podsjetimo na to. Dakle, FK Sarajevo kao takav treba da bude uvaženi poslovni partner kome trebaju da budu na usluzi, a ne da ga tretiraju kao svog neprijatelja ako procijene da načelnik nije u dobrim odnosima sa FK Sarajevo ili nekim drugim poslovnim partnerom sa kojim sarađuju.

Sada ćemo se osvrnuti i na obraćanje općine Centar koje se bavi neispunjavanjem vaših obećanja oko rekonstrukcije stadiona Asim Ferhatović Hase. Stara narodna izreka kaže da se volovi drže za rogove, a ljudi za riječ. Vaša riječ je još značajnija i „teža“, jer je izrečena u formi obećanja tokom predizborne kampanje. Zbog obećanja da ćete rekonstruisati stadion Asim Ferhatović Hase hiljade ljudi vam je na izborima dalo svoj glas. Na žalost vi svoje obećanje niste ispunili.

Udruženje Bordo Prijatelji 1946 vam se obratilo u decembru 2017. godine i javno vas upozorilo na iznenađujuće odluke koje ste donijeli i kojima ste desetostruko umanjili podršku općine Centar FK Sarajevo u prijedlogu budžeta općine Centar za 2018 godinu. Svi načelnici prije vas su ulagali maksimalne napore da lokalna zajednica odnosno općina Centar što je moguće više pomaže FK Sarajevo. To je trajalo decenijama prije vašeg dolaska i prestalo sa vašim dolaskom. Tada smo vjerovali da ste „novi“ na poziciji načelnika i da niste upoznati sa svim detaljima duboke saradnje općine Centar i FK Sarajevo. Podsjećamo vas da je FK Sarajevo jedini fudbalski klub koji egzistira na teritoriji općine Centar, a koji je višestruki šampion i osvajač kupa i koji se takmiči u najvišem rangu takmičenja u Bosni i Hercegovini te je mnogo puta predstavljao BiH u različitim međunarodnim takmičenjima. U budžetu općine Centar za 2018. godinu je odobren iznos od 10.000 KM. Da bi razumjeli o kako malom iznosu se radi potrebno je navesti da taj iznos predstavlja 0,0181% ukupnog budžeta općine Centar za 2018. godinu. Nakon što smo sagledali sve činjenice došli smo do zaključka da je u periodu od kada vi postali načelnik općine Centar položaj FK Sarajevo u odnosima sa vlastima u lokalnoj zajednici jako pogoršan prevashodno zbog vašeg djelovanja koje utiče na svakodnevni rad FK Sarajevo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ne treba naglašavati da je obaveza, a i široko rasprostranjena praksa općina i lokalnih sredina da podrže sportske kolektive koji djeluju na njihovom teritoriju. Vlasti u Općini Centar, na čelu sa načelnikom Ajnadžićem, brutalno poručuju, ne samo FK Sarajevo, već i svim njegovim navijačima i simpatizerima, da im do FK Sarajeva i njegovih navijača nije stalo. Iz ovakvog ponašanja načelnika i vlasti općine Centar se može zaključiti da se FK Sarajevo smatra nepoželjnim i faktički tjera iz općine Centar? Na pitanje zbog čega bi općina Centar trebala podržavati FK Sarajevo odgovor je vrlo jednostavan. Prije svega jer FK Sarajevo u svojim omladinskim pogonima trenira i odgaja oko 400 djece, a najveći dio njih je iz općine Centar. Posljednje titule prvaka i pobjednika kupa BiH došle su u ovaj grad zahvaljujući FK Sarajevo. U bivšoj državi FK Sarajevo je bilo najuspješniji BH klub bez konkurencije i donijelo prvu titulu prvaka Jugoslavije u ovu državu. Za kraj samo jedan stih iz naše himne da bi se shvatilo šta je navijačima njihov klub: „ I grb što kuca umjesto srca u našim grudima…

Olovka je najjače oružje", poručili su iz udruženja Bordo prijatelji 1946.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

TTV.KenyTB
klosari raspali se amin od kluba do navijaca sve truhlo
0 9
Mungos
Jel moguce da se ovako blamiraju
0 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi