Poveli, pa stali: BiH poražena od Poljske u Zenici

Moglo je i moralo puno bolje

Poveli, pa stali: BiH poražena od Poljske u Zenici

E. Škorić, foto: T. Hebib

U utakmici 2. kola Lige nacija nogometna reprezentacija BiH ugostila je Poljsku i, unatoč vodstvu, izgubila s 2:1.

Nakon vrijednog boda u Firenci protiv Italije, očekivanja pred duel s Poljacima bila su ogromna, posebno jer u gostujućem timu nema Roberta Lewandowskog, no duel u Zenici nije protekao onako kako smo planirali.

I prije samog susreta zatekao nas je selektor Dušan Bajević, koji je poprilično izmijenio sastav, pa je odlučio da poštedi i Edina Džeku, da bi napadača Rome ubacio tek u 60. minuti. Naknadno je, na poluvremenu, ušao i Edin Višća, Begović je branio umjesto Šehića, Kolašinac i Cipetić te Cimirot kao i Šunjić bili su od onih koji su igrali od početka Firenci, a večeras su sjedili na klupi.

Izgledalo je dobro na početku meča i sa "šarenim" sastavom. Imali smo incijativu ispočetka, no prave šanse nije bilo, ali u 23. minuti je Koljić izborio penal koji u gol pretvara Haris Hajradinović.

Onda su uslijedili napadi Poljaka, no bez konkretne prilike do 36. mintue i udarca Glika nakon ubačaja iz kornera, ali srećom je to otišlo pored gola Begovića. Minutu kasnije Hodžiću malo nedostaje da primi jedan pas i izađe jedan na jedan s golmanom Fabianskim, ali ovaj je bio za malo brži i došao je do lopte prije našeg napadača.

Poljaci su imali stopostotnu šansu u 42. minuti, kada je Jozwiak ubacio, a sa pet metara Grosicki šutirao ravno u Begovića. Sreća nas je tada poslužila, ali ne i u 45. minuti kada Glik na ubačaj Grosickog iz kornera sjajno skače i pogađa za 1:1. Najgori mogući trenutak za primiti pogodak.

Poljaci opasniji na otvaranju drugog dijela, ušao je onda i Džeko, no definitivno nismo izgeldali baš najbolje na terenu. Stezao se obruč oko našeg gola, da bi u 67. minuti nakon sjajne akcije Poljaka Grosicki pogodio za 2:1 i potpuni preokret Poljske.

Najbolju šansu da izjednačimo imali smo u 72. minuti, no Koljić nije uspio pogoditi iz mat pozicije.

Žalit ćemo i za Džekinom šansom u 78. minuti, ali napadač Rome je loše šutirao. Višća se nije proslavio u 86. minuti, kada na ubačaj Hodžića katastrofalno šutira loptu.

Pokušavali smo se vratiti, izvući barem još jedan bod, no Poljska zasluženo slavi pobjedu na gostovanju u Zenici gdje nije bilo publike zbog zabrana usljed koronavirusa, ali je grupa bh. navijača pokraj Bilinog polja bodrila Zmajeve.

U oktobru nas čeka daleko važnija utakmica u baražu protiv Sjeverne Irske i sigurni smo da ćemo tada gledati najbolje izdanje Zmajeva i najjačih 11 istovremeno na terenu. Što se tiče Lige nacija, u grupi s Italijom, Nizozemskom i Poljskom svaki osvojen bod bit će premija.

BiH - Poljska 1:2 (Hajradinović 24 - penal/ Glik 45, Grosicki 67)

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

BiH: Begović, Kvržić, Saničanin, Bičakčić, Ćivić, Hadžiahmetović, Bešić, Hajradinović, Gojak, Hodžić i Koljić.

Poljska: Fabianski, Rybus, Bednarek, Glik, Kedziora, Krychowiak, Goralski, Grosicki, Zielinski, Joziwak, Milik.

Promo

Top Komentari

Rajvosa2019
Steta nismo mogli potvrditi onu dobru utakmicu protiv Italije - dosta promjena- umor, a nemozemo ocekivati cudo za tako kratko vrjeme / bice pljuvanja k‘o da gledam
34 6
gh0ast
Nije bilo sjajno, ali narode znajte sa je ovo novija ekipa, novi selektor, nova taktika. Nastavite vjerovati u ove momke, ima kvaliteta, treba nam malo da se uigramo. Idemo dalje!
22 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi