Kosta Manev: Znao sam da dolazim u klub s ogromnom tradicijom!
Kosta Manev veliko je pojačanje za FK Velež

Stoper Rođenih za SportSport.ba

Kosta Manev: Znao sam da dolazim u klub s ogromnom tradicijom! · Intervju

Mostarski FK Velež je u povratničku sezonu u Premijer Ligu Bosne i Hercegovine ušao turbulentno. Uvodna tri poraza natjerala su klupske čelnike na poteze koji se, kako se trenutno ispostavlja, urodili plodom.

Sigurno teška odluka bila je smjeniti šefa stručnog stožera Rođenih Ibru Rahimića, no njegov nasljednik Feđa Dudić u dvije utakmice koje je vodio ne zna za poraz, a pri tome Velež nije primio nijedan pogodak. Razlog tomu je i dolazak Koste Maneva, makedonskog internacionalca koji je većinu svoje karijere proveo u finskoj ligi i čiji je dolazak dramatično popravio odbranu mostarskog kluba.

Manev je u intervjuu za SportSport.ba pričao o Veležu, navijačima, mostarskoj klimi i svemu pomalo a razgovor je vođen u jednom od mostarskih lokala po nesnosnoj žegi koja Kosti, kako sam kaže ne odgovara baš previše.

Kosta, za početak nam reci, otkud ti u Veležu, kako je došlo do suradnje?

„Početkom juna dobio sam poziv od svog managera koji mi je spomenuo interes Veleža“ – počinje Manev svoju priču za SportSport.ba i nastavlja: -„ nakon toga sam skoro isti tren počeo pomalo da čačkam i tražim informacije o klubu, o ligi, o gradu Mostaru i sve što sam pronašao bilo mi je i više nego dobro. Kad sam stupio u kontakt s ljudima iz uprave upoznali su me s klupskim ciljevima i ambicijama. Objasnili su mi da se klub tek nakon nekog vremena vratio u elitni rang bh. nogometa te da žele napredovati i vremenom Velež vratiti tamo gdje je nekada bio“.

Dok si istraživao stvari vezane za Velež zasigurno si shvatio da se radi o klubu velike tradicije i s velikim brojem simpatizera i navijača?

„Da da, to je bilo možda i prvo na što sam naišao a i čim sam došao osjetio sam da se ovaj klub zaista iskreno voli, da puno ljudi diše za ovaj klub i na kraju krajeva da veliki broj dolazi na utakmice i pruža ogromnu podršku, ali zauzvrat očekuju i naše dobre partije i rezultate“.

Mostarska publika te lijepo primila?

„Da, stvarno jesu, lagao bih kad bih rekao drukčije. Nadam se da ćemo koliko god da budem u Veležu nastaviti imati ovako dobar odnos jer ja ću svakako dati sve od sebe da budu zadovoljni kako mojim partijama tako i kompletnog tima“.

Dugo si igrao u Finskoj koja je izrazito hladna zemlja a stigao si da igraš u jedan od najtoplijih, ako ne i najtopliji grad u Evropi. Jesi li se aklimatizirao na ove velike vrućine?

„Iskreno, jako teško sam prihvatio ovo vrijeme ovdje. I u mojoj Makedoniji je jako vruće ali ovaj zrak u Mostaru je jako težak, pun vlage i puno teži je za disanje. Ali kukanja nema, profesionalac sam, na sve se moram priviknuti pa tako i na ovu klimu“ – kroz osmijeh govori stoper Rođenih.

U Veležu te zatekao jedan od mlađih i perspektivnijih trenera u državi Feđa Dudić, kako zasada protiče suradnja s njim?

„Ma sve funkcionira stvarno odlično. Čim je stigao rekao nam je kakav je njegov stav i kakva su njegova očekivanja od sviju nas. Trener iziskuje veliki rad i na nama je da se priviknemo i pozitivno odgovorimo na njegovu filozofiju igre koja evo kako vidite zaista funkcionira. Vjerujem da će se vremenom to dići na još jedan viši nivo“.

Nisi predugo u Mostaru ali jesi li uspio steći kakav dojam o Premijer ligi BiH?

„Dobra liga, čvrsta i zahtjevna, mislim da prave utakmice tek dolaze, iza mene su tek dvije a ovo u globalu što mogu da primijetim jeste dobra organizacija a prostora da se napreduje zaista je jako mnogo ali za balkanske uvjete je odlična. Kad bih je poredio s finskom ligom recimo, ono što je prvo jeste da je ta liga infrastrukturno na mnogo jačoj razini a što se tiče igre da se tamo igra brži nogomet. Ovdje se više drži lopta i više je taktike, recimo to tako da se drukčijom filozofijom pokušava stići do pogotka. Finski nogomet je jako sličan onom iz ostalih skandinavskih zemalja“.

Kosta, sutra sa svojim timom igraš protiv prvaka FK Sarajevo. Šta navijači Veleža sutra mogu da očekuju od vas?

„Mislim da smo se jako dobro pripremali ovu proteklu sedmicu za sutrašnju utakmicu. Nezahvalno je bilo što reći ili prognozirati pa mogu samo reći da ćemo dati sve od sebe, pa čak i više od toga, dat ćemo 150% od onog što možemo. Znamo da će biti teško protiv prvaka na njegovom terenu ali ja ne bih bio sportaš kada u svakoj utakmici ne bih htio da pobijedim. Ukoliko odigramo timski i onako kako možemo i znamo mislim da će i rezultat sam po sebi doći kako protiv Sarajeva tako i bilo kojeg drugog protivnika“.

Propustio si gradski derbi protiv Zrinjskog i obzirom da tu nisi dugo vremena jesi li uspio osjetiti kakav je to rivalitet između dva mostarska kluba FK Velež i HŠK Zrinjski?

„Nisam uspio do kraja jer sam propustio taj susret ali iz priče sa suigračima shvatio sam da je to ovdje više od nogometa i da je, kako su mi oni rekli, da je svaka utakmica pravi mali rat na terenu, no dobro je što sve to prestane odmah nakon zadnjeg sučevog zvižduka. Mislim da je za gradove dobro da imaju takve derbije i takve rivalitete. Unaprijed se radujem utakmici sa Zrinjskim koja će doći tek u proljetnom dijelu prvenstva“.

S kim si se od suigrača najbrže sprijateljio i kako u Mostaru provodiš slobodno vrijeme?

„Stvarno imam ekstra odnos sa svima. Recimo to da s Vaskom Kalezićem dolazim na treninge ali u svlačionici i na terenu imam sjajan odnos sa svima. Što se tiče slobodnog vremena moram reći da su sa mnom u Mostaru i moja supruga te malo dijete i logično je da najviše vremena provodim s njima. A što se tiče suigrača, ponavljam, sjajno sam primljen i imam odlične odnose baš sa svima“.

Kosta, gdje vidiš krajnje domete ovog tima Veleža?

„Ako nastavimo raditi kao što je to bio slučaj ovih posljednjih par sedmica i nastavimo poboljšavati igru u svim segmentima mislim da komotno možemo biti u sredini tablice ako ne i malo više od toga. Još je ipak rano pričati o tome, možda kad se završi prvi dio sezone, kada odigramo utakmice sa svim protivnicima možda će onda biti lakše prognozirati šta i kako“.

Ne računajući klimu, kako se osjećaš u Mostaru, kako ti se čini grad?

„Mostar je zaista divan grad. Iznenadio me veliki broj turista a Mostarci su jako ljubazni i gostoprimljivi ljudi. Ovdje uistinu imam sve što je potrebno za normalan život i vjerujem da će čim ove vrućine malo popuste Mostar biti  još ugodniji za život“.

Kosta, imaš li neku poruku za navijače Veleža koji su te primili zaista sjajno?

„Da, ponavljam, zaista sam sjajno primljen i od srca bih im zahvalio na tome. Možda zvuči kao floskula ali ja ću zaista dati sve od sebe da opravdam takav tretman i nadam se i čvrsto vjerujem da ćemo na kraju sezone svi skupa biti jako zadovoljni“. – rekao je Manev.

U neobaveznom dijelu razgovora s ovim sjajnim stoperom zanimalo nas je da li bi imao, ukoliko stvari krenu u pozitivnom smjeru imao želju ostati duže u Mostaru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

„U nogometu se nikad ništa ne zna ali bih ta vrata zaista ostavio otvorenim. Nigdje ne možeš reći da ćeš ostati toliko i toliko jer je život profesionalnog sportaša nepredvidiv, ali ako bi se neke stvari poklopile to ne bi bila nemoguća misija“ – završio je Kosta Manev razgovor za SportSport.ba

 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

1capljinac
Manev jarane ne loži jadnu raju sa istoćne strane! U klubu gdje Ibro razgrće veš a treneri iz omladinskog farbaju ogradu rezultat može biti samo slučajan! Opet ćete skočiti dolje!!! P. S,. Očekujemo demant, pljuvanje i mitomaniju o veličini Vehleža tipa mi Dortmund brataaa, ovo ono i te stvari od chs974, velezmostar i slične sirotinje koja čeka marku od tate i mame hahaha
0 17
GaazziiJAAA
DOK SE PANJEVI IZ CRNE GORE, SRBIJE I MAKEDONIJE BUDU SMATRALI "DOKTORIMA", nasa djeca ce za prvi tim debitovati u 23 godini..tuzno ali istinito..
6 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi