Kako su Rođeni napustili Bijeli Brijeg: "Ostavili smo opremu, ne sluteći na zlo koje će se desiti"

Posljednji domaći meč odigrali su na današnji dan 1992. godine

Kako su Rođeni napustili Bijeli Brijeg: "Ostavili smo opremu, ne sluteći na zlo koje će se desiti"

S. Mlaćo

Za FK Velež danas je dan sa posebnim sjećanjem.

Naime, Rođeni su na današnji dan 1992. godine odigrali posljednju utamicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim Brijegom, danas domu HŠK Zrinjski.

Naime, Rođeni su na današnji dan 1992. godine odigrali posljednju utamicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim Brijegom, danas domu HŠK Zrinjski.

Tog 15. marta, prije 28 godina, Velež je ugostio Zemun i upisao pobjedu rezultatom 2:0. Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali: Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović (S. Musa), Jedvaj, Beširević, Karabeg (Pušić), Juričić, Maslovar i Jokišić. Trener je bio Franjo Džidić.

Tim povodom Rođeni su se oglasili na svojoj stranici. Prisjetili su se dana koji će vječno pamtiti.

"Nakon Zemuna, 29. marta je trebao gostovati Radnički iz Niša, ali zbog rata koji je već bjesnio, gosti nisu doputovali u Mostar. Tada su Rođeni odigrali utakmicu između sebe, za gledaoce koji su došla gledati utakmicu. FK Velež do izbijanja sukoba u Mostaru odradio je gostovanje u Subotici kod Spartaka. Nakon 0:0, na penale su osvojili penal bod. Povratak kući trajao je dva dana.

Rođeni su se avionom trebali vratiti u Sarajevo, ali je JNA okupirala aerodrom. Dva dana igrači i stručni štab bili su u Beogradu, dok nisu našli let za Titograd, današnju Podgoricu. Nakon dolaska, FK Budućnost ustupio je autobus kako bi se Rođeni vratili u Mostar. Zajedno sa igračima putovao je i Jadranko Prlić, koji se vraćao sa službenog putovanja u Beogradu. Koja sudbina…

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Međutim, autobus je stigao samo do Nevesinja, jer dalje vozač nije htio da vozi, pošto je grad bio pun ljudi u maskirnim uniformama i sa četničkim oznakama. Nakon toga, Rođeni su se sa privatnim autima, probijajući kroz mnoge barikade, uspjeli vratiti u Mostar.

Nakon povratka, 7. aprila 1992. godine, ekipa je ostavila opremu na svom stadionu, ne sluteći na zlo koje im se spremalo", stoji na facebook stranici FK Velež.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Vedran86HZSA1986
Mamu im fasisticku ****m
25 5
Maestro
Lopovi iz SVINJSKOG ukradose stadion
14 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi