Nije sve u talentu: Poljak ispričao nevjerovatnu priču o Zukanoviću
Foto: SportSport.ba

A danas je milioner...

Nije sve u talentu: Poljak ispričao nevjerovatnu priču o Zukanoviću

Iza brojnih uspješnih karijera stoji višegodišnji marljiv rad i odricanje, a iza nekih čisti talenat.

U ovu prvu skupinu ubraja se ime Ervina Zukanovića. Više-manje je svima poznata priča kako nije bio dovoljno dobar Željezničaru i da su ga 'Plavi' kao juniora željeli da pošalju u Semizovac na posudbu, no umjesto toga izabrao je drugi put.

Otišao je u inostranstvo, u Austriju Lustenau, ali ni u ovom klubu nije igrao za prvi tim. Pravilo je bilo jasno, samo tri su stranca smjela, dok je on bio peti.

Ni silne prepreke Zukanovića nisu omele da ostvari ono o čemu je maštao, da u dresu Rome zaigra na prepunom Santiago Bernabeu protiv Real Madrida ili za reprezentaciju BiH, a danas kada je uspješan prisjetio ga se i Poljak po imenu Mariusz Mowlik s kojim je upravo u Austriji dijelio svlačionicu.

"Vrh je priča Ervina Zukanovića s kojim sam igrao u Austriji. Nije bio talentovan, ali je svakodnevno radio, trenirao, trenirao... Ostajao bi nakon svakog treninga kako bi nadoknadio nedostatke. Kasnije je dogurao i do Serie A, sada je u Saudijskoj Arabiji. I reprezentativac je", napisao je Mowlik na Twitteru.

A kako je uopšte završio u Austriji ispričao je Zukanović jedne prilike za magazin Azra. 

"U mojoj glavi je bila jedna misao da želim otići vani, da svoju budućnost niti karijeru ne vidim u Bosni. Izvadio sam turističku vizu na tri mjeseca i otišao u Njemačku. Dakle, bez pomoći bilo kakvih 'jarana' i menadžera. Boravio sam kod svog prijatelja, snalazili smo se, upoznavali ljude…", kazao je Zukanović.

Dobio je priliku da pokaže šta zna. 

"Uglavnom, kad sam otišao u Njemačku, bio sam prvo na nekim probama, međutim, nisam prošao na njima. Kluba nisam imao, ali uprkos tome, nisam odustajao. U meni je bila velika želja da treniram. I tada sam predložio prijatelju da odemo u kamp, naime, u Njemačkoj djeluje jedna organizacija – Igrači bez ugovora, Njemački savez je to oformio kako bi tu, za određenu mjesečnu sumu, mogli trenirati svi igrači u Njemačkoj koji su bez ugovora", prisjetio se, pa nastavio:

"Na taj način igrači održavaju fizičku spremu i, što je jako važno, igraju prijateljske utakmice koje prate treneri drugih klubova, ne bi li možda pronašli nekog zanimljivog igrača za svoj tim. I tako sam i ja odigrao jednu takvu utakmicu, zanimljivo, do isteka vize su mi bile ostale samo dvije sedmice, i tada me primijetio jedan čovjek koji mi je ponudio da idem u Austriju u drugu ligu. Pristao sam. Mislio sam u sebi: 'Zašto da ne? Druga liga, druga liga. Polako ću napredovati'".

Zukanović se poslije jednogodišnje epizode u Austriji vratio u BiH, potpisao je za Velež, da bi ga potom put preko Austrije, Njemačke doveo do Belgije u kojoj je kao igrač možda ostavio i najveći trag. Prije nego što je otišao u Saudijsku Arabiju godinama je još igrao u Italiji za Chievo, Sampdoriju, Atalantu, Romu, Genou...

Mladi fudbaleri, dakle, kada poželite odustati - sjetite se Zukanovića.

Top Komentari

malcolmX
Ljepa priča, ključni potez je bio odlazak iz BiH, mnogi talenti su ovde propali i sa juniorskim stažom im se završila karijera zbog raznih tatinih sinova
8 2
Cibre
Mi ne znamo cijeniti nase ljude, duplo vise su radili, duplo vise su imali pritiska jer su iz BIH! Hvala dragom Bogu svi su uspjeli i skidam im kapu i naklon do poda!
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti