Odličan prijedlog Slobode za bolje sutra bh. fudbala

Ideja koja se ne treba tek tako odbaciti

Odličan prijedlog Slobode za bolje sutra bh. fudbala

A. Beganović

Predstavnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i premijerligaških klubova juče su na video konferenciji razgovarali o nekoliko tema vezanih za narednu sezonu.

Razgovaralo se o mnogim stvarima, a prihvaćeno je i nekoliko prijedloga većine klubova o kojima će svoj stav zauzeti i Takmičarska komisija, te će ih zatim predložiti Izvršnom odboru na usvajanje.

Između ostalog prijedlog je da od naredne sezone umjesto četiri pravo nastupa na susretu ima pet stranaca, zatim da se u Kupu samo u finalu igraju dvije utakmice, te da ljetni prelazni rok traje do 2. oktobra i da se od sezone 2021/2022 sa sedam broj zamjenskih igrača poveća na devet.

Dakle, ove prijedloge će u razmatranje uzeti Takmičarska komisija, a treba dodati da je bilo još nekoliko prijedloga koji očito nisu naišli na odobravanje.

Naime, kako je potvrđeno za SportSport.ba iz Slobode su predložili da se klubovima osigura jedan vid stimulacija u slučaju "guranja" mladih igrača.

"Naš stav je vrlo jasan, bez obzira da li se nametalo ili ne, mi ćemo svakako u kadru imati veliki broj mladih igrača. To je naš fokus i filozofija kluba. Što se tiče stranaca, smatramo da nema potrebe za povećavanjem broja igrača sa stranim pasošem", istakao je prvi čovjek Slobode pa zatim objasnio model koji su predlagali i koji se čini kao idealan za bh. klupski fudbal.

"Predložili smo jedan model po kojem bi se napravio jedan fond, odnosno sistem nagrađivanja od Saveza za klubove koji u svojim redovima budu na terenu imali više mladih igrača. Mislim da bi se na taj način stimulisali klubovi da pruže priliku mladim igračima, a ne sama da se koriste zbog nekih nametnutih rješenja", zaključio je Elmir Šećerbegović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I doista se ovaj prijedlog Slobode čini kao idealan. Nešto slično imamo i u austrijskoj Erste ligi gdje klubovi na osnovu minutaže igrača mlađih od 21 godine dobijaju novčanu stimulaciju od Saveza.

U krajnjem slučaju, u idealnom scenariju, na ovaj način bi mogli profitirati svi, od igrača preko klubova do reprezentativnih selekcija i ne bi bilo loše da se i na narednim sastancima o ovoj temi razgovara.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

goku_iz_sirokog
Ovo bi pasalo sirotinjskim klubovima kao što je Sloboda
6 14
Bit ce gusto bit ce 0:2
Ovdje prijedlozi za boljitak ne prolaze...Vidjelo se po prijedlogu FK Zeljeznicar za naszavak sezone u svakoj varijanti,ali....
8 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi