Boxing Day: Počinje s Mourinhom, završava s derbijem koji bi mogao odlučiti prvaka

U četvrtak dosta uzbuđenja u Engleskoj

Boxing Day: Počinje s Mourinhom, završava s derbijem koji bi mogao odlučiti prvaka

Edmir Škorić

I dok širom svijeta nogometaši odmaraju za Božić i Novu godinu, Englezi se pripremaju za nove okršaje.

Boxing day ovaj put nam dolazi dan nakon Božića i od davne 1860. godine na Otoku vlada posebna euforija za utakmice krajem godine. Počelo je sve utakmicom Sheffield i Hallam, koji su odigrali prvu utakmicu u povijesti, a nakon toga je u Football Leagueu, u sezoni 1988/89, baš 26. decembra Preston pobijedio Derby s 5:0 i tradicija je tada počela.

Od tada se na božićni blagdan širom Engleske igraju prvenstvene utakmice i uglavnom se žrijebom rasporede tako da navijači ne moraju puno putovati, ali se također 'potrefi' da uvijek ima spektakularnih utakmica.

Tako će biti i u četvrtak na još jedan Boxing day. Utakmicu otvaraju Tottenham Josea Mourinha i Brighton u 13:30 sati, a onda serija utakmica od 16 sati.

Aston Villa ugostit će Norwich, Bournemouth igra protiv Arsenala na debiju Mikela Artete, Chelsea igra protiv Southamptona, Crystal Palace protiv West Hama, a Everton sa Carlom Ancelottijem dočekuje Burnley na Goodisonu. Od 16 sati igra i Sheffield bh. reprezentativca Muhameda Bešića protiv Watforda.

Zanimljivo bi moglo biti od 18:30 sati na Old Traffordu gdje posrnuli velikan Manchester United dočekuje Newcastle u tradicionalno zanimljivom engleskom okršaju, a od 21 sat derbi Leicester - Liverpool.

Na King Poweru drugi dočekuje prvog, a Redsi imaju priliku da odu na plus 13 ili ad barem zadrže tih plus 10 i da naprave korak prema osvajanju titule, dok bi se pobjedom Leicestera stvari ponovo zakomplicirale, pa bi se vratila nada i Manchester Cityju da može biti prvak. 

Zanimljivo da City ne igra na Boxing day već dan kasnije, u petak navečer, kada će gostovati Wolverhamptonu. Inače, obavezno pogledajte sjajnju ponudu i kvote koje su postavljene za duel Leicester - Liverpool.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Boxing day često biva pun uzbuđenja i sa velikim brojem golova, a ostat će upamćen onaj 1963. kad je na deset utakmkica postignuto 66 golova.

Rekord je postavljen u 10:1 pobjedi Fulhama nad Ipswichom.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chupy
Ne prdite, prvak davno odlucen.
5 1
PRAVIGAZIJA
Nakon Boxing Daya, 56SENAL ce biti od 13 mjesta pa DOLE..
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti